Obradović: NBA je mafija, ne daju evropskim trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome - Vijesti.me
OŠTRA IZJAVA TRENERA FENERBAHČEA

Obradović: NBA je mafija, ne daju evropskim trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome

Trener Fenerbahčea nada se da će neki evropski stručnjak ostaviti dubok trag u najjačoj lifi na svijetu

Obradović
Obradović (Foto: Alvaro Barrientos)

Najtrofejniji evropski trener, Željko Obradović u intervjuu za Sportando rekao je da je NBA mafija, jer evropskim trenerima ne daju da rade, a niko o tome ne govori.

U opširnom razgovoru, trener Fenerbahčea se prisjetio "najbližeg" kontakta sa američkom košarkom.

"Detroit? Nije bilo ozbiljno u tom trenutku. Znate da sam dobar prijatelj sa Džoom Dumarsom i Dimitrisom Itudisom, a kada smo napustili Panatinaikos bili smo mjesec dana u NBA, gledali smo njihove treninge, uvijek zajedno", rekao je Žoc.

Ne pomišlja na odlazak u SAD.

"Sada sam zadovoljan životom u Evropi i ne mislim o NBA. Znam da je to najbolja liga na svijetu i da je organizacija neverovatna, ali Evropa je proces - bolji smo svake svake sljedeće godine. Nemoguće je stići ih zbog novca koji se tamo ulaže, ali je Evroliga na jako visokom nivou. Ova naša košarka je možda zanimljiva od NBA, to zaista misli dosta ljudi."

Trener Fenerbahčea nada se da će neki evropski stručnjak ostaviti dubok trag u najjačoj lifi na svijetu.

"Nadam se da će jednog dana jedan evropski trener otići u NBA i pokazati im sve naše vještine - već sada je dosta trenera iz Evrope spremno za to. Prisjetite se šta se desilo prije toga: Majk Dantoni je Amerikanac, a rođen je i odrastao u Evropi, Dejvid Blat je Amerikanac, treći Igor Kokoškov koji je tamo radio 20 godina prije nego što je dobio priliku da vodi NBA tim. Nema evropskih trenera. Znate zašto - zato što je NBA mafija. Ne daju trenerima da rade i niko ne govori ništa o tome. Ja smijem da kažem jer me ne interesuju. Imam prijatelje u NBA, radili smo preko ljeta, dolaze na treninge, u stalnom smo kontaktu, ali... Sve poštovanje za NBA koja je najbolja liga na svijetu, ali moram da kažem da mnogo evropskih trenera može da radi tamo. Tako je. Mene lično ne interesuje da budem trener tamo", oštar je Žoc.

Željko Obradović je kazao i da smatra da NBA skauti ne dolaze na njegove treninge da bi "učili" o košarci, već da bi vidjeli mlade igrače koji mogu da zaigraju u njihovim klubovima.

"Odmah ih dovode u Ameriku, to je biznis, tako rade svoj posao, znaju da su Evropljani na visokom tehničkom nivou. Mogu odmah da igraju tamo, ne svi, ali većina", kazao je Obradović.

Kazao je da lično nema ništa protiv NBA.

"Uvijek pričam o Guduriću. Imali smo ugovor sa njim i pitao sam ga da li hoće da igra u NBA? Ako hoćeš - idi, nemam nikakav problem. Znam da je to u glavama mnogih igrača. Isto je i sa Melijem, zvao me je zbog ponude iz NBA, prije toga i Bjelica, Bogdanović, Vonamejker", zaključio je Obradović.


Vidi sve komentare