Od dječaka do heroja nacije za devet dana

Dječaci, koji su za gotovo sve u zemlji bili anonimusi, za devet dana su postali heroji nacije, nada u bolje sjutra crnogorske košarke. I niko im nije zamjerio što su izgorjeli u prevelikoj želji da se dokažu u finalu protiv Francuske, što su očajno počeli meč, već se samo priča o istorijskom uspjehu, srebru koje će se vječno pamtiti
668 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora kadeti, Foto: Filip Roganović
Crna Gora kadeti, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.08.2017. 09:03h

Kada su 11. avgusta igrali prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu, u „Morači” je bilo tek nekoliko stotina ljudi.

Tada su tu bile samo porodice i društvo talentovane generacije crnogorskih košarkaša, koji su izvanrednim partijama, fanatičnom borbenošću i, iznad svega, sjajnim rezultatima, iz meča u meč privlačili sve više publike.

U posljednja tri meča, podgorički hram košarke je bio pun kao što je posljednjih godina samo kada dolaze Partizan i Crvena zvezda.

A dječaci, koji su za gotovo sve u zemlji bili anonimusi, za devet dana su postali heroji nacije, nada u bolje sjutra crnogorske košarke. I niko im nije zamjerio što su izgorjeli u prevelikoj želji da se dokažu u finalu protiv Francuske, što su očajno počeli meč, već se samo priča o istorijskom uspjehu, srebru koje će se vječno pamtiti.

I između redova se žali što momci koje sada svi znaju - Jovan Kljajić, Stefan Vlahović, Bojan Tomašević, Viktor Vujisić i drugovi - nisu imali bar dan odmora pred finale, jer bi u tom slučaju svakako imali veću šansu da sruše još jednog velikana nakon Španije, Italije, Litvanije i Srbije.

"Francuzi su bili fizički spremniji od nas i to je odlučilo meč. Nisam zadovoljan zbog toga, mogli smo bolje, ali sada ne možemo ništa ništa da promijenimo. Atmosfera je bila odlična. Hvala puno navijačima, bez njih ne bismo ništa uradili, mnogo su nam pomogli", naglasio je Vlahović.

Krilni košarkaš španskog Betisa ponikao u podgoričkom Džokeru je, zajedno sa Tomaševićem, izabran u prvu petorku šampionata.

"Mnogo mi je drago što sam se našao u idealnoj petorci Eurobasketa", rekao je Vlahović, a na isto pitanje je slično odgovorio i Tomašević.

"To priznanje mi puno znači. Borio sam se za ovaj dres, državu, dao sam sve od sebe", rekao je krilni centar Crvene zvezde, koji je odrastao u Nikšiću i prve košarkaške korake napravio u KK „Montenegro”.

Tomašević kaže da mu je samo žao što Crna Gora nije odigrala bolje meč za zlato.

"Zadovoljni smo, ovo je ipak uspjeh naše košarke. Malo mi je žao što se nismo bolje pokazali u finalu protiv Francuske. Imali smo priliku da preokrenemo, prišli smo na tri razlike, ali nismo imali snage da izguramo do kraja. Bilo je predivno igrati u punoj „Morači”, hvala svima koji su nas bodrili", kazao je Tomašević.

Luka Živanović, plejmejker podgoričke Mladosti, takođe za poraz u finalu „krivi” nedostatak svježine.

"Bila je teška utakmica, imali smo šansu da se vratimo, ali nismo imali snage. Nisam razočaran, jer je ovo ogroman uspjeh. Nijedna generacija ovo nikada nije uradila, ovo je istorijski uspjeh za našu košarku. Hvala navijačima, bilo je predivno igrati pred punom halom, nosili su nas do ovog uspjeha", poručio je Živanović.

Kapiten Jovan Kljajić je na svakoj utakmici vukao tim, pokušao je i protiv „trikolora”, ali nije bilo sreće...

"Borili smo se čitavu utakmicu, ali smo očajno počeli. Ovo je, ipak, veliki uspjeh za Crnu Goru. Istrošili smo se protiv Srbije, ali smo dali sve od sebe protiv Francuza", naglasio je igrač španske Gran Kanarije, koji je na pitanje da li je zadovoljan svojim izdanjima iskreno odgovorio:

"Moglo je i bolje, ali jesam".

Kad statistika „laže”

Koliko je statistika dobra stvar u košarci, toliko i skriva prave stvari. Najbolji primjer su kadeti Crne Gore, koji ni u jednom parametru nisu među najboljim selekcijama tek završenog Evropskog prvenstva.

„Crveni” su tek 14. ekipa po prosječnom broju skokova po utakmici (41,6), a gori od njih su samo novi šampion Francuska (41,1) i četvrtoplasirana Hrvatska (40,4). Doduše, te brojke nisu nimalo loše.

Tim Mladena Ostojića je u gornjem dijelu po broju poena (šesti sa prosječno 72,7), šutu (iz igre peti za 39,8%, za dva takođe peti sa 48,9%, za tri osmi sa 26,2%), blokadama (treći sa 3,1), asistencijama (sedmi sa 13,3), a u donjem negativnih tabela - po broju faulova je 10. sa 18,7, a po izgubljenim loptama 13. sa 13,9.

Uzgred, Crna Gora dijeli 11. mjesto sa Izraelom po broju ukradenih lopti (prosjek 9,1), pa bi se po statistici moglo zaključiti da je zauzela negdje između 5. i 10. pozicije.

Možda bi bilo malo jasnije kako su Jovan Kljajić i drugovi osvojili srebro da se sabere šta su rivali radili protiv njih - kako su šutirali, koliko su lopti gubili, koliko su imali skokova...

Ta statistika se, međutim, detaljno vodi samo u NBA.

Bonus video: