Od sljedeće sezone 14 ekipa, šansa i za Sutjesku

9 komentar(a)
Press ABA liga, Foto: Savo Prelević
Press ABA liga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2015. 19:46h

Umjesto 12 kao do sada, nova ABA liga brojaće 14 klubova, odlučeno je danas na prvoj Skupštini reorganizovanog regionalnog takmičenja, koja je održana u Podgorici.

U novoj sezoni Jadranske lige učestvovaće četiri najboljeplasirana tima iz Srbije (Crvena zvezda, Partizan, Metalac i Mega Leks), tri iz Hrvatske (Cedevita, Cibona i Zadar), dva iz Slovenije (Tajfun i Krka), te prvaci Crne Gore (Budućnost Voli), Bosne i Hercegovine (Igokea) i Makedonije MZT Skoplje). Olimpija će, zahvaljujući vajld-kardu, biti 13. učesnik, a 14. će biti poznat poslije kvalifikacionog turnira.

"Riješili smo problem koji se desio sa Košarkaškim savezom Slovenije i Olimpijom, tako da smo uz usmeni dogovor sa FIBA odlučili da ovu takmičarsku sezonu ligu čini 14 klubova", rekao je Dragan Bokan, prvi predsjednik nove ABA lige.

Na kvalifikacionom turniru za 14. učesnika, od 25. do 27. septembra, učestovaće četvrtoplasirani tim Hrvatske, uz drugoplasirane ekipe iz BiH, Makedonije i Crne Gore, koja bi, tako, prvi put nakon12 gopdina mogla imati dva predstavnika u ABA ligi (Lovćen je igrao uz Budućnost u sezoni 2003/2004).

"Moram da budem ponosan na to i kao predsjednik Budućnosti i kao dio crnogorske košarke što je prvi put od osnivanja lige drugoplasirana Sutjeska u prilici da bude 14. član ABA lige, preko kvalifikacionog turnira. To je jedna novina, da bismo mogli sve da ispoštujemo", rekao je Bokan.

Ostaje da se Nikšićani prijave, organizuju i pojačaju, ali i obezbijede novac za kotizaciju, koji nije mali, ukoliko se plasiraju u ABA ligu.

Na pitanje da li bi volio da se dodatni turnir odigra u Podgorici, prvi čovjek regionalne košarke je odgovorio:

"Ja ne bih želio da to bude u Podgorici. Znate zašto? Volio bih da se Sutjeska prijavi", istakao je predsjednik Budućnost Volija.

Iako će ABA liga od jeseni izgledati drugačije nego prethodnih godina, na njenom čelu biće i dalje Radovan Lorbek, koji je imenovan za direktora takmičenja. Lorbek je do sada bio predsjednik Jadranske lige, a na sastanku klubova u Podgorici izabrani su i ostali čelnici.

Josip Bilić će biti sportski direktor lige, dok će Aleš Kamnikar obavljati funkciju komesara koji će biti zadužen za delegiranje sudija.

U novoformiranom takmičenju, čiji su vlasnici klubovi učesnici, funkciju od starih čelnika nema jedino Roman Lisac, koji je bio generalni menadžer lige.

Otklonjene su i dileme oko prohodnosti ka evropskim takmičenjima. ABA liga daće da predstavnika u Evroligi i tri u Evrokupu.

"Mislim da smo na dobrom putu da dalje gradimo vrlo modernu ligu", rekao je Nebojša Čović, prvi čovjek Crvene zvezde i potpredsjednik ABA lige.

Novina je što će se u plej-ofu igrati na dvije dobijene utakmice, a ne na tri kao prošle sezone.

Inače, sve odluke na Skupštini su donesene jednoglasno, a sjednici u Podgorici nijesu prisustvovali samo predstavnici Igokee i Partizana.

Budućnost na startu kod kuće sa Krkom

Na Skupštini žrijebani su i takmičarski brojevi. Budućnost Voli će na startu lige, 2. oktobra, dočekati slovenačku Krku. Crnogorski šampion dva dana kasnije gostuje prvaku ABA lige, Crvenoj zvezdi.

Prvi vječiti derbi između Zvezde i Partizana na programu je 31. oktobra, a domaćini su “crveno-bijeli”.

Parovi prvog kola: Crvena zvezda – Mega Leks, Budućnost Voli - - Krka, Zadar - Cibona, Tajfun - kvalifikant, Cedevita – Igokea, Olimpija – MZT Skoplje i Metalac – Partizan.

Bonus video: