Oduševio me je odnos igrača prema reprezentaciji

Goran Nikolić, posljednji Crnogorac koji je nastupao na svjetskim prvenstvima u košarci, u intervjuu za „Vijesti” komentariše uspjeh nasljednika u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini
2600 pregleda 0 komentar(a)
Goran Nikolić u dresu reprezentacije Crne Gore protiv Austrije, Foto: Zoran Đurić
Goran Nikolić u dresu reprezentacije Crne Gore protiv Austrije, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.03.2019. 12:52h

U najmnogoljudnijoj državi svijeta, Kini, košarkaši Crne Gore će ispisati istoriju i postati selekcija iz najmanje zemlje koja je ikada igrala na svjetskim šampionatima.

Neće to, ipak, biti prvi put da se ime Crne Gore pominje na Mundobasketu. Prije 13 godina, takođe na Dalekom istoku, nastupala je selekcija zemlje koje više nije bilo - Srbije i Crne Gore. Tim koji je vodio Dušan Šakota je završio nastup u osmini finala porazom od kasnijeg prvaka Španije (87:75), a imao je i jednog igrača iz Crne Gore, Gorana Nikolića.

Sada 42-godišnji Nikšićanin, nekadašnji igrač IBON-a, FMP Železnika, Efes Pilsena, Kijeva, Estudijantesa, Albe, Panioniosa, AEL Limasola i Mersina, nosio je i dres Crne Gore u B diviziji, iz koje je tim Duška Vujoševića morao da krene kao novoformirana selekcija. Živi i radi u Beogradu, ali je pratio rezultate nasljednika i srećan je što će tim Zvezdana Mitrovića biti dio spektakla.

“Rezultat koji je reprezentacija Crne Gore ostvarila plasmanom na Svjetsko prvenstvo je iznad svih očekivanja. Pred početak kvalifikacija niko nije davao velike šanse za bilo kakav ozbiljniji rezultat, a kamoli za plasman, pogotovo što smo realno bili u najjačoj grupi kvalifikacija. Sve čestitke igračima i stručnom štabu na postignutom uspjehu”, rekao je Nikolić na početku intervjua za „Vijesti”.

Koje si utakmice gledao i šta ti se najviše svidjelo?

"Pratio sam skoro sve utakmice u drugoj fazi kvalifikacija, a najveći utisak na mene je ostavio odnos igrača prema reprezentaciji i vjera u ono što rade. Po mom mišljenju, utakmica posljednjeg kola prve faze u Ljubljani je pokazala igračima da mogu da ostvare dobar rezulatat i da imaju kvalitet da se takmiče sa svima".

Šta misliš o ovoj selekciji i šansama u Kini?

"Tim je pokazao kvalitet igrom i plasmanom na Svjetsko prvenstvo, bez obzira na to što tokom kvalifikacija sve reprezentacije nisu mogle da računaju na neke od najboljih igrača. Crna Gora je na najbolji način iskoristila ovakav sistem kvalifikacija. Prisustvo Vučevića na prvenstvu bi svakako bilo dragocjeno za ovaj tim i povećalo bi šanse za ostvarenje ciljeva koji će se postaviti”.

Koliko poznaješ igrače i selektora?

„Pratim naše igrače, evidentan je napredak koji je ostvaren od početka kvalifikacija. Predstojeće Svjetsko prvenstvo će biti prilika za sve njih da ocijene gdje se trenutno nalaze u odnosu na najbolje svjetske igrače. Selektora Mitrovića poznajem dugo, još iz vremena kada sam igrao u Nikšiću. Bili smo na suprotnim stranama terena u sezoni 2005/2006, kada smo obojica bili u Ukrajini. Veoma mi je drago što je napravio respektabilnu karijeru i što je dobio priliku da od sljedeće sezone bude trener evroligaške ekipe”.

Kako ti se čini grupa sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom? Može li se do druge faze?

"Veoma teška grupa, uz E i H vjerovatno najjača. Ukoliko sve reprezentacije budu igrale u najjačim sastavima, Grčka je apsolutni favorit sa Adetokunbom, Slukasom, Kalatesom i ostalima, da ne nabrajam sve. Pretpostavljam da su izuzetno motivisani da konačno dođu do neke od medalja, s obzirom na to da su i prethodnih godina imali odličnu reprezentaciju, ali su posljednju medalju na velikim takmičenjima osvojili još prije 10 godina, na EP u Poljskoj”.

"Brazil se sa Acom Petrovićem na mjestu selektora relativno lako plasirao na prvenstvo. Sigurno ima kvalitet, ali je, kao i za većinu reprezentacija, pitanje u kom sastavu će se pojaviti u Kini. Nama su najpoznatiji sadašnji i bivši NBA centri Nene Ilario i Anderson Varežao, kao i plejmejker Baskonije Marselinjo Uertas. Mislim, ipak, da je druga faza trenutno njihov maksimalni domet”.

"Najveća nepoznanica za nas je Novi Zeland. Ljubiteljima košarke najpoznatije ime je svakako pomoćni trener Pero Kameron. Imaju jednog NBA centra, Stivena Adamsa, koji nije igrao u kvalifikacijama, ali će vjerovatno nastupiti na prvenstvu. Sigurno je da ima određeni kvalitet, a poznato je da forsiraju američki stil košarke sa mnogo trčanja i brzom igrom”.

"Do druge faze će biti jako teško doći, ali ne i nemoguće. U ovom trenutku mislim da je Grčka sigurna za drugi krug, a da će se za 2. mjesto boriti preostale tri reprezentacije”.

Osim SAD, ko su po tebi kandidati za medalje?

"SAD je svakako najozbiljniji kandidat za zlato, mislim da će se borba voditi za preostala dva mjesta na postolju. Među najozbiljnijim kandidatima za medalje svakako su Grčka, Srbija, Španija i Litvanija. Mislim da južnoameričke selekcije na ovom prvenstvu neće stići do borbi za medalje. Naravno, sve ovo stoji u slučaju da sve reprezentacije dođu u najjačim sastavima. Takođe, pretpostavljam da će reprezentacija Kine, kao domaćin, doći do četvrtfinala”.

Ti si posljednji Crnogorac koji je nastupio na svjetskim prvenstvima. Kakav je bio osjećaj igrati u Japanu i predstavljati zemlju koje već nije bilo? Jeste li mogli više od osmine finala?

"Reprezentacija Srbije i Crne Gore je otišla u Japan pod čudnim okolnostima - kao svjetski prvak iz Indijanopolisa, a sa vajld-kardom, s obzirom na rezultate sa EP prethodne godine. Veliki broj igrača se na tom šampionatu Evrope se oprostio od reprezentacije i otišli smo generalno bez očekivanja javnosti da možemo napraviti bilo kakav ozbiljan rezultat”.

4 trofeja je osvojio Nikolić u karijeri. Bio je prvak Turske sa Efesom 2004. i 2005. godine, sa Albom šampion Njemačke 2008, a podigao je i Kup Radivoja Koraća 2003.

"I danas mislim da smo mogli i morali bolje od osmine finala. Na startu prvenstva nam se desio poraz od Nigerije, koji je uticao na to da u osmini finala idemo na Španiju koja je kasnije osvojila to prvenstvo. Da smo dobili tu utakmicu, vjerujem da bismo ostvarili daleko bolji rezultat od onog koji smo postigli. Taj poraz je prilično psihološki uticao na našu igru na sljedećim utakmicama, pa smo tijesno izgubili od Francuske i Argentine. Samo učešće na Svjetskom prvenstvu, pogotovo što se igralo u Japanu, nevjerovatno je iskustvo, koje se pamti cijelog života”, zaključio je Nikolić.

Zvezda je favorit, Budućnost je mogla bolje u ABA ligi

Plej-of ABA lige počinje večeras vječitim derbijem Crvena zvezda - Partizan, a titulu brani Budućnost, koja je u doigravanje ušla za 3. mjesta.

"Crvena zvezda je realno najviše pokazala u regularnom dijelu sezone i ima blagu ulogu favorita, s obzirom na prednost domaćeg terena, ali ona ne mora da bude presudna. Budućnost je napravila veliki iskorak igranjem u Evroligi, klub je u igračkom, organizacionom i svakom drugom smislu podignut na viši nivo. S druge strane, veoma zahtjevan sistem takmičenja u Evroligi se odrazio na rezultate u ABA ligi, koji su ipak nešto slabiji od očekivanih. Koliko je sistem takmičenja zahtjevan najbolje govori činjenica da je debitant u Evroligi, Gran Kanarija, trenutno na 14. mjestu ACB lige. Ukoliko Budućnost odbrani titulu u ABA ligi, siguran sam da će imati bolji rezultat u Evroligi od ovogodišnjeg”, ističe Nikolić.

Marathon Man iz Nikšića

Nikolić je ispisao istoriju evropske košarke, jer je na čuvenoj utakmici Alba - Bosna igrao 63 minuta i 40 sekundi. Na klupi je proveo svega 80 sekundi meča koji je igran u pet produžetaka i završen pobjedom tima na čijoj je klupi tada bio Luka Pavićević (141:127).

Taj duel u decembru 2007. godine u Berlinu je u dresu „studenata” odigrao sadašnji reprezentativac Crne Gore, Suad Šehović.

"To je najduža zvanično odigrana utakmica u Evropi, sa pet produžetaka i mnogo rekorda koji su postavljeni na njoj. Između ostalog, držim rekord po broju odigranih minuta na jednoj utakmici sa 63 minuta i 40 sekundi, „odmarao“ sam na klupi čitav minut i 20 sekundi. Poslije te utakmice zvanični spiker u dvorani „Maks Šmeling” me je najavljivao kao „The Marathon man”. Kada je završen meč, svi smo imali osjećaj kao da je osvojen neki trofej, toliko je bilo adrenalina i pozitivne energije na toj utakmici. Takvi mečevi pomjeraju fizičke i psihičke granice na nivo za koji ne pretpostavljaš da možeš da dostigneš. Ni danas ne znam kako sam izdržao gotovo cijelu utakmicu na terenu, ali znam da je to jedna od utakmica koje se ne zaboravljaju”, rekao je Nikolić, koji je tada bio i igrač kola Evrolige sa 31 poenom, 14 skokova, četiri asistencije i ukradenom loptom.

Volio bih da moj grad bude košarkaški centar kao nekad

Nikolić je nakon završetka karijere ostao da živi u Beogradu, gdje radi u predstavništvu švajcarske kompanije „Adecco” na poslovima u sektoru finansija. Angažovan je i u projektu „Athlete365 - Karijera poslije sporta”, koji u saradnji sprovode „Adecco” i Međunarodni olimpijski komitet. Naravno, ne zaboravlja Nikšić, grad u kojem je rođen i nada se da će opet biti košarkaški centar...

"Dolazim u Nikšić, možda ne toliko često koliko bih želio, već koliko mi obaveze dozvoljavaju. Naravno da bih volio da Nikšić bude košarkaški centar kakav je bio nekada. Nadam se da će i ovaj uspjeh reprezentacije uticati na stvaranje boljih uslova za sve one koji budu željeli da se u budućnosti bave košarkom. Uostalom, najbolji igrač i istinski lider ove reprezentacije, Bojan Dubljević, pravi je predstavnik nikšićke košarke”.

Bonus video: