Oklahoma u finalu Zapada, pobjeda Bostona

Protivnik Oklahome u drugom uzastopnom finalu Zapadne konferencije biće ekipa San Antonija, koja je eliminisala drugi tim iz Los Anđelesa - Kliperse
0 komentar(a)
lejkers, Foto: Beta/AP
lejkers, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2012. 09:39h

Košarkaši Oklahome plasirali su se u finale Zapadne konferencije NBA lige, nakon što su u petom meču na svom terenu savladali LA Lejkers sa 106:90 i seriju završili sa 4:1 u pobjedama.

"Zadržali smo staloženost kada se lomila utakmica i uradili smo to", blistao je Kevin Djurent, najbolji strijelac Oklahome.

Svih 18 hiljada gledalaca u "Čisapik enerdži areni" je nekoliko minuta klicalo pobjednicima nakon meča, a euforija je vladala ispred dvorane, gdje su hiljade navijača Oklahome pratili meč na velikom TV bimu.

"Gromovi" su prelomili utakmicu krajem treće (serija 14-3) i početkom posljednje četvrtine (dali prvih deset koševa). Pečat na veliku pobjedu dao je Djurent, sa dvije vezane trojke za rekordno vođstvo 93-77 i ludnicu u dvorani.

Upravo je Djurent (25 poena) zajedno sa Raselom Vestbrukom (28) i Džejmsom Hardenom (18) bio najzaslužniji za veliku pobjedu Oklahome.

Na drugoj strani, jedan od najboljih igrača NBA lige, as Lejkersa Kobe Brajant, završio je sezonu na dostojanstven način. Postigao je čak 42 poena (13. put u karijeri prebacio 40 koševa u plej-of mečevima) i pokazao da Lejkersi nisu ispali zbog njega, već zbog ostatka tima.

"Pokušali smo sve, ali dođe vrijeme kada treba da pružite ruku pobjedniku", izjavio je Brajant.

Oklahoma je drugi put zaredom u finalu Zapada, nakon serije sa Dalasom prošle sezone. "Gromovi" su posljednji put vezali dva finala prije više od 30 godina (1979. i 1980), ali tada su se zvali "supersoniksi" i bili su smješteni u Sijetlu.

U finalu Zapada Oklahomu čeka veliki okršaj protiv San Antonija, ekipe koja je u seriji od 18 uzastopnih pobjeda. Prva utakmica serije igra se u nedjelju u San Antoniju.

Ekipa Bostona povela je sa 3:2 protiv Filadelfije u polufinalu Istočne konferencije, pošto je kod kuće slavila sa 101:85. Presudna je bila serija "kelta" od 14:2 sredinom treće četvrtine.

Briljirao je Brendon Bas, koji sa 27 poena izjednačio rekord karijere u plej-ofu.

Rezultati:

Boston - Filadelfija 101:85 (Bas 27p, 6sk, Garnet 20p - Brend 19p, Tarner 11p, 10sk)

(Boston vodi u seriji 3-2)

Oklahoma - LA Lejkers 106:90 (Vestbruk 28p, Djurent 25p, 10sk -Brajant 42p)

(Oklahoma je dobila seriju 4-1)

Bonus video: