On je lider i on se nikad ne predaje, Dubljević: Znamo koliko će biti teško, ali mi smo spremni za izazove - Vijesti.me
SVJETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI

On je lider i on se nikad ne predaje, Dubljević: Znamo koliko će biti teško, ali mi smo spremni za izazove

Najmanja smo zemlja koja se ikada plasirala na svjetska prvenstva, ali se nadam da nećemo stati na tome i da ćemo pokazati zube - poručuje Bojan Dubljević, jedan od najvećih aduta reprezentacije Crne Gore na Mundobasketu

Bojan Dubljević
Bojan Dubljević (Foto: Filip Roganović)

Statistika nekada zavara trag, pomogne da se precijeni neki igrač (bilo je, nedavno, takvih primjera kada su crnogorski klubovi dovodili „pojačanja”). Nekada, koliko god da je dobra, sakrije koliko neko znači timu.

Prosjek od 18,2 poena, 6,8 skokova i 1,3 asistencije na šest mečeva govori da je Bojan Dubljević odlično odradio drugi dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali ne otkriva da je uloga 27-godišnjeg Nikšićanina u istorijskom plasmanu u Kinu bila još veća. 

Dubi je bio heroj kvalifikacija, čovjek oko kojeg se vrtjela igra ekipe Zvezdana Mitrovića, a uvijek je davao koš ili odradio odlične stvari u odbrani kada su se utakmice rješavale.

Nekadašnji igrač IBON-a, Lovćena i Budućnosti je poznat kao neko ko ne odustaje. Zato i ne pomišlja da se bilo kome preda ni pred nastup na Mundobasketu.

 - Malo ko je vjerovao u nas, i mi sami smo imali tek mali dio nade da možemo nešto da napravimo. Međutim, šanse su nam rasle iz utakmice u utakmicu i napravili smo najveći uspjeh crnogorske košarke. Bićemo najmanja zemlja koja se ikada plasirala na svjetska prvenstva, što je ekstreman podvig. Nadam se, ipak, da nećemo stati na tome, da ćemo pokazati zube i da ćemo ponoviti ono što smo uradili u kvalifikacijama - naglasio je as Valensije.

Crna Gora će u grupi F redom igrati sa Grčkom, Novim Zelandom i Brazilom, a posljednji meč bi mogao da rješava pitanje putnika u drugu fazu. 

S obzirom na to da već sedam godina igra u Španiji, Dubljević dobro poznaje „karioke”, jer se mnogo puta sudarao sa Marselinjom Uertasom, Rafaelom Lužom, Vitorom Beniteom i Augustom Limom, koji su na preliminarnom spisku od 15 igrača Aleksandra Petrovića za šampionat u Kini.

- To su vrhunski igrači, sa pravim mentalitetom, koji svaku utakmicu odigraju na maksimalnom nivou i žele svakoga da dobiju. To je velika nacija, i košarkaška i sportska, i biće teško igrati protiv njih - jasan je Dubljević.

Zanimljivo, „crveni” će se sudariti sa timom iz najveće zemlje Južne Amerike već za četiri dana na turniru u Lionu.

- To je prva proba, vidjećemo koje su im najbolje stvari, a šta su mane. Siguran sam da ćemo te mane iskoristiti najbolje što je moguće na Svjetskom prvenstvu.

Petrović u timu ima sedam igrača koji su već duboko zagazili u četvrtu deceniju - Aleks Ribeiro Garsija ima 39 godina, Uertas, Leandrinjo Barbosa i Anderson Varežao po 36, Markinjoš 35, Rafael Hetšajmer 33, a Đonatan Luž 32. Iskustvo je na strani Brazilaca, mladost i polet su aduti Crne Gore.

- Sve to ima svoje prednosti i mane. Mi ćemo sigurno imati više energije i biti borbeniji, ali iskustvo je na njihovoj strani. Vidjećemo šta će prevladati - naglašava najbolji igrač Crne Gore u kvalifikacijama.

Na pitanje da li zna nešto o Novom Zelandu, Dubljević je u svom stilu, šeretski odgovorio: „A okle”, a onda se uozbiljio.

- Znam samo da su to ekipe protiv kojih ne želiš da igraš, jer ne znaš šta imaju, a šta nemaju. Ako bude njihov dan, pogodiće sve, ako nije, sve će promašiti. Moramo da budemo oprezni, jer se protiv takvih rivala svi opuste, a oni to iskoriste najbolje. Zato ne smijemo da se opustimo, Novi Zeland nije ekipa koja će u Kinu doći tek da bi učestvovala, već ima cilj da dobije što više utakmica.

„Crveni” će na Mundobasketu debitovati 1. septembra protiv prvog favorita grupe F i jednog od kandidata za medalju, Grčke. Biće autsajderi, ali stameni Nikšićanin ne prihvata tu ulogu.

- Ne bih rekao da ulazimo tako u taj meč, bez obzira na to koliko su oni jaki. Možda će igrati za medalju i ići visoko, ali ne idemo kao turisti, da kažemo - tu smo, već da se borimo i pobijedimo svaku utakmicu koju budemo mogli. Znamo koliko će to biti teško, ali mi smo za te izazove spremni - zaključio je Dubljević.

Želja Valensije je da jednog dana osvoji Evroligu

Bojan Dubljević je 2017. osvojio titulu prvaka Španije i bio MVP finala, jer je bio heroj senzacionalnog uspjeha Valensije u okršajima sa Realom. I prošla sezona je bila za pamćenje - drugi put u karijeri je podigao pehar Evrokupa, a bio je u idealnim petorkama i tog takmičenja i ACB lige.

- Nikad ne razmišljam kako će se završiti sezona, već samo kako će proći prva utakmica. Tako sam navikao čitavog života. Sezona je bila vrhunska, ostvaren je cilj, a to je bio da se vratimo u Evroligu kroz Evrokup ili ACB ligu. Osvajanjem Evrokupa smo se vratili, a želja Valensije je da jednog dana i osvoji Evroligu. Biće potrebno dosta godina da se dođe do tog nivoa, a na meni je da ga polako gradim, pa da vidim dokle ću doći - ističe 27-godišnji Nikšićanin, koji dres „narandže” nosi već sedam godina, zbog čega je zaradio nadimak Valensijano iz Crne Gore, uz već odomaćene Dubi i Stijena.