Parker: Ovo je bilo nevjerovatno putovanje

„Teško je opisati kako se osjećam. Ovo putovanje je bilo nevjerovatno, ne bih ništa promijenio. Osvojili smo titulu i to je najvažnije”, rekao je MVP Evropskog prvenstva
50 pregleda 0 komentar(a)
Toni Parker i Floran Pjetrus, Foto: Beta/AP
Toni Parker i Floran Pjetrus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.09.2013. 09:38h

Toni Parker je konačno uradio ono o čemu je maštao. Sin američkog košarkaša i holandske manekenke, koji je rođen u Belgiji, donio je zlato sa Evropskog prvenstva jedinoj državi koju smatra domovinom - Francuskoj.

Fenomenalni plej je proslavio titulu na 38. Eurobasketu pobjedom u finalu nad Litvanijom (80:66), a sasvim zasluženo je proglašen za najboljeg igrača 19-dnevnog turnira u Sloveniji.

„Teško je opisati kako se osjećam. Ovo putovanje je bilo nevjerovatno, ne bih ništa promijenio. Osvojili smo titulu i to je najvažnije”, rekao je Parker.

„Malo sam umoran i to sam posebno osjetio u četvrtfinalu i polufinalu. Ali, prije početka finala, selektor mi je rekao da vjerujem saigračima i da ćemo pobijediti ako postignem 10 poena. Bio je u pravu”, naglasio je as San Antonija.

Zanimljivo je da Parker od 2003. nije propustio nijedno Evropsko prvenstvo.

Selektor „trikolora” Vansan Kole je poslije meča sa Litvanijom istakao da je ponosan što je Parker konačno osvojio titulu.

„Toliko dugo je pokušavao da dođe do ovog trofeja i konačno ga je i osvojio. To je jednostavno prirodna nagrada, ali nije bilo lako doći do nje”, istakao je Kole.

Francuska je imala neobičan put do trona. Već u prvom meču je izgubila od oslabljene Njemačke, a u drugoj fazi je poražena od Litvanije i Srbije.

U četvrtfinalu je srušila domaću Sloveniju, da bi Parker u polufinalu sa 32 poena bio najzaslužniji za veliki preokret protiv Slovenije.

U finalu je Litvanija bila ravnopravna samo do sredine druge četvrtine, kada su „galski pjetlovi” počeli da prave veliku seriju, kojom su riješili meč i osvetili se Litvancima za poraz u grupi E.

Bonus video: