Pavićević: Nisam se vratio samo zbog emocija

„Mora da se istakne da razlog mojeg dolaska nije ni ličan ni emotivan, već visoko profesionalan”, kazao je Pavićević na predstavljanju u hotelu „Podgorica”
0 komentar(a)
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Luka Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2011. 13:44h

Tačno 26 godina nakon što je iz tadašnjeg Titograda otišao na Univerzitet Juta, Luka Pavićević se vratio u Crnu Goru. Ovog puta ne samo zbog odmora, već zbog profesionalne obaveze - 43-godišnji Podgoričanin i zvanično je promovisan u trećeg selektora od osnivanja crnogorske košarkaške reprezentacije.

Nekada slavni košarkaš, koji je sa Jugoplastikom tri puta bio prvak Evrope, dobio je povjerenje čelnika KSCG da predvodi “crvene” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji.

„Zadovoljan sam što sam ovim povodom u stanju da se predstavim sredini u kojoj sam se rodio, odrastao i podigao kao košarkaš i u najvećem dijelu formirao se kao čovjek. Emotivno sam ispunjen što, pored regularnih posjeta Podgorici i Crnoj Gori koje obavljam u posljednjih 20 godina, dolazim ovdje na funkciju koja ima specifičnu težinu, i ne znači samo meni profesionalno, već i cijeloj državi. Mora da se istakne da razlog mojeg dolaska, ipak, nije ni ličan ni emotivan, već visoko profesionalan”, kazao je Pavićević na predstavljanju u hotelu „Podgorica”.

Čovjek koji je kao trener osvojio titulu i Kup Njemačke sa Albom, te zlato sa Srbijom na ovogodišnjoj Univerzijadi, svjestan je da je odlazak na 38. Eurobasket obavezan.

„Prihvatanje uloge selektora Crne Gore u delikatnoj situaciji, kada treba da se izbori plasman na Evropsko prvenstvo, za mene predstavlja veliko povjerenje i nosi veliku težinu. To prihvatam sa velikom obavezom i sviješću da ta akcija neće biti ni najmanje lagana. Poslije poletnog starta i izuzetno uspješnih kvalifikacija, a nakon rezultata na Evropskom prvenstvu koji nije bio očekivan, naša reprezentacija sada ima obavezu da se reorganizuje, regrupiše energiju i ostvari kontinuitet prisustva u evropskoj košarci. Obećavam da ću uraditi sve da ostvarimo cilj, a on je vrlo jasan - to je plasman na Evropsko prvenstvo”.

Za Crnu Goru od 2008. godine igra Omar Kuk, ali je pitanje da li će on i ubuduće da nosi crveni dres. Novi selektor ističe da će dobro razmisliti prije nego što odluči da li mu je potreban inostrani košarkaš na poziciji plejmejkera ili beka šutera.

„Učestvovanje naturalizovanih državljana je vrlo delikatna tema, treba uvijek voditi računa da to bude na najboljoj mogućoj poziciji. Potrebno je, ipak, pronaći i pravu ličnost, koja zna da cijeni dobijanje državljanstva, jer za tu vrstu pomoći mora da uzvrati pravim pristupom. U narednih šest mjeseci ćemo intenzivno da rješavamo to pitanje, prije svega kroz kontakte sa Kukom, koji je do posljednje akcije odradio veliki posao za Crnu Goru. Pregledaćemo materijale, kako bismo došli do zaključka da li nam je potreban strijelac ili organizator igre, jer su to deficitarne pozicije u reprezentaciji”.

Pavićević, naravno, od rivala u kvalifikacijama najbolje poznaje Srbiju, koja je favorit grupe A. Osim “orlova”, protivnici su i Estonija, Slovačka, Island i Izrael, u kojem je trener francuskog Roana proveo dvije sezone kao igrač.

„U Srbiji sam lociran posljednje dvije decenije, radio sam za Savez, stekao lične i profesionalne prijatelje. Tim Srbije ima veliku dubinu, rad koji je selektor Ivković napravio u posljednje tri-četiri godine tek će da dođe do izražaja, kada budu odlazili Navaro i Gasol, jer će slabiti druge reprezentacije. Srbija, dakle, spada u vrh evropske i svjetske košarke i moraćemo da prihvatimo da igramo protiv tima koji je jači od nas. Naš najveći zadatak je, ipak, da protiv Izraela, zemlje u kojoj je košarka nacionalni sport, te Estonije i Slovačke, ne izgubimo bod ili koš koji ne smijemo da izgubimo. Na kraju ljeta koje će biti naporno, puno putovanja, potrebno je da budemo minimalno drugi, da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i tako ostvarimo glavni cilj”.

Da li ste razgovarali sa prethodnim selektorima oko atmosfere u reprezentaciji?

„Moram da pomenem da je prva ličnost koja mi je čestitala bio Dule Vujošević, a da je nekoliko dana kasnije i drugi selektor Crne Gore, Dejan Radonjić, izrazio svoje čestitke. I jedan i drugi su mi dali podršku i ponudili razmišljanja o svom radu sa reprezentacijom. Nisam stigao da detaljno pričam sa njima o tekućim problemima, ali to svakako namjeravam da uradim. Na tako velikodušnu ponudu treba odgovoriti uzvratnim interesovanjem”, zaključio je Pavićević.

Predsjednik KSCG Milo Đukanović je istakao zadovoljstvo „što je Luka prihvatio odgovornu dužnost u delikatnom trenutku.

„Čeka nas jako zahtjevna godina, u kojoj bi muška košarkaška reprezentacija trebalo da izbori plasman na Evropsko prvenstvo. Ostaje mi samo da poželim Pavićeviću da se, sa timom saradnika i igračima koje sam izabere, dobro pripremi i da uspješno prebrodimo kvalifikacije, te da se na Evropskom prvenstvu 2013. predstavimo u najboljem svjetlu”, naglasio je Đukanović.

Bonus video: