„Plavi” u Poljskoj za nastavak serije pobjeda i sna o top 16 fazi

Večerašnji meč u Gdinji protiv poljske Arke (20 časova) pokazaće da li izabranici Petra Mijovića mogu da nastave niz pobjeda i zadrže barem matematičke šanse za prolaz u top 16 fazu Evrokupa
1291 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Ivanović protiv Arke u "Morači", Foto: Savo Prelević
Nikola Ivanović protiv Arke u "Morači", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2019. 11:56h

Košarkaši Budućnost Volija su u najboljem momentu forme od početka sezone, u seriji su tri pobjede (protiv Cibone i Igokee u ABA ligi, te Trenta u Evrokupu), a večerašnji meč u Gdinji protiv poljske Arke (20 časova) pokazaće da li izabranici Petra Mijovića mogu da nastave niz pobjeda i zadrže barem matematičke šanse za prolaz u top 16 fazu Evrokupa.

Nakon sedam kola, naime, Podgoričani imaju samo jednu pobjedu, a ispred njih, na diobi četvrtog mjesta koje vodi dalje, su dvije ekipe, Arka i Trento, koji imaju po dvije pobjede, dok su Galatasaraj i Oldenburg (skor 4-3) i Unikaha (6-1) nedostižni.

Trento je, uz to, bolji međusobno od “plavih” zbog koš-razlike u dvomeču, dovoljna mu je pobjeda iz tri meča da bude ispred Budućnosti, pa su, realno, šanse Podgoričana u domenu teorije.

"Težak period je iza nas, a ispred nas, čini mi se, još teži. Već smo u trećem vezanom gostovanju što, sigurno, ostavlja trag na svježinu ekipe. U Gdinji sigurno tražimo svoju šansu za nastavak sna o ostanku u Evrokupu", ističe trener “plavih” Petar Mijović.

Arka je, realno “najbliža” ekipa koju Budućnost može da dostigne na tabeli. Poljaci su u seriji od tri poraza u Evrokupu, dva kod kuće (Galatasaraj, Odenburg), jedan u gostima (Unikaha). Arka je u “Morači” slavila sa tri poena razlike (62:59), koja su dostižna u večerašnjem duelu, da bi “plavi” bili bolji međusobno ako na kraju budu izjednačeni po bodovima.

Budućnost je početkom druge četvrtine tog meča vodila 14 razlike (26:12), ali je u nastavku potpuno podbacila, prije svega u napadu.

"Gdinja je jedna od ekipa koja nas je savladala na domaćem terenu u prvom krugu, u utakmici koju smo jako dobro otvorili, imali smo visoku prednost u određenom momentu. Radi se o čvrstoj ekipi koja igra fizičku košarku, sa dosta kontakta, gdje je Bostić jedan od ključnih igrača. U spoljnoj liniji treba pomenuti i Mura koji nije igrao prvu utakmicu sa jako mobilnom unutrašnjom linijom. Tako da pored otežavajuće okolnosti da nam je ovo treće putovanje čeka nas izuzetno motivisan protivnik", ističe Mijović.

Poput Budućnosti, ni Arka ne zna za pobjedu kod kuće u dosadašnjem toku takmičenja u grupi D.

Budućnost prosječno postiže više (bolja je u šutu za dva poena, Arka za nijasnu uspješnija za tri poena), ali i prima više koševa po meču u odnosu na Arku. Poljaci u prethodnih sedam kola bolje skaču od Budućnosti (36,7 - 30,6), u odbrani i napadu. Budućnost prosječno ima više asistencija (16 - 14,3), ukradenih lopti (7,1 - 6) i blokada (3 - 1,6)…

"Mi se, kao i u svim dosadašnjim utakmicama, pripremamo da utakmicu odradimo što bolje. Idemo u Poljsku da pokušamo osvojimo bodove koji bi nas ostavili u igri za drugi krug. Neće biti lako, ali ne treba potcijeniti ni momenat u kojem se mi nalazimo, nakon nekoliko vezanih pobjeda. Mislim da smo kadri, i da to svi zajedno vjerujemo, da se iz Gdinje vratimo sa pozitivnim ishodom za nas", zaključio je Mijović.

Ivanović: Ključno je da iz utakmice u utakmicu postajemo bolja ekipa

Plej Budućnosti Nikola Ivanović ističe da “utakmica protiv Gdinje dolazi nakon par kvalitetno odrađenih mečeva ‘plavih’, nakon tri vezane pobjede”.

"Dobro je što smo u kvalitetnom ritmu i ono što je ključno je da iz utakmice u utakmicu postajemo bolja ekipa. To je nešto čemu težimo, kako odmiče sezona da napredujemo i budemo sve bolji i bolji. Mislim da će utakmica protiv Gdinje biti dobra utakmica za nas jer ako i u Poljskoj uspijemo da ostvarimo pobjedu onda ćemo dočekati Partizan u vrhunskom raspoloženju", ističe Ivanović, koji se u prvom meču protiv Arke nije upisao iz igre (tri poena sa linije bacanja), ali je za vikend protiv Igokee, u ABA ligi, bio najbolji igrač meča i najavio povratak u prepoznatljivu formu.

Bonus video: