Pobjeda Budućnosti u Zadru

"Plavi" su u Dalmaciji upisali drugu pobjedu od osnivanja regionalne lige. Prvi trijumf ostvaren je u sezoni 2003/2004. godine
68 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: ZADARSKI LIST
Milutin Đukanović, Foto: ZADARSKI LIST
Ažurirano: 19.02.2011. 20:20h

Budućnost se trijumfalno vraća iz Zadra! “Plavi” su prekinula neugodnu tradiciju gostovanja u Dalmaciji, savladala istoimenog domaćina 78:74 (15:13, 25:21, 17:22, 21:16) drugi put od osnivanja regionalne lige (prvi ostvaren u sezoni 2003/2004) i napravili džinovski korak ka plasmanu među četiri najbolja tima. Crnogorski šampion je bio najbolji kada je bilo najvažnije, odigrao možda i najbolji meč u gostima ove sezone.

Bez pomoći povrijeđenog Nikole Otaševića, Dejan Radonjić je bio prinuđen da u vatru gurne 19-godišnjeg Milutina Đukanovića, koji je opravdao povjerenje. Upisao je 10 poena, a dvije od tri pogođene trojke ubacio je u trenucima kada je Zadar prijetio da prekrene rezultat. Vladimir Dragičević je meč završio sa 23 poena i osam skokova, Marko Šćekić je dodao 16, Marko Simonović 12 (sedam uhvaćenih lopti),

Dobro je Budućnost ušla u meč, u 5. minutu je imala plus šest (8:2). Međutim, Zadar je brzo stigao do izjednačenja (11:11 - 8. minut), ali su “plavi” ipak prvu dionicu završili sa vođstvom (15:13). Na startu drugog prioda mnogo nervoze u redovima domaćina, pa su tehničke dobili trener Tihomir Bujan i krilo Mario Dundović. Gosti su to znalački iskoristili i u 14. minutu stigli do vođstva 29:15. Tada dolazi do pada u igri Podgoričana, ušlo se u seriju grešama prilikom prenosa lopte i dodavanja. Zadar je napravio seriju 17:4 i prišao na 33:32. Do odlaska na odmor, ipak, Budućnost je sačuvala vođstvo (40:36).

Do sredine trećeg kvartala gosti su održavali prednost od dva do pet poena, da bi Ive Ivanov donio Zadru drugo vođstvo na meču (49:47). Simonović i Đukanović su trojkama vratili prednost, ali je Marko Car sa zvukom sirene poentirao i Zadar je u odlučujućih 10 minuta ušao sa minimalnom prednošću (58:57).

Pavle Marčinković je iskoristio grešku gostiju i odveo Zadar na 60:57, što je bilo i najveće vođstvo domaćeg sastava. Dragičević i Đukanović novom trojkom donijeli su u prednost za Budućnost (64:60) u 33. minutu. Kod tri razlike za Podgoričane (69:66) u 37. minutu uslijedile su dvije greške Seada Šehovića, ali Zadar poklon nije iskoristio. Minut i 14 sekundi prije kraja Dragičević je donio pet poena viška (75:70), ali je Brendon Braun trojkom vratio nadu (75:73). Budućnost je pogriješila u napadu 20-tak sekundi prije kraja i dala Zadru mogućnost da izbori produžetak. Međutim, Devon Dauni je devet skeundi prije kraja promašio oba bacanja, a Šćekić sa linije penala stavio je tačku na trijumf.

Radonjić: Imali smo veliko srce

Trener Budućnosti Dejan Radonjić bio je, sa razlogom, zadovoljan nakon meča.

- Čestitam mojim igračima na borbenosti, hrabrosti i pristupu koji je bio potreban da bi se ova utakmica privela kraju u našu korist. Zadar je bio opterećen, što je bilo evidentno od samog početka i mi smo to koristili. Iako smo igrali bez ijednog plejmejkera, uspjeli smo da se nametnemo. Međutim, nakon našeg dvocifrenog vođstva, slabosti su se u tom segmentu igre ipak osjetile. Do kraja nismo imali rješenje za to iz objektivnih razloga. Izgubili smo 24 lopte, od kojih mnogo u prednjoj liniji, što su Zadrani svaki put iskoristili i poentirali. Bez obzira na probleme u organizaciji igre, u drugom poluvremenu smo nastavili da igramo u istom ritmu. Na kraju smo imali možda i veće srce. Ne bi rekao da smo bili koncentrisaniji, baš zbog tog izostanka pleja, ali smo bili velikog srca i uspjeli smo doći do zaslužene pobjede.

Bonus video: