Pobjeda u Malagi briše uspomene na Cedevitu

Trener Slobodan Subotić iskreno o problemima i ciljevima šampiona Crne Gore
2972 pregleda 5 komentar(a)
Vjeruje da će se situacija promijeniti povratkom Nikole Ivanovića: Slobodan Subotić, Foto: Savo Prelević
Vjeruje da će se situacija promijeniti povratkom Nikole Ivanovića: Slobodan Subotić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2019. 10:57h

U prvom zvaničnom meču u sezoni, košarkaši Budućnost Volija su savladali Cibonu, ali je bilo jasno da se samo pet strijelaca i sa četvoricom igrača sa minimum 28 minuta na terenu neće biti nimalo lako da se 24 časa kasnije opet izađe na teren. Tim Slobodana Subotića je izdržao poluvrijeme, a onda u nastavku potonuo protiv Cedevita Olimpije i doživio veoma ubjedljiv poraz u polufinalu ABA Superkupa (103:75).

Možda je taj poraz bio i dobar za Podgoričane, jer je pitanje da li bi igrači mogli da stoje na nogama da su u nedjelju igrali finale sa Partizanom. I bez tog meča su u paklu - u nedjelju su se vratili kući, a već danas idu u Malagu na sjutrašnji obračun sa Unikahom na otvaranju Evrokupa (20.45 časova).

- Nije bilo lako oporaviti se od poraza. Ali moramo da se okrenemo novim obavezama, počinje Evrokup, čeka nas Unikaha, koja je dobra ekipa. Gledao sam poluvrijeme utakmice koju je izgubila kući, igra modernu, brzu špansku košarku, sa kontrama i dosta šuteva za tri. Moraćemo na velikom nivou da odigramo odbranu ako mislimo da dobijemo utakmicu, a bilo bi lijepo početi Evrokup pobjedom u gostima - naglasio je Subotić.

Budućnost je protiv tima koji je nastavo fuzijom klubova iz Zagreba i Olimpije bila potpuno nemoćna.

- Vrlo je teško igrati sa ovolikim fondom igrača. Džastin Kobs je proveo na terenu 38, Skot Bamfort 33 minuta, a njemu se to više vidjelo, jer se vratio nakon povrede. Da je bio Nikola Ivanović, da sam mogao da ga izrotiram, bilo bi drugačije. Dobre su uloge Popovića, Starovlaha i Šehovića, ali nam je potrebno nešto više poena. Ako pogledate statistiku, „trojke” i „četvorke” Cedevite su dale oko 50 poena zajedno, a naše 18. Tu smo u deficitu, neka se odbranimo i svedemo ih na 35-40, a mi damo 25, tada ćemo biti u plusu - jasan je 63-godišnjak rođen u Herceg Novom.

U tim se za gostovanje u Španiji vraća Ivanović, iako nije potpuno spreman.

- Njegova pomoć nam je neophodna, što se pogotovo vidjelo protiv Cedevite. Imali smo sastanak, htio sam i iz njegovih usta da čujem kako je mentalno spreman, rekao mi je da se dosta dobro osjeća. Kao igrač sam takvih povreda i znam koliko to može da bude teško. Ova povreda skočnog zgloba je bila malo teža nego ona u Kini, ostavili smo ga u Podgorici da odradi terapije i neće biti potpuno spreman, ali sigurno će nam dobro doći u rotaciji na bekovskim pozicijama.

Skot Vud je praktično već bivši igrač Budućnosti, a traži se košarkaš koji bi bio njegova zamjena. Ostalih rokada neće biti, bar zasada.

- Nikad ne možeš da kažeš šta će biti za mjesec, dva ili tri. Ali zadovoljan sam ovim momcima, radimo jako dobro, rijetko mogu da nađem trening kada nismo trenirali kako želimo. U ovom trenutku u mislima mi je samo povratak Nikole i igrač na pozicijama tri i četiri, visok dva metra, 2,02 - istakao je Subotić.

„Plavi” će iz prikrajka pokušati da napadnu tron u ABA ligi, ali će imati i rezervnu varijantu da se domognu Evrolige - da uđu u finale Evrokupa. Doduše, do toga je jako teško doći...

- Imamo 10. ili 11. budžet u Evrokupu, ali se nikad ne zna. Nije se odigrala još nijedna utakmica, moći ćemo da pričamo tek poslije nekoliko kola. Želio bih da smo već u dvije najbolje ekipe Evrokupa, tako bi bilo najlakše, jer zbog svega što se dešavalo u ABA ligi prošle sezone sve je teže i teže i ne znaš hoće li Evroliga dozvoliti da dođe klub iz ovog regiona. Već postoje neke naznake da će biti tako, to bi za mene bila katastrofa - zaključio je Subotić.

Vud je moja greška, očajnički tražimo zamjenu

Sezona praktično nije ni počela, a Budućnost već mijenja tim - Skot Vud više neće nositi plavi dres. Amerikanac koji je prošle sezone igrao za francuski Gravelin je bio epizodista u pripremnim mečevima, a protiv Cedevita Olimpije, u ionako skraćenoj rotaciji, nije dobio ni sekundu.

- Izdržali smo poluvrijeme protiv Cedevite, ali trebalo bi biti realan - u ovom momentu nemamo snage da odigramo dvije utakmice zaredom u dva dana. Pogotovo ne što su tu četiri nova igrača koja su odradila sedam treninga sa ekipom, a potreban nam jedan na poziciji tri-četiri, što sam i najavio. Ne želim da se sakrivam iza izjava drugih, želim da kažem javno da sam ja doveo Vuda, on je bio moj izbor, ali se nije uklopio u ekipu, u ovaj sistem, u nivo koji se igra u ABA ligi i Evrokupu i odlučili smo da ga zamijenimo. Čekamo, očajnički tražimo na tržištu, ali je vrlo teško naći igrača u ovom momentu - istakao je Subotić.

Imena potencijalnih meta još nema, ali se zna kakav profil traži iskusni stručnjak.

- Potreban nam je igrač koji ima kreaciju sa loptom i može da nas oslobodi u napadu i postigne 15 poena. Sa takvim igračem bi bilo mnogo lakše Bamfortu i Kobsu.

Bonus video: