Pobjeda za bijeg iz opasne zone

Košarkaši Mornara večeras (19 sati) dočekuju Zadar u utakmici 15. kola ABA lige
867 pregleda 0 komentar(a)
Uroš Luković na meču u Zadru, Foto: Zvonko KUCELIN
Uroš Luković na meču u Zadru, Foto: Zvonko KUCELIN
Ažurirano: 13.01.2019. 11:22h

Pred večerašnji jadranski derbi u “Topolici” između Mornara i Zadra (19 časova), situacija je jednostavna - pobjednik meča napraviće krupan korak ka opstanku u ABA ligi.

Zato je ovaj duel i te kako važan za oba tima, a Barani, nakon nesrećnog poraza u prošlom kolu u Beogradu od Partizana, imaju i imperativ jer igraju pred svojom publikom.

Uoči meča, oba tima imaju po pet pobjeda i devet poraza, odnosno po pobjedu više od slovenačkog tandema Krka - Olimpija na začelju tabele.

"Zadar zavređuje poštovanje kao i svaka ekipa u ABA ligi. Imali smo čitavu sedmicu na raspolaganju i mislim da smo se dobro pripremili. Moramo svih 40 minuta biti koncentrisani i u što je moguće jačem ritmu odigrati čitav duel, ne misleći o značaju utakmice. Nismo ni u boljem ni u gorem položaju od drugih ekipa i, jednostavno, nema razoga za dodatnim pritiskom. Nadam se da ćemo biti kompletni", kaže trener crnogorskog šampiona Mihailo Pavićević.

Dvije najbolje ekipe iz gradova sa Jadranskog mora do sada su se pet puta sastale u ABA ligi. Mornar vodi 3:2, a upisao je pobjede u tri posljednja meča. Zadrani su posljednji put slavili prije skoro pune dvije godine, od 10. februara 2017. godine.

U sezoni 2016/17 Zadar je dobio obje utakmice (u Baru 110:104, u Zadru 80:62). Od tada pobjede bilježi samo Barani - prošle sezone 80:70 u Baru i 93:77 u Zadru, te ove sezone u dvorani „Krešimir Ćosić“ sa 93:83.

"U posljednjih pet utakmica upisali smo tri pobjede i dva nesrećna poraza, na jednu loptu, protiv Cedevite i Partizana. U dobroj smo formi i spremni da damo sve od sebe. Važno je da od sudijskog podbacivanja nametnemo svoj ritam. Vjerujem da ćemo od ove utakmice krenuti ka sredini tabele, gdje nam je mjesto", poručuje centar Barana Uroš Luković.

U Mornaru bi ponovo trebalo da zaigra oporavljeni Nemanja Vranješ (preskočio meč sa Partizanom), dok Marko Mugoša još nije spreman.

"Nakon poraza od Partizana imali smo sedam dana da se priremimo, mislim da je to dovoljno za utakmicu sa Zadrom. Pobijedili smo ih u gostima, ali to ne mora ništa da znači, moramo da budemo jako oprezni, pogotovo nakon što su doveli Dašića i Žorića. Idemo na pobjedu, nadamo se uspjehu", rekao je Vukota Pavić.

Iz barskog kluba je saopšteno da je ulaz za ovaj meč slobodan.

Bonus video: