Podvig: Slovenija očitala lekciju Španiji i obezbijedila prvu medalju

U utakmici u kojoj su glavne uloge bile namijenjene Goranu Dragiću i Luki Dončiću vidjeli su se, međutim, pravi kvaliteti Slovenije – tim, timska igra i timski duh
101 pregleda 109 komentar(a)
slovenija španija, Foto: FIBA
slovenija španija, Foto: FIBA
Ažurirano: 14.09.2017. 20:25h

Malo ko ih je ubrajao među ozbiljne kandidate za medalju, a slovenački košarkaši su došli do finala i to na briljantan način – u polufinalu su odigrali još jedan vrhunski meč, najbolji od svih osam do sada, i deklasirali Španiju 92:72.

U utakmici u kojoj su glavne uloge bile namijenjene Goranu Dragiću i Luki Dončiću vidjeli su se, međutim, pravi kvaliteti Slovenije – tim, timska igra i timski duh.

Dončić jeste bio lider (11 poena, 12 skokova, osam asistencija), Dragić je u posljednjoj četvrtini uzeo stvar u svoje ruke (15), ali su heroji bili momci iz sjenke – Rendolf (15), Vidmar (12), Prepelič (13), Dimec (7), Blažič (7), Nikolić (7) i Zagorac (5)... izuzetnim, neočekivanim učinkom u trenucima kada je sva pažnja španske odbrane bila usmjerana ka dva superstara.

Briljantnu prvu četvrtinu odigrala je Slovenija – čak šest trojki iz osam pokušaja, uključujući i Dragićevu uz faul u posljednjim sekundama, postigli su razigrani izabranici Igora Kokoškova.

Nisu pogađali samo Dragić i Dončić, već i Nikolić, Blažič i Prepelič.

Nakon takvog ofanzivnog arsenala, Španci su čak imali i pristojan zaostatak – 19:25.

Slovenački igrači su sredinom druge četvrtine ubacili već devet šuteva za tri poena (12 pokušaja), ali je Španija uspjevala da prati njihov ritam, i zahvaljujući velikom kvalitetu i napadačkoj raznovrsnosti, nije dozvolila rivalu da se odlijepi...

Na poluvremenu je bilo 49:45 za Sloveniju.

Španci, međutim, nisu mogli da izdrže košarkašku lavinu sa Alpa. Nakon serije 6:0 na startu trećeg perioda bilo je prvi put 10 razlike.

Trojkom Rendolfa, četiri minuta prije kraja, Slovenci su došli na plus 13, zatim i na plus 16 - 68:52, 71:55 i 73:57 na kraju trećeg perioda.

Ishod polufinala je mogao da se nasluti, a sve je bilo odlučeno kada je Dragić pogodio trojku od table (14. za svoj tim) za 83:62...

Bonus video: