Popović: Još nismo donijeli stav

170 pregleda 1 komentar(a)
Petar Popović, Foto: Savo Prelević
Petar Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2015. 19:26h

Sukob na realaciji FIBA - ULEB, odnosno ABA liga se tek rasplamsao, konačan epilog se ne nazire.

Svjetska kuća košarke je odlučila da više ne priznaje takmičenje koje je formirano 2001. godine.

Sada je na nacionalnim savezima da se odrede na čiju stranu da stanu.

Da li da podrže stav FIBA ili da klubovi nastave da igraju ABA ligu.

"Čekamo još konkretne stvari, ali ono što je izvjesno da ABA lige više neće biti u ovom formatu. Biće formirana nova međunarodna liga u kojoj će igrati samo timovi sa prostora bivše Jugoslavije. Međutim, o tome će se moći razgovarati tek kada se bude krenulo u njeno formiranje. Možda će nešto jasnije da bude kada se direktor FIBA za Evropu sastane sa čelnicima nacionalnih saveza, koji će zastupati interese svojih klubova. Kada će do tog sastanka doći, za sada nije poznat tačan datum, ali to treba očekivati u skorije vrijeme”, rekao je za "Vijesti" Petar Popović, generalni sekretar KS Crne Gore.

Po njegovim riječima najvažnije je da će se košarka dalje igrati na prostorima ex Jugoslavije.

"Samo neće više biti privatnih liga. Svaka liga ubuduće mora biti pod okriljem nacionalnih saveza, odnosno da je oni vode. Kakav će biti novi format lige, to tek treba da se odluči”.

Konačan stav KSCG po pitanju nepriznavanja ABA lige od strane FIBA može se očekivati najranije do kraja ovog mjeseca.

"U narednih 20-tak do mjesec dana treba očekivati naš stav, ali nećemo žuriti sa odlukom. Ono što je izvjesno da moramo da se povinujemo zahtjevima FIBA, jer smo njeni članovi. U suprotnom se može desiti da se nacionalnim savezima zabrani nastup na velikim takmičenjima. Ipak, da je ne prejudiciram stvari, treba sačekati zvaničan stav Košarkaškog saveza Crne Gore”, zaključio je Popović.

Bonus video: