Povrede veći problem od Ukrajinaca

"U ovom trenutku smo više fokusirani na naše stanje, nego na ekipu Budiveljnika. Upoznati smo sa igrom rivala, na svom terenu su savladali Banvit, a slavili su i u Moskvi", istakao Dejan Radonjić
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 09:03h

Paklenu seriju od tri vezanja gostovanja, košarkaši Budućnost Volija završavaju večeras u Kijevu. Rival je domaći Budiveljnik, lider ukrajinskog šampionata i ekipa koja ima maksimalan učinak u prethodna dva kola.

Iako se radi o kvalitetnom rivalu, stručni štab više brine kadrovska situacija nego izabranici Ainarsa Bagatskisa.

Bek Vladimir Mihailović, zbog problema sa leđima, nije mogao uopšte da trenira pred polazak za Ukrajinu, Strahinja Milošević ima velikih problema sa desnom, puterskom rukom još iz meča sa Banvitom, dok ni Aleksa Popović nije fit. To je razlog za glavobolju Dejana Radonjića i saradnika.

"U ovom trenutku smo više fokusirani na naše stanje, nego na ekipu Budiveljnika. Upoznati smo sa igrom rivala, na svom terenu su savladali Banvit, a slavili su i u Moskvi. Mihailović je pod znakom pitanja, a imamo još nekih sitnih povreda. Praktično smo da puta na put. Osjećalo se to već protiv Banvita, a posebno protiv Partizana. Pokušaćemo maksimalno da se pripremimo i da odigramo najbolje što možemo u ovom trenutku. Svi igrači koju budu spremni daćemo maksimum u ovom trenutku i pokušaćemo da napravimo dobar rezultat u Kijevu", istakao je trener crnogorskog šampiona.

Prva zvijezda Budiveljnika, gledajući po statistici, je Leo Lajons, nekadašnji student Univerziteta Misuri i igrač koji je sa selekcijom Amerike osvojio zlato na Pan američkim igrama u Gvadalahari. Prosječno po meču daje 14,9 poena, a četvrti je skakač Evrokup sa 7,63 uhvaćene lopte po meču.

"Radi se o ekipi sa nekoliko izuzetno kvalitetnih, iskusnih igrača. Od američkih do litvanskih i domaćih. Znaju da igraju, letonski im je trener, selektor reprezentacije i sigurno da kvalitetom koji su do sada pokazali, mogu proći dalje. Moramo odbrambeno na budemo izuzetno kvalitetni, opasni su u šutu za tri poena. Pokriveni su na svim pozicijama i sa visinom i odličnim šutom. Banvit su savladali šutom za tri poena u drugom poluvremenu 15-9, napadački su kvalitetni i odbranom bi morali da im taj kvalitet smanjimo. Sa druge strane, u napadu moramo biti sigurni i pametni".

Iako su tri veoma važna igrača pod znakom pitanja, Radonjić u tome ne traži alibi.

"Naša ljekarska ekipa čini maksimalne napore da se povrede saniraju. Potrebno je vrijeme za to, a mi u ovom trenutku vremena nemamo. Dajemo sve od sebe da prevaziđemo ovaj ciklus najbolje što možemo. Momci daju sve od sebe, to bez ikakve dileme. To je nešto sa čim se ne može kalkulisati i u tome ne tražimo bilo kakav alibi", jasan je Radonjić.

Strahinji Miloševiću je praktično sva ruka u zavoju. Povreda koju je zaradio u meču sa Banvitom je teže priprode, ali je stisnuo zube, odradio dva treninga pred put u Kijev i, vjerovatno, će igrati u dvorani “Salas sport“.

"Budiveljnik ima dvije pobjede i gledajući po tome, najjača su ekipa u našoj grupi. Teško je što nam je to treće gostovanje u nizu, stiže nam fizički i psihički umor. Međutim, nadam se da ćemo imati dovoljnu dozu koncentracije u tom meču, da probamo da im pariramo. Ako želimo da uradimo nešto više u Evrokupu, moramo da pokušamo da ih dobijemo. Za to je potrebno da prikažemo igru iz nekih prethodnih mečeva u kojima smo bili mnogo bolji", zaključio je Milošević.

Duel počinje u 18 sati, a pravdu će dijeliti Spiros Gontas (Grčka), Petri Mantila (Finska) i Miroslav Tomov (Bugarska).

U isto vrijeme počinje meč Banvit - Trijumf.

Porazi motiv više

Budućnost Voli je pretrpjela dva vezana poraza (Banvit, Partizan), ali je i ranije bila u sličnoj situaciji. Iz toga je izlazila još jača, a igrači će se potruditi da to pokažu u Kijevu.

"Svaki poraz spusti samopouzdanje, ali se nadam da iz tog razloga u Kijev nećemo otići sa bijelom zastavom, već da će nam oni biti motiv da damo sve od sebe. Odbrana mora da se popravi. Partizan nam je dao 63 poena, što nije mnogo, ali smo u prethodnim mečevima primali po 70, 80 poena, što nije dobro za nas. Uz to, moramo koristi svaku šansu za kontranapad i odigrati maksimalno borbeno i angažovano", optimista je 27-godišnji košarkaš.

Bagatskis: Budućnost igra pametno

Ainars Bagatskis, Letonac na klupi Budiveljnika, poštuje crnogorskog šampiona, ali očekuje pobjedu.

"Budućnost je tipični predstavnik balkanske škole, fizički su veom jak tim, igraju veoma pametno i svaka uloga je dobro podijeljena. Vole pozicijonu igru, igraju tvrdo i agresivno kao i sve ekipe sa Balkana. Igraju sporo, poziciono, njihov trener ne voli brzu igru po sistemu trči i šutiraj. Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo, naporno smo trenirali. Raspoloženje u ekipi je dobro, svi razmišljamo o pobjedi. Dainisu Šalenga je počeo da trenira, ali ne mogu da kažem da li će igrati. Njegova želja nije sporna, hoće da igra, ali ne zavisi od njega i nas“, istakao je Bagatskis.

Galerija

Bonus video: