Pred Nikolićem i Ivanovićem su blistave karijere

A kao u onom crtanom filmu, gdje se kaže „svega ovoga ne bi bilo...”, vjerovatno ni Ivanović i Nikolić ne bi bili heroji fenomenalnog finala da u njih bezgranično povjerenje nije imao Dejan Milojević.
76 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Milojević, Foto: Beta
Dejan Milojević, Foto: Beta
Ažurirano: 23.02.2016. 11:27h

U Budućnosti za njih nije bilo mjesta, a od nedjelje veče njihova imena su u tefterima skauta svih evropskih, a i mnogih NBA klubova.

Obojica su iz Podgorice, ali su sreću morala da traže van rodnog grada, zbog stare boljke da su nam svi bolji nego naši. Oni se zovu Nikola Ivanović i Danilo Nikolić i njihova imena su od nedjelje zlatnim slovima upisana u istoriju Mega Leksa, koji je zahvaljujući njima u finalu Kupa Radivoja Koraća savladao Partizan i osvojio prvi pehar.

A kao u onom crtanom filmu, gdje se kaže „svega ovoga ne bi bilo...”, vjerovatno ni Ivanović i Nikolić ne bi bili heroji fenomenalnog finala da u njih bezgranično povjerenje nije imao Dejan Milojević.

Nekadašnji idol navijača Budućnosti je vjerovao u djecu koja su tek kretala u školu kada je on žario i palio u plavom dresu, a ona su mu vratila na najbolji mogući način.

I ne samo Ivanović i Nikolić, i ostali Milojevi poletarci su oduševili Evropu, ali su dva Crnogorca, ipak, odskočila...

"Utakmica sa Partizanom je stvarno bila sjajna. Navijači su mogli da vide jake odbrane, ali i odlične napade, pogodili smo mnogo teških šuteva i mi i oni. Imali smo više sreće, vratilo nam se za rad i trud koji smo uložili od početka priprema", istakao je Milojević na početku razgovora za „Vijesti”.

Mega je i prethodne dvije godine stizala do finala Kupa Radivoja Koraća, ali je gubila tijesno mečeve od Crvene zvezde. Mnogi smatraju da je sada pravda zadovoljena, ali 38-godišnji stručnjak ne razmišlja na taj način.

"Ni nakon prethodnih finala nisam mogao da budem nezadovoljan. Velika je stvar kad ekipu koja igra Evroligu i osvaja trofeje, kao što je Crvena zvezda, držite da strepi do posljednjeg trenutka. Ovog puta smo otišli korak dalje, to je velika stvar za klub i za mene kao trenera. U mojoj karijeri sve ide postepeno, nigdje ne žurim. Ovo mi jeste prvi trofej, ali sigurno ne i posljednji".

Čovjek koji je sa dva metra dominirao u reketu za koga god da je igrao, prokomentarisao je odlična izdanja 22-godišnjih Podgoričana na završnom turniru u Nišu.

"Ovo za mene nije iznenađenje. Obojica su vrijedni radnici, sjajni momci i kvalitetni ljudi. Kad se spoje svi ti faktori, uz dobar rad koji imaju u Megi, onda ništa od ovoga nije slučajno. Ivanović i Nikolić izrastaju u vrhunske igrače".

Tu nije bio kraj odama na račun bivših igrača Budućnosti. Prvi je na tapetu bio Nikolić, koji je dobio jako malo šansi u Budućnosti, a kalio se u Lovćenu.

"Nikolić je u Evropi najbolji šuter sa pozicije četiri! Koliko je god pretenciozno to reći za igrača koji je u mom klubu, odgovorno tvrdim da u Evropi nema krilnog centra koji može da pogađa tako teške šuteve kao Nik. Ima četvorki koje znaju da pogode samo iz mjesta, a on može i iz kretnje i preko ruke, kako god hoćete. To mu je veliki kvalitet, koji će mu puno značiti gdje god da bude igrao. Kada je došao u Megu imao je problem da brani igrača na niskom postu, a sada je postao ozbiljan odbrambeni igrač".

Ivanović je u odlučujućim trenucima finala sa Partizanom mogao da od junaka postane tragičar. Promašio je dva bacanja pri rezultatu 83:80, ali se izuzetno brzo vratio u odbranu, blokirao šut za tri poena Andreje Milutinovića i stavio tačku na meč.

"Nikola je lider naše ekipe, on je taj kod kojeg volim da je lopta kad se lomi utakmica. On mi to vraća na pravi način. Prepoznao sam da ima tu lidersku ulogu, mnogo nam je donio. Popravio je i odbranu, sada je sjajan odbrambeni igrač. Racionalan je plejmejker, pred njim je, kao i pred Nikolićem, blistava karijera", zaključio je Milojević.

Na strani Budućnosti je milion faktora, ali je sportski nadati se

Mega Leks će u polufinalu ABA lige igrati protiv Budućnost Volija. Milojević poručuje da je njegov bivši klub favorit za finale, ali ne pomišlja na predaju. Takav je bio igrač, takav je i sada kao trener.

"Sportski je nadati se, iako je Budućnost izraziti favorit. Milion faktora je na njenoj strani, ali postoji i neki mali procenat na našoj. Dok god postoji nada, nećemo se predati", ističe Milojević.

Bio je na meti podgoričkog kluba nakon ostavke Igora Jovovića, ali je odbio ponudu.

"Glupo je da sada o tome pričam. Budućnost je dovela odličnog trenera, Luka Pavićević je odradio sjajan posao".

Tri razloga zbog kojih nisam otišao u Partizan

Prošlog ljeta se pominjalo da bi Milojević mogao da preuzme klupu kluba za koji navija, Partizana, ali je odbio i da pregovara o tome.

"Zbog tri stvari nisam htio u Partizan. Prvo, Dule Vujošević nije htio mirno da ode, a ja sam prijatelj sa njim. Puno mi je pomogao kada mi je bio trener, nisam htio da ja budem taj koji će ga zamijeniti. Drugo, zvao sam Nikolu Ivanovića da pređe u Megu i kakav bih ja čovjek bio da sam otišao čim je on stigao. Treće, poziv je stigao 15 dana pred početak lige, kada sam već odradio čitave pripreme sa Megom, sa igračima za koje sam vezan. Ne mislim da sam pogriješio, jer imam moralne principe koje poštujem. Srećom, sve je ispalo u Partizanu kako bi trebalo. To je klub koji volim, a Džile je moj kum i sa njim će Partizan opet ići stazom starih uspjeha".

Bonus video: