Predstavljamo rivale Budućnosti u Evroligi: Himki - Šved opet u centru pažnje

Sjajni ruski šuter je na 34 meča u Evroligi postizao je 21,76 poena po meču, odnosno ukupno 740 za novi rekord jer je nadmašio Kita Lengforda (609)
56 pregleda 0 komentar(a)
aleksej šved, Foto: Vtb-league.com
aleksej šved, Foto: Vtb-league.com
Ažurirano: 05.10.2018. 16:45h

Pred ruskim Himkijem, sa kojim se Budućnost do sada nije sastajala, je 6. sezona u Evroligi (počev od 2009/2010), što dovoljno govori o klubu koji je osnovan prije svega dvije decenije.

Pobjednik Evrokupa 2012. i 2015. godine, najbolji rezultat u elitnom takmičenju je ostvario prošle sezone, kada je u novom formatu izborio plasman u plej-of, gdje je eliminisan u četvrtfinalu od gradskog rivala, CSKA, od koga je izgubio i posljednje finale ruske VTB lige. Himki će pokušati da nadmaši taj rezultat i prošlosezonski skor u ligi od 16-14...

Prva zvijezda ekipe je, bez dileme, Aleksej Šved, najskuplji košarkaš Evrope (godišnje zarađuje četiri miliona dolara), prošle sezone dobitnik nagrade „Alfonso Ford“, koja se dodjeljuje najboljem strijelcu Evrolige.

Sjajni ruski šuter je na 34 meča u Evroligi postizao je 21,76 poena po meču, odnosno ukupno 740 za novi rekord jer je nadmašio Kita Lengforda (609).

Takav prosjek je do sada u istoriji Evrolige jedino uspio da zasijeni Mark Salijers koji je bilježio 21,79 pogodaka po meču, u sezoni 2007/2008, ali na svega 14 odigranih mečeva za Roan.

Bivši NBA igrač (Hjuston, Filadelfija, Minesota, Njujork) rekord je postavio i po broju ubačenih trojki (107), a i jedini je u 21. vijeku u Evroligi koji je dao više od 16 poena na 29 uzastopnih utakmica.

Himki je doveo pet pojačanja, tri u spoljnoj liniji, nekadašnjeg igrača Budućnosti Di Bosta, Tonija Krokera i Kejsija Pratera, a grčki trener Jorgos Barcokas će imati i dva nova igrača ispod reketa, Džordana Mikija i Petra Gubanova.

Bekovsku liniju čine još srpski plej Stefan Marković, bivši igrač Crvene zvezde Čarls Dženkins, Jegor Vjalcev i Vjačeslav Zajcev, dok su prošlogodišnji starteri u reketu bili Malkom Tomas i Entoni Hil, koji je u prošloj debitanskoj sezoni u Evroligi bio drugi strijelac ekipe sa prosjekom od 11,8 poena (63 odsto šuta za dva poena) i 4,5 skoka po meču.

Budućnost će protiv Himkija prvo igrati u gostima, 21. novembra, a onda 7. februara kod kuće...

Bonus video: