Predstavljamo rivale Budućnosti u Evroligi: Žalgiris - Šarasovo remek-djelo

Žalgiris je prošle sezone stigao do fajnl-fora sa drugim najmanjim budžetom u Evroligi
63 pregleda 0 komentar(a)
Šarunas Jasikevičus, Foto: Euroleague.net
Šarunas Jasikevičus, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 04.10.2018. 18:24h

Žalgiris je prošle sezone stigao do fajnl-fora sa drugim najmanjim budžetom u Evroligi

Stalni učesnik najelitnijeg evropskog takmičenja, šampion iz 1999, klub u kojem je stasao legendarni Arvidas Sabonis i cijela pjelada slavnih litvanskih asova, čuveni Žalgiris - stiže u Podgoricu nakon 16 godina.

Samo dva puta sastali su se Budućnost i Žalgiris do sada i bilans je bio polovičan, u sezoni u kojoj nijedan tim nije uspio da se domogne top 16 faze (2002/03).

Ekipa iz Kaunasa, predvođena sjajnim Šarunasom Jasikjevičijusom na klupi, jednim od najboljih učenika Željka Obradovića, senzacionalno se prošle sezone domogla fajnl-fora Evrolige, iako imala drugi najskromniji budžet od 16 učesnika elite (8,5 miliona). “Zelena šuma” je zauzela treće mjesto u Evropi, porazivši CSKA u duelu za 3. poziciju nakon polufinalnog poraza od Fenerbahčea.

Žalgiris je u novu sezonu ušao sa budžetom koji je za 2,2 miliona veći u odnosu na prošlu.

Uprkos ponudama drugih timova iz Evrolige, kao i NBA ligaša Toronta, Jasikjevičijus je produžio ugovor i ostao u Žalgirisu uz 300.000 eura povišice, pa sada zarađuje 850.000 godišnje, što je rekordna cifra koju je litvanski klub izdvojio za trenera.

Žalgiris je doveo plejmekere Nejta Voltersa iz Ludvigsburga, najboljeg asistenta litvanske lige Donatasa Sabekisa (može da pokrije pozicije i dva i tri), kao i Lea Vestermana, koji se poslije godinu dana igranja za CSKA vraća u klub.

Litvanci su bili prinuđeni da se pojačaju, jer su se suočili sa odlascima Kanađanina Kevina Pangosa u Barselonu i Srbina Vasilija Micića u Efes.

Zamjenu za Aksela Tupana (otišao u Olimpijakos), klub je našao u povratniku Marijusu Grigonisu, koji je došao iz Albe iz Berlina, i talentovanom Tomasu Vokapu iz Ludvigsburga.

Centarsku liniju čine Brendon Dejvis i veteran Antanas Kavaliauska, kao i perspektivni 17-godišnji Laurinas Birutis, pojačanje iz domaće lige.

Bitna karika Jasikevičijusovog orkestra, svestrano orijentisani Edgaras Ulanovas produžio je ugovor na godinu uz mogućnost produžetka na još jednu.

Uz samo tri igrača sa preko 30 godina, Žalgiris ima kolektiv koji će uz dirigentsku palicu briljantnog trenera rasti i učiniti ciljeve ostvarivim.

“Zelena šuma” će gostovati Budućnost Voliju u 6. kolu Evrolige, 9. novembra, dok će ekipa iz Kaunasa 22. februara dočekati “plavo-bijele”.

Bonus video: