Preokret Bostona, Lejkersi u polufinalu

Rondo i Garnet najzaslužniji za pobjedu Seltiksa, "jezerdžije" u finišu meča srušile otpor Denvera
2 komentar(a)
Rondo, Foto: REUTERS
Rondo, Foto: REUTERS
Ažurirano: 13.05.2012. 09:10h

Na krilima Režona Ronda i Kevina Garneta, koji su bili najzaslužniji za seriju 23:7, Boston je uspio da nadoknadi dvocifreni minus sa početka posljednje četvrtine duela sa Filadelfijom u prvom odmjeravanju snaga u polufinalnoj seriji plej-ofa Istočne konferencije.

Seltiksi su na manje od minut i po prije kraja stigli do šest poena viška (90:84) i prednost su uspjeli da sačuvaju do samog kraja.

Istini za volju, poenima Andre Igudale i Džrua Holideja, Siksersi su prišli na minus jedan, ali nisu uspjeli da dođu do napada za trijumf.

"Fenomenalno smo odigrali posljednju četvrtinu. Pokazali smo karakter i veliku želju da dobijemo, iako smo imali veliki zaostatak. Međutim, moramo da izvučemo određene pouke da se ovakve stvari više ne bi dešavale. Sada smo uspjeli da dobijemo, ali pitanje je da li će nam to opet poći za rukom ako budemo imali toliko minus u posljednjoj dionici“, iskren je bio nakon meča Kevin Garnet, krilni centar Bostona, koji je utakmicu završio sa 29 poena, 11 skokova i tri blokade.

Rondo je ostvario tripl-dabl (13 poena, 12 uhvaćenih lopti, 17 asistencija), a dvocifreni su još bili Pol Pirs (14), Rej Alen (12) i Brendon Bas (10).

Kod Filadelfije Igudala je dao 19, Evan Tarner 16 (10 skokova), Spenser Hejvs 15 i Levoj Alen 12 koševa.

Nikola Vučević je bio u timu, ali nije ulazio u igru.

"Rondo je nevjerovatan igrač, može sa loptom da uradi šta god želi i on je najzaslužniji za pobjedu Bostona. Jesmo izgubili, ali se nećemo predavati, bar dok sam ja trener. Ostaje nam da se pripremimo za drugi meč i pokušamo da ga dobijemo“, bio je jasan Dag Kolins, strateg Siksersa.

Los Anđeles Lejkersi uspjeli su da srede redove i u majstorici pred svojim navijačima savladali Denver.

Ekipa Majka Brauna je tek u posljednjoj dionici srušila otpor Nagitsa i izborila se za polufinalne duele protiv Oklahome.

Kada su "jezerdžije“ sredinom treće četvrtine stigli do 16 poena prednosti, činilo se da je meč riješen, ali se igrači Denvera nisu predavali.

Serijom 11:1 su prvo prišli na minus dva, potom je Al Harington izjednačio (68:68), da bi na startu posljednje dionice i poveli.

Međutim, tada su se probudili igrači Lejkersa, zaigrali su bolje i za tri i po minuta su riješili pitanje pobjednika.

"Bili smo izuzetno agresivni, onakvi kakvi smo trebali biti u svakoj utakmici. U napadu smo, takođe, bili bolji, naši spoljni igrači su bili raspoloženi i stigli smo do zaslužene pobjede. Ovo je način na koji moramo igrati u narednim mečevima, a protiv Oklahome nas čeka mnogo teži zadatak“, rekao je Pau Gasol, koji je meč završio sa 23 poena i 17 skokova.

Raspoloženi su bili i Endrju Bajnam sa dabl-dabl učinkom (16 koševam, 18 uhvaćenih lopti), Stiv Blejk (19), Kobe Brajant (18, osam asistencija) i Meta Vorld Piz (15).

Al Harington i Taj Louson su za Denever ubacili po 24 poena.

Ovo je 11. put zaredom da su "jezerdžije“ na svom terenu pobijedile u sedmoj utakmici.

Posljednji put su poraženi u velikom finalu 1969. godine od Bostona.

Sa druge strane, Denver je devetu godinu uzastopno učestvovao u plej-ofu, ali osam od tih devet učešća završio je već u prvoj rundi.

"I pored poraza, moram da kažem da sam zadovoljan sezonom. Igrači su dali sve od sebe, a kada je tako onda ne možete da zamjerite ništa njima ni sebi. Borili smo se za svaku loptu, Lejkersi su bili bolji i moramo im čestitati“, objasnio je Džordž Karl, trener Nagitsa.

Rezultati:

Boston - Filadelfija 92:91 (1-0 u seriji)

(Rondo 13p, 12sk, 17as, Garnet 29p, 11sk - Igudala 19p, Tarner 16p, 10sk)

L. A. Lejkersi - Denver 96:87 (4-3)

(Gasol 23p, 17sk, Bajnum 16p, 18sk - Harington 24p, Louson 24p)

Bonus video: