Radonja navijač: Svi možemo da budemo ponosni

Nekadašnji selektor Crne Gore, koji će večeras u “Morači” predvoditi Bajern protiv Budućnosti, oduševljen uspjehom naše reprezentacije
5803 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Radonjić u opremi crnogorske selekcije nakon Evropskog prvenstva 2011. godine, Foto: Luka Zeković
Dejan Radonjić u opremi crnogorske selekcije nakon Evropskog prvenstva 2011. godine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2019. 11:27h

Dejan Radonjić je bio drugi selektor u istoriji crnogorske reprezentacije, prvi koji je vodio nacionalni tim na velikom takmičenju - 2011. godine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Nakon još dva Eurobasketa, Crna Gora je senzacionalno stigla do Svjetskog prvenstva, a Radonjić navijao iz Minhena, od početka kvalifikacionog ciklusa.

- Pratio sam, naravno, od prvog dana, od utakmice sa Španijom, do posljednjeg meča i velikog rezultata u sjajnoj atmosferi - rekao je Radonjić za “Vijesti”.

- Sjetio sam se kako je bilo na početku, a kako na kraju... Sjajan uspjeh, nestvaran.

Početak je bio skroman, a nakon dva poraza kod kuće od Španije i Slovenije, niko nije davao ni gram šanse da će uopšte ući u konkurenciju za Svjetsko prvenstvo...

- Ove kvalifikacije su bile teške, specifične i teške da se analiziraju, ali momci su odigrali fenomenalno, vjerovali su, ostvarili neke velike pobjede.

U danima najvećeg uspjeha, Radonjić ističe da zasluge snose svi - od igrača, stričnog štaba, navijača, čelnika nacionalnog saveza.

- Utisci su još prisutni, ali jasno je da je ovo uspjeh svih. Čestitke igračima, selektoru Mitroviću, navijačima, a svi ljudi koji rade u crnogorskoj košarci, svi u nacionalnom savezu, mogu da budu ponosni - rekao je Radonjić.

Senzacionalan uspjeh nacionalnog tima je kruna najboljeg perioda u novijoj istoriji crnogorske košarke - kadeti su bili vicešampioni Evrope i četvrtfinalisti svjetskog prvenstva, Budućnost i Mornar obilježili ABA ligu prošle sezone, Crna Gora je imala igrača na ol-star meču NBA lige, pojavljuju se talenti, poput Jovana Kljajića i Fedora Žugića...

Radonjić u jednom dahu priča o tome...

- Mi smo prije godinu i po imali i najbolji plasman na Eurobasketu - podsjeća trener Bajerna.

- Ovo je sjajan period za našu košarku, rezultati su nikad bolji, izlaze i mladi momci, imamo Vučevića na ol-staru. Kakav su tek primjer dali Sekulić, Dubljević, pa Nidam, koji je pokazao nevjerovatnu pripadnost... Jednostavno, gledajući sa strane, u ulozi navijača, uživao sam u svakom momentu, sa posebnim emocijama na kraju - rekao je Radonjić, koji će večeras (19) sati sa klupe predvoditi Bajern u “Morači”, u važnom evroligaškom meču njemačkog kluba protiv Budućnosti.

Jović: Ogroman uspjeh Crne Gore, drago mi je što smo zajedno u Kini

Crna Gora i Srbija su jedini predstavnici eks-JU košarke u Kini, a među 12 reprezentacija iz Evrope na šampionatu svijeta.

U Bajernu igraju dvojica standardnih reprezenativaca Srbije (Jović i Lučić), još jedan potencijalni (Dangubić)...

Stefan Jović bi trebalo da bude sigurni učesnik Mundobasketa, bio je član srpskih selekcija na posljednja tri velika takmičenja...

- Fantastičan uspjeh, i za Crnogorce i za nas. Bile su teške i neizvjesne kvalifikacije. Crna Gora je apsolutno zaslužila da se nađe na prvenstvu. Gledao sam meč sa Letonijom, dramatično, sa srećnim krajem. Mnogo mi je drago što ćemo se naći zajedno u Kini - kazao je Jović.

Srbija će biti nosilac na žrijebu 16. marta, Crna Gora vjerovatno u trećem šeširu, pa postoji šansa i da se jedini eks-YU predstavnici u svjetskoj eliti nađu u istoj grupi.

Bonus video: