Radonjić: Moramo da nađemo uzroke neuspjeha

"Obavićemo i razgovor oko svega što smo uradili tokom priprema i na EP i nadam se da ćemo naći uzroke našeg ovakvog nastupa", rekao je vidno neraspoložen selektor Dejan Radonjić
0 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.09.2011. 17:48h

Letom iz Frankfurta nešto prije 17 časova, ekspedicija košarkaške reprezentacije Crne Gore juče se vratila iz Litvanije sa Evropskom prvenstva.

Ni najveći pesimisti nisu očekivali da će se “crveni” već nakon nedjelju dana vratiti sa svog premijernog nastupa na velikim takmičenjima.

Međutim, prema igrama koje su Nikola Peković i saigrači prikazali u pet utakmica, drugačiji ishod nije bio moguć.

Nije to bila ni sjenka ekipe koja je prethodne tri godine igrala dobru košarku i bilježila dobre rezultate.

Većina reprezentativaca je užurbanim korakom napustila aerodromsku zgradu prevođeni kapitenom, a samo su rijetki bili spremni da kažu po neku riječ o neuspjehu u baltičkoj državi.

"Nismo postigli onakav rezultat kakav smo svi priželjkivali. Otišli smo u Litvaniju sa velikom željom da jednom kvalitetnijom igrom ostvarimo drugačije rezultate. Loš rezultat zahtijeva detaljnu analizu, a u dogovoru sa direktorom reprezentacije u narednih 15 dana podnijeću izvještaj rukovodstvu Košarkaškog saveza Crne Gore. Obavićemo i razgovor oko svega što smo uradili tokom priprema i na Evropskom prvenstvu u Litvaniji i nadam se da ćemo naći uzroke našeg ovakvog nastupa", rekao je, vidno neraspoložen, selektor Dejan Radonjić.

Očekivalo se da Crna Gora pobjedom okonča nastup na kontinentalnom šampionatu, ali je i Finska bila bolja.

"Sve je to bila posljedica onoga što se dešavalo prije toga. Ekipa Finske je bila motivisana, jer je imala šansi da ide u drugi krug, što je i ostvarila. Naša reprezentacija, poslije saznanja da se definitivno vraćamo kući, nije mogla proizvesti maksimalnu psihološku poziciju za taj duel. Finska je u Litvaniji izgledala sasvim drugačije nego što je to bio slučaj u kvalifikacijama, sa nekoliko novih igrača koji su donijeli zavidan kvalitet i ostvarili su pobjedu. Bili smo opterećeni povredama prije i tokom meča, ali u principu ne možemo biti zadovoljni ishodom".

Glave su još uvijek “vruće”, svima je teško pala rana eliminacija. Kada se malo slegnu utisci uslijediće analiza.

"Specifičnost ove situacije zahtijeva da se hladnije glave napravi detaljna analiza u saradnji sa kompletnim stručnim štabom. U narednom periodu napraviće se potpuni izvještaj i naći razlog naših ovakvih nastupa na Evropskom prvenstvu i nadam se da ćemo iz svega ovoga izvući pouke".

Radonjić je razgovarao sa direktorom reprezentacije Danilom Mitrovićem o svom daljem statusu na čelu nacionalnog tima.

"Obavio sam razgovor sa direktorom reprezentacije, koji se sveo na to da u narednom periodu obavimo svoje profesionalne obaveze prema rukovodstvu Košarkaškog saveza Crne Gore, i ja ću to uraditi", zaključio je Radonjić.

Nikola Vučević, koji je uz Vladimira Mihailovića bio najmlađi u našoj selekciji, bio je, takođe, razočaran.

"Ne znam razlog ovako lošeg rezultata, nešto nije išlo kako treba. Želja nije bila sporna, svi smo htjeli da napravimo dobar rezultat. Nažalost, nismo uspjeli. Ostaje da sljedeće godine dobro odradimo kvalifikacije i napravimo bolji rezultat na narednom Evropskom prvenstvu", objasnio je Vučević.

Poraz od BiH sve poremetio

Jedan od najiskusnijih u reprezentaciji Goran Jeretin još uvijek premotava film sa mečeva u Litvaniji, kako bi pokušao da nađe razlog lošeg rezultata.

"Razočarani smo i u principu svako bi bio u ovakvoj situaciji kako je sve išlo. Poslije prve pobjede nad Makedonijom, koja je završila kao prva u grupi, uslijedila je utakmica protiv BiH i taj poraz nam se uvukao dublje u kožu nego što smo očekivali. To je ostavilo dosta posljedica od kojih nismo mogli da se oporavimo".

Na pitanje da li je baš neuspjeh od Bosne i Hercegovine toliko ekipu izbacio iz ritma, Jeretin je rekao:

"Moje lično mišljenje je da je to tako".

Bonus video: