Radović: Bez kalkulacija, najbolje da dobijemo obje utakmice

“Crvenima” bi u posljednja dva meča, protiv Ukrajine i Letonije, mogao da bude dovoljan i jedan trijumf kako bi osigurali put u Kinu, ali, iako oslabljeni, izabranici Zvezdana Mitrovića pokušaće da slave u oba meča, i tako definitivno obezbijede plasman na Mundobasket
917 pregleda 0 komentar(a)
Zvezdan Mitrović i Nemanja Radović na meču sa Ukrajinom u Nikšiću
Zvezdan Mitrović i Nemanja Radović na meču sa Ukrajinom u Nikšiću

Crnogorski košarkaši sjutra putuju za Kijev, gdje u petak veče protiv Ukrajine igraju pretposljednji meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

“Crvenima” bi u posljednja dva meča, protiv Ukrajine i Letonije, mogao da bude dovoljan i jedan trijumf kako bi osigurali put u Kinu, ali, iako oslabljeni, izabranici Zvezdana Mitrovića pokušaće da slave u oba meča, i tako definitivno obezbijede plasman na Mundobasket.

"Momke pokušavam da ne opterećujem Letonijom, već da odigramo sa Ukrajinom najkvalitetnije što možemo, i, normalno, da ih dobijemo, a onda da se spremamo za Letoniju. Od prvog dana našeg zajedničkog rada uvijek prvo mislimo na prvog narednog protivnika, a to je sada Ukrajina - kazao je selektor Mitrović uoči večerašnjeg treninga.

"Znamo da su oni na domaćem terenu potpuno druga ekipa nego u gostima, ali idemo da ih tamo napadnemo. Treba da budemo spremni na agresivnu igru domaćina, oni su stvarno atletski dominatna ekipa koja izuzetno dobro trči. U Nikšiću su zakucali 20 kontri", dodaje crnogorski selektor.

Uoči ovog duela, Crna Gora je treća na tabeli (na mjesto koje vodi na SP), sa šest pobjeda i četiri poraza, Ukrajina je peta sa pobjedom manje…

"Još uvijek ne znamo u kakvom će sastavu Ukrajinci nastupiti, neko je povrijeđen, neko nije, i nikad se ne zna do posljednjeg dana. Velikih problema na poziciji plejmejkera ima Mitrović uoči ovog meča, pošto su ranije, zbog povreda, otpali Nikola Ivanović i Ognjen Čarapić, na startu priprema i Nikola Pavlićević, pa će veliku odgovornost imati Derek Nidam.

"Ostali momci će probati da mu pomognu koliko mogu - ističe Mitrović, koji protiv Ukrajine neće moći da računa ni na bolesnog Filipa Barovića, koji će se priključiti Budućnosti, a ekipi je priključen Sead Šehović.

"Sead je u finalu Kupa pokazao solidnu formu, bio je u ekipi u prvim prozorima. Računam na njega i sve ostale u timu".

Poslije 17 mjeseci u ekipi je ponovo oporavljeni Marko Todorović, koji je posljednji meč za Crnu Goru odigrao 10. septembra 2017. godine, kada je Letonija bila prejaka u osmini finala Eurobasketa (100:68). "Oporavio se od povrede leđa, i on je jedan igrač koji garantuje stabilnost ispod koša".

Mitrović je zadovoljan zalaganjem igrača.

"Momci su stvarno sjajni, imamo lijepu atmosferu, svi su baš motivisani, radili smo lijepo. U ovakvom sistemu kvalifikacija, za nekoliko dana rada, ovo je daleko od ozbiljnog rada, ali smo u prethodnim prozorima to uspjeli da nadoknadimo našim odnosom, velikim požrtvovanjem na terenu, što nam je donijelo da dođemo na korak od Svjetskog prvenstva", zaključio je Mitrović.

Nemanja Radović ističe da su “obje utakmice nam veoma važne”.

"Treba da idemo korak po korak. Prvo da se maksimalno skoncentrišemo na Ukrajinu, da odigramo jako jer su fizički jaka ekipa, i da tu tražimo neku našu šansu. Najgore bi bilo ta uđemo u neke kalkulacije, i da računamo šta nam treba. Najbolje je da idemo od utakmice do utakmice, i da probamo da dobijemo obje", rekao je Radović.

"Gledali smo njihove utakmice iz prethodnih prozora, igrali su veoma dobro protiv Španije, koja ih je, mislim, dobila u posljednjem napadu. Igraju veoma dobro, nisu kompletni, kao što nismo ni mi, ali daćemo sve od sebe da ih dobijemo", dodao je član španske Saragose.

O Ukrajini dodaje:

"Imaju dvije četvorke koje igraju u Španiji, u Ukrajini igraju na pozicijama četiri i pet. Kravcov je dosta pokretna petica, moraćemo dobro da trčimo da to izjednačimo. Očekujemo da će oni biti veoma motivisani pred svojom publikom, biće veoma teška utakmica", zaključio je 27-godišnji košarkaš.

Murzin: Imamo šansu, želimo da je iskoristimo

Selektor Ukrajine Jevgenij Murzin je kazao da njegova ekipa “ima šansu da se plasira na Mundobasket i da želi da je iskoristi”.

"U Crnoj Gori nismo uspjeli da spriječimo njihovu ‘pik-en-rol’ igru, radimo na tome da to ispravimo za ovaj meč. Nismo uspjeli da zaustavimo Ivanovića i Dubljevića koji su zajedno postigli više od 50 poena", rekao je Murzin, koji, takođe, ima problema oko sastava.

"Neki igrači vuku povrede, ali mislim da ćemo do utakmice osposobiti sve koji mogu da igraju. Izostanak Geruna je veliki gubitak za nas, nadao sam se da će nam se pridužiti barem na utakmici sa Crnom Gorom, ali mu problem sa leđima ne dozvoljavaju da dođe. Nažalost, neće moći da nam pomogne u ove dvije utakmice. Ostaju nam Petrov, Pavlov i Bobrov. Usredsredićemo se na prvu utakmicu, dati sve od sebe, a onda ćemo imati dva dana i pokušaćemo da povratimo igrače za utakmicu sa Slovenijom", zaključio je Murzin.

Bonus video: