Rejnolds heroj, Budućnost Voli sa 2. mjesta u plej-of!

Podgoričani su u posljednja tri i po minuta napravili seriju 13:0, slavili sa 85:79 i izborili prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa, u kojem se sastaju sa Cedevitom. Partizan mora da igra sa ove sezone neprikosnovenom Crvenom zvezdom, koju je, doduše, nedavno savladao...
0 komentar(a)
Džej Ar Rejnolds, Foto: Savo Prelević
Džej Ar Rejnolds, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2015. 20:21h

Budućnost Voli je sjajnim finišom uspjela da savladala Partizan i domogne se druge pozicije pred plej-of.

U borbi za finale i plasman u Evroligu, čeka je Cedevita, ekipa koja ih je uz Crvenu zvezdu jedina dobila dva puta ove sezone.

Da su „plavi” napravil sjajan rezultat pokazuje i podatak da su oborili klupski rekord po broju pobjeda u ABA ligi.

Ovo je bila 19. pobjeda, a do sada je najbolji učinak bio 18.

A nije sve izgledalo idealno za domaćina tri i po minuta prije kraja, kada je Džoš Akojon pogodio trojku za plus sedam (79:72) Beograđana.

Činilo se da su igrači Partizana na pragu trijumfa, a onda je uslijedio furiozan finiš Podgoričana.

Do kraja meča napravili su seriju 13:0 i došli do velikog trijumfa. Ključna je bila trojka Džej Ar Rejnolds 21 sekundi prije kraja za nedostižnih 83:79.

Činilo se da se kod tog šuta, dok je lopta šetala po obruču, Darko Planinić uhvatio za mrežicu.

Prvi arbitar Sašo Pukl je gledao usporeni snimak i pokazao da je koš regularan, nakon čega je krenulo veliko slavlje na tereni i tribinama.

Početak meča pripao je domaćem sastavu, koji je poveo 5:0 i 12:4, ali su se „crno-bijeli” brzo konsolidovali, napravili su seriju 11:1 i stigli do vođstva (15:13).

Nastavili su izabranici Duška Vujoševića sa dobrom igrom i u drugoj četvrtini, pa je u 11. minutu na semaforu stajalo 19:29.

Odgovor je stigao brzo, Budućnost Voli je serijom 14:4 prišla na 33:34, a isti odnos je bio i na odlasku na veliki odmor (43:44).

U trećoj četvrtini, vodila se velika borba, ekipe su se smjenjivale u vođstvu, sve do 37. minuta, kada je Partizan stigao do sedam poena prednosti.

Međutim, do kraja nije dao nijedan poen, što je domaćin kaznio i stigao do dva zlata vrijedna boda.

Budućnost Voli - Partizan 85:79 (19:24, 24:20, 23:25, 19:10)

Podgorica - Dvorana: „Morača”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Pukl, Javor (Slovenija), Dožai (Hrvatska).

Budućnost Voli: Kuk 11, Šehović 10, Dašić 2 (4-2), Planinić 17 (14-5), Subotić 4 (2-2), Vitkovac, Popović, Ivanović, Rejnolds 24 (3-3), Paunić 9 (4-3), Rikić, Savović 8 (4-2).

Partizan: Akojon 11 (2-0), Pavlović 16 (9-6), Tepić 2, Murić 16 (1-1), Dalo, Milutinov 12 (2-2), Milosavljević 13 (2-2), Mačvan 9 (6-5), Đumić, Andrić, Milutinović, Bezbradica.

Koškanje Kuka i Pavlovića

Čim se sirena za kraj prvog poluvremena oglasila, Omar Kuk je krenuo ka Aleksandru Pavloviću.

Došlo je do koškanja, a u sve su se umiješali Edo Murić i Ivan Paunić.

Zahvaljujući obezbjeđenju i članovima stručnih štabova, sve se brzo smirilo.

Po povratku oba tima na teren, sudija Pukl je dosudio Muriću i Paunić nesportske lične, a Kuk i Pavlović su prošli sa tehničkim.

Inače, tokom cijelog meča Pavlović se nalazio na meti domaćih pristalica, koje su ga vrijeđale, a u jednom trenutku, nakon postignutog koša iza linije 6,75 metara, bek Partizana je digao visoko tri prsta, što je dodatno „raspalilo” publiku.

TOK MEČA - POSLJEDNJA ČETVRTINA

Budućnost je prišla na 68:69, imala i šanse da preokrene, ali je Milan Mačvan realizovao dva penala nakon nesportske greške Ivana Paunića. Partizan se muči sa odbranom "plavih", pogađa samo sa linije bacanja...

Na šest minuta do kraja, "crno-bijeli" ostaju bez kapite a Dragana Milosavljevića, koji je u razmaku od nekoliko sekundi napravio 4. i 5. faul. Savović je odmah preokrenuo na 72:71.

I opet je Pavlović preuzeo svu odgovornost, ali i gnijev publike na sebe - pogodio je sa osam i po metara i slavljem opet provocirao navijače.

Vijesti iz Mađarske - Cedevita je definitivno treća, pošto je pobijedila Solnok sa 74:67. Ko ovdje izgubi, igraće sa Zvezdom u polufinalu, pobjednik će imati prednost domaćeg terena protiv Zagrepčana.

Sada su 2. poziciji znatno bliži Beograđani, jer je Džo Akojon dao trojku za 79:72 na tri minuta i 50 sekundi do kraja.

Džej Ar Rejnolds vraća potpunu neizvjesnost, pogađa trojku za 79:76 na dva i po minuta do kraja. Vujošević sječe mini seriju kratkim tajm-autom.

Gosti ostaju i bez Aleksandra Pavlovića, koji dva minuta i dvije sekunde prije kraja 5. prekršajem šalje Darka Planinića na liniju penala. Hrvat pogađa samo prvo za 77:79. Biće ovo igra živaca.

Planinić minut i 34 sekunde prije kraja ponovo izvodi bacanja i promašuje oba.

Ono što je on propustio, iskoristio je Rejnolds - ukrao je loptu nakon nelogičnog pasa Akojona i dao koš. uz dodatno bacanje za 80:79 na 70 sekundi do kraja.

Partizan ne koristi novi napad, lopta je za Budućnost na 39 sekundi do kraja. Povrijedio se Mačvan.

Rejnolds je apsolutni junak Podgorice. Na isteku napada je odapeo sa preko osam metara i dao trojku za 83:79, na 21,8 sekundi do kraja.

Sada je sve gotovo. Akojon je promašio trojku, Planinić uhvatio loptu i opet ide na liniju penala. Do sada je gađao 12-3, ali sada pogađa oba i podiže na nedostižnih 85:79.

3. ČETVRTINA

Sudije su na otvaranju drugog poluvremena pokazale da su zbog koškanja nesportske lične greške dobili Paunić i Murić, a tehničke Kuk i Pavlović.

Prije početka nastavka, Nikola Ivanović je uručio dres navijaču "plavih" Luki Pavlekoviću, koju uskoro slavi 18. rođendan, a svaki meč gleda iz invalidskih kolica tik uz teren.

A Budućnost opet vodi - Džej Ar Rejnolds je ubacio pet, a Suad Šehović tri poena za preokret na 51:48.

Rejnolds se ne zaustavlja, za dva i po minuta nastavka je dao osam koševa, dvostruko više nego u prvom poluvremenu.

Budućnost je već nakon tri minuta i 13 sekundi u nastavku izašla iz bonusa. Doduše, poluvrijeme je počela sa dva faula zbog svađe na kraju 2. četvrtine.

Timovi su potpuno izjednačeni u 3. kvartalu, o čemu govori činjenica da je najveća prednost za Budućnost iznosila tri, a za Partizan četiri koša. U pretposljednjem minutu, sve šestice na semaforu - rezultat je 66:66.

Do kraja tog dijela igre, Partizan je dao tri poena (Murić bacanje nakon tehničke Subotiću i Milosavljević "iz odbojke"), pa u posljednjih 10 minuta ulazi sa plus tri.

2. ČETVRTINA

Partizan je novom trojkom Murića i košem Milutinova stigao do dvocifrene prednosti (29:19), ali se Budućnost probudila i serijom 7:0 prišla na 26:29.

Šampion Crne Gore je imao nekoliko prilika da izjednači, ali se Beograđani još drže i čuvaju minimalnu prednost.

Aleksandar Pavlović je pogodio trojku za 41:35 i onda podigao tri prsta, što je dovelo do salve zvižduka, psovki i novih uvreda na račun 31-godišnjeg Baranina.

Na poluvremenu je 44:43 za goste, a igrači su u svlačionice otišli uz koškanje - posvađali su se Kuk i Pavlović, a u gužvu su prvi uletjeli ratoborni Edo Murić i Ivan Paunić.

Nakon gurkanja je sve brzo smireno, jer su ostali igrači bili prisebni.

U domaćoj ekipi je najefikasniji Kuk sa 11 poena, a pio sedam su dodali Planinić i Paunić. Za goste je najviše dao Murić (12), po devet su ubacili Milosavljević i persona non grata Aleksandar Pavlović.

Na poluvremenu je bilo vatreno i na tribinama, a policija je izvela nekoliko navijača Budućnosti iz dvorane.

1. ČETVRTINA

Budućnost je počela meč sa petorkom Omar Kuk, Suad Šehović, Ivan Paunić, Boris Savović i Darko Planinić, dok se Duško Vujošević odlučio za Džoša Akojona, Dragana Milosavljevića, Aleksandra Pavlovića, Milana Mačvana i Boža Đumića.

Kuk je pogodio u prvom napadu, a potom je i Šehović dao trojku za 5:0 i erupciju oduševljenja i kratkotrajnu bakljadu.

Partizan je bez koša skoro tri minuta, pa je Vujošević pozvao tajm-aut prije slobodnih bacanja Darka Planinića, koji je promašio oba.

Kuk je pogodio trojku za 12:4 u 5. minutu, ali je Akojon pokazao zašto je doveden - za 20-ak sekundi je dva puta pogodio iza linije 6,75 i smanjio na 12:10. Sada Jovović zove tajm-aut.

Partizan je prvi put poveo u 8. minutu trojkom Eda Murića.

Beograđani su preuzeli kontrolu i stigli do plus sedam (24:17), da bi Planinić tri sekunde prije kraja 1 četvrtine smanjio na 19:24.

Derbi odluke

Sve je spremno za veliko finale regularnog toka sezone - Budućnost Voli i Partizan će u direktnom obračunu u posljednjem kolu ABA lige odlučiti ko će osvojiti 2. mjesto i imati prednost domaćeg terena, odnosno ko će kao četvrti u polufinalu plej-ofa na megdan neprikosnovenoj Crvenoj zvezdi.

Tribine „Morače“ su prepune, preko 5.000 ljudi spremno je za spektakl. Čini se da su ovog puta spremni i organi reda, za razliku od nekih prethodnih derbija.

Dio grada oko dvorane je blokiran, a čak su i novinari morali da prolaze tri policijska „prstena“ kako bi došli do svojih mjesta.

Navijači Budućnosti su priredili vatreni doček svom nekadašnjem ljubimcu Aleksandru Pavloviću, koji je „pozdravljen“ uvredama.

Razlog za to je, između ostalog, i brutalan faul nad Džej Arom Rejnoldsom u prvom meču u „Pinoiru“, gdje su „plavi“ slavili sa 72:61.

Bonus video: