Repeša: Zasluge pripadaju igračima

Košarkaši Budućnost Volija pod vođstvom novog trenera u januaru upisali sedam pobjeda i dva poraza, a neporaženi su u posljednjih šest utakmica
1645 pregleda 1 komentar(a)
Jasmin Repeša
Jasmin Repeša

Danas je mjesec dana od kada je kormilo košarkaša Budućnost Volija preuzeo Jasmin Repeša, naslijedviši Aleksandra Džikića, za čije će ime ostati vezano prvo, istorijsko osvajanje ABA lige.

Iako je rano za konačne ocjene jer će se na kraju sezone „podvući crta“, dosadašnji rezultati govore da je hrvatski trener imao uspješan prvi mjesec na klupi šampiona ABA lige. Istina, poređenje sa njegovim prethodnikom nije u potpunosti moguće, niti realno, s obzirom na to da su u Repešinom mandatu trojica novih igrača, Noris Kol, Goga Bitadze i Džejms Bel (otišao je Alen Omić), koje je Džikić imao na raspolaganju samo na svom posljednjem meču na klupi „plavih“, u porazu u gostima od Bajerna (protiv Crvene zvezde je ekipu vodio pomoćnik Đorđe Adžić, jer je Džikić bio smijenjen).

U svakom slučaju, Budućnost je u januaru pod vođstvom Repeše od devet utakmica dobila sedam (protiv Darušafake, Reala i Gran Kanarije, te u ABA ligi protiv Igokee, FMP-a, Cedevite i Olimpije), a izgubila dvije, obje u gostima, i to u Evroligi, od Armanija i Makabija.

"Nema neke tajne. Mislim da je, prije svega, to zasluga igrača, koji su prihvatili ono što se od njih traži, a dobili smo širinu i kvalitet više dovođenjem Kola i Bitadzea, pa i Bela. Tu je razlika. Ekipa je bila u objektivnom problemu, jer Evroliga uzima danak nenormalne fizičke potrošnje, posebno kada su dvije utakmice sedmično. A Budućnost je iz Podgorice odakle i na sva gostovanja u ABA ligi mora da ide avionom. Olimpiji je barem Krka blizu, ili Ciboni Cedevita pa se može otići na dan utakmice. To je sigurno uzelo danak ekipi sa trenerom Džikićem jer je puno putovanja i utakmica, odlaskom Krafta se suzio i fond igrača, kod nekih igrača je došlo do zamora, i mentalnog", ističe Repeša.

Od januarskih pobjeda, posebno i dugo će se pamtiti trijumf protiv Reala (73:60), najtrofejnijeg košarkaškog kluba planete, aktuelnog prvaka Evrope, posebno zbog načina na koji su „plavi“ došli do pobjede protiv „kralja“, mimo svih očekivanja.

Protiv Darušafake (75:74) prije, a Gran Kanarije (75:70) poslije, Podgoričani nijesu igrali na nivou kao protiv Madriđana, ali je to bilo i nerealno očekivati. Ipak, najvažnije je da su „plavi“ u tim mečevima upisali pobjede, pa ih sada imaju ukupno šest u Evroligi.

Izuzev debija u Milanu protiv Armanija, 3. januara, za koji, objektivno, nije ni imao vremena da utiče na igru ekipe, kada je Budućnost poražena. Maltene, bez borbe (111:94), u preostalih osam utakmica pod vođstvom Repeše je ekipa igrala znatno bolje, naročito u odbrani. Ostaje žal za gostovanjem u Tel Avivu, gdje je Budućnost protiv Makabija mogla i do prve pobjede u gostima u Evroligi, ali je poklekla u posljednjih pet minuta (81:76).

Budućnost nije ostvarila puni cilj u pobjedi protiv Cedevite u “Morači” (80:78), do koje je došla teškom mukom, a nije uspjela da nadoknadi poraz od pet razlike iz Zagreba (63:58), zbog čega će teško do drugog mjesta uoči plej-ofa…

"U startu, kada sam došao, žrtvovao sam gostovanje protiv Armanija, to smo odmah otpisali. Napravili smo tri izuzetno jaka treninga, nismo mogli ni trčati u Milanu, primili smo 111 poena, ali to je bio jedini način da kroz nekoliko treninga povratimo spremu i svježinu, ono što nam je falilo. To je jedna mala stvar koju sam ja mogao da doprinesem, ali mislim da je sve na igračima, jer su oni na parketu", rekao je Repeša, koga je, nakon meča sa Gran Kanarijom, Koti Klark apostrofirao kao najzaslužnijeg za sve bolje partije ekipe.

Igra napredovala u oba smjera

Dolaskom Repeše, Kola, Bitadzea i Bela, Budućnost je popravila oba igru u oba smjera. U Evroligi, dok je ekipu vodio Džikić, prosjek postignutih poena po meču je bio 72,5, a primljenih 84,3, dok u Repešinom mandatu ekipa trenutno postiže 78,6, a prima 79,2 poena prosječno po meču (bez Armanija prosjek primljenih poena bi bio 71,25).

U ABA ligi, Budućnost je u prvih 13 kola prosječno postizala 79,3 poena, a primala 75,2. U posljednja četiri meča pod vođstvom novog trenera, Budućnost u prosječno postiže 85 poena, a prima 72,5.

Danas protiv Ibra u Kupu

U pauzi između mečeva u Evroligi i ABA ligi, košarkaši Budućnost Volija će odraditi i jednu formalnost na domaćoj sceni - Podgoričani večeras (19 sati) u “Morači” dočekuju rožajski Ibar, u posljednjoj utakmici četvrtfinala Kupa Crne Gore.

Kako je saopšteno iz podgoričkog kluba, ulaz za ovu utakmicu je slobodan, dok sezonske karte zadržavaju svoju numeraciju.

Vizu za fajnl-for Kupa već su obezbijedili Mornar, Sutjeska i Lovćen.

Bonus video: