Rimac: Pritisak veliki na obje ekipe, ali igrači to vole

1061 pregleda 0 komentar(a)
Slaven Rimac i Toni Katić, Foto: KK Cedevita
Slaven Rimac i Toni Katić, Foto: KK Cedevita
Ažurirano: 06.04.2019. 15:36h

Trener Cedevite Slaven Rimac rekao je, pred sjutrašnji majstoricu protiv Budućnosti u polufinalu ABA lige, da je pritisak veliki na obje ekipe.

"No mislim da to igrači s obje strane vole. Stvarno očekujem odličnu atmosferu, dobru utakmicu i, rekao sam to već ranije, neka pobijedi bolji", rekao je Rimac.

Cedevita i Budućnost Voli će u nedjelju veče (19 časova) u Zagrebu igrati odlučujući meč za plasman u finale regionalne lige.

Trener Zagrepčana ističe da je Budućnost igrala jednu utakmicu tokom nedjelje, u gostima protiv Panatinaikosa.

"Znam koliko je to teško. Mi smo s tim gustim rasporedom imali jako puno problema prošle godine, kad smo igrali tri utakmice sedmično pa onda hoćeš nekoga da odmoriš i, bez obzira što si u početku utakmice mislio nekog odmarati, dogodi se nešto nepredviđeno, krene loše rezultat i jednostavno moraš posezati za stvarima koje su logične i koje si radio tokom cijele sezone. Pogotovo u Evroligi je jako teško kalkulisati. Uđeš u kalkulaciju i izgubiš 40 razlike i onda si po meni napravio još veći problem nego da, hajmo reći, malo paziš. Jako je teško odmoriti ekipu protiv takvog protivnika, gotovo nemoguće", kaže Rimac.

Rimac dodaje da "ima igrača koji su igrači za velike utakmice, a ima i igrača koji nisu".

"Nije to slučajno. Vidjećemo u nedjelju. Igrači su ti koji daju sve odgovore. Sigurno da je veliki pritisak i za utakmicu je bitno što rade i treneri, no u određenom trenutku na utakmici je sam igrač taj koji preuzima odgovornost i onda ili je heroj ili ga svi vrijeđaju. Kad se mi okrenemo gdje smo sada i gdje smo bili na početku sezone, mislim da jedna takva utakmica u nama mora pobuditi hrabrost, da ekipa da sve od sebe i da odigramo najbolju utakmicu sezone".

Igrači Cedevite su, kaže njihov trener, "ekstra motivisani i raspoloženi".

"Iskreno, imam jako puno povjerenja u njih i s optimizmom gledam na utakmicu. Kad čovjek pogleda sve skupa, za što su oni programirani i što se od njih očekuje, sigurno da je sam pritisak više na njima. Međutim, to ništa ne znači ukoliko u ekipi postoje pojedinci koji puno bolje funkcionišu pod velikim pritiskom. Igrao sam s puno takvih igrača, a i sam sam puno bolje funkcionisao kad je bio veći pritisak nego kad su bile utakmice koje nikog nisu zanimale. Kad imaš karakterne igrače, onda su to dobre stvari. Pritisak je dobar jer onda igrač sam sebe motiviše, puno je koncentrisaniji i boljeg fokusa, tako da je pritisak utakmice, ako se znaš nositi s njime i ako te natjera da budeš najbolji tog dana, jako dobra stvar", rekao je Rimac.

Plej Cedevite Toni Katić potvrdio je da je atmosfera u svlačionici odlična, da svi jedva čekaju početak utakmice.

"Očekuje nas još jedna fizički zahtjevna utakmica protiv odlične ekipe. U trećoj utakmici nema favorita. I mi i oni imamo igrače koji mogu da prelome utakmicu. Mislim da će pobijediti ona ekipa koja bude duže fokusirana ne detalje jer će obje ekipe sigurno igrati na najvišoj granici svojoj mogućnosti, ali ko će biti pametniji i donositi bolje odluke u utakmici, taj će odnijeti i pobjedu", kazao je Katić.

Bonus video: