Rusija - Marš Zbornaje bez prve violine

Hladan tuš stigao je ipak u jeku priprema, pošto je javljeno da prva zvijezda tima Aleksej Šved propušta prvenstvo zbog povrede
2947 pregleda 0 komentar(a)
Rusija, Foto: FIBA
Rusija, Foto: FIBA
Ažurirano: 30.08.2019. 09:19h

Ruska klupska košarka predstavlja sam krem Evrope. CSKA iz Moskve je skoro 20 godina samo dva puta propustio Final four Evrolige, Lokomotiva Kuban je godinama jedna od najjačih ekipa Evrokupa, Himki sinonim za klub koji može da napravi od Alekseja Šveda najplaćenijeg igrača Evrope (do dolaska Nikole Mirotića u Barselonu).

Ruska reprezentacija sa druge strane igra po sistemu „toplo-hladno“. Od prvih godina nezavisnosti (Rusi su donijeli dekret po kojem medalje osvojene pod imenom SSSR ostaju u vlasništvu SSSR-a) „Zbornaja“ je pod legendarnim strategom Sergejem Belovim uspjela na dva vezana svjetska prvenstva (1994. u Kanadi i 1998. u Grčkoj) da osvoji srebrne medalje.

Loš period je nastupio sa početkom novog milenijuma kada izostaju nastupi na OI u Grčkoj 2004. godine, pa onda i Mundobasketa u Japanu 2006. godine.

Košarkaški savez je onda povukao istorijsku (vjerovatno kojih desetak godina ranije nezamislivu) odluku i na čelo tima postavio američkog trenera sa izraelskim pasošem Dejvida Blata. Član „Zbornaje“ je postao i Džej Ar Holden, tamnoputi momak iz Pitsburga, koji je uspješno orkestrirao kao plej u timu CSKA Moskve.

Ova kombinacija dala je plod već na prvom sljedećem velikom takmičenju, gdje su Rusi u finalu EP 2007. uspjeli da pobjede domaćina prvenstva, apsolutnog favorita i u tom trenu najbolju reprezentaciju na svijetu (iza „Drim tima“), Španiju, pogotkom upravo Holdena u posljednjim sekundama meča.

Blat je napravio odličnu selekciju, trasirao je put mladim igračima i svoj mandat od šest godina završio sa bronzom na OI u Londonu 2012. godine.

Ruski nosioci igre su tada bili prvo Andrej Kirilenko, sjajno krilo koje je godinama igralo uspješno u NBA ligi, a u idućoj generaciji došao je po malo čudan i izgubljen dječak iz Belgoroda iza kojeg se krije rafalna paljba poput popularne „kaćuše“ Aleksej Šved.

Ipak odlaskom Blata, „Zbornaja“ ponovo gubi značaj na svjetskoj košarkaškoj sceni pa tako propušta Mundobasket u Španiji 2014. godine, kao i OI u Rio de Žaneiru.

Rusku košarku potresaju i skandali koji su rezuiltirali hapšenjem predsjednice ruske Košarkaške federacije Julije Anikeve 2016. godine. Na njeno mjesto postavljen je Andej Kirilenko.

Popularni „AK-47“ odmah pravi promjene. Mjesto selektora daje nekadašnjem reprezentativcu Sergeju Bazareviču, i to daje instant uspjeh.

Rusija je na EP 2017. godine, osvojila četvrto mjesto, izborili su nastup u Kini gdje će tražiti vizu za Tokio.

„Zbornaja“ u Kinu šalje iskusnu ekipu, prosjek godina je 30, i spoznaja da neki ključni igrači imaju posljednju priliku za neki veći rezultat daje nadu ruskoj javnosti. Prednost Rusije je i relativno laka grupa, a žrijeb im je bio naklonjen pa se ukrštaju sa grupom A (Kina i Poljska najvjerovatnije) gdje takođe imaju ulogu favorita. S toga je očekivanje javnosti da bi „Zbornaja“ mogla i do podijuma.

Hladan tuš stigao je ipak u jeku priprema, pošto je javljeno da prva zvijezda tima Aleksej Šved propušta prvenstvo zbog povrede.

Sve ovo ipak nije poremetilo reprezentaciju, barem za sada, a dobar pokazatelj je osvajanje pripremnog turnira u Veroni, gdje su pobjedili tri učesnika predstojećeg Mundobasketa Italiju, Senegal i Venecuelu.

Prva zvijezda tima: Nikita Kurbanov

U odsustvu Šveda, i upitnom nastupu Mozgova, čovjek od kojeg se očekuje da bude motor ekipe je Nikita Kurbanov.

Iskusno krilo CSKA Moskve igra odlično u oba smjera, ali ipak njegova uža specijalnost je odlična defanziva (pojedini bi rekli da mu Evroligaške sudije često žmure na očigledne faulove). Rođeni pobjednik, neko ko ima punu vitrinu trofeja u klupskoj košarci, sada je možda došlo njegovih pet minuta da preuzme lidersku palicu.

Prednosti Rusije

Prije svega iskustvo, i prosjek godina koji iznosi 30. čime su jedna od najstarijih ekipa na prvenstvu.

Većina igrača igra zajedno, ili su kroz karijeru igrali zajedno za CSKA, Lokomotivu, Himki, Uniks, pa je timska hemija dosta dobro razvijena.

Tim je dobro raspoređen i u reketu, i spolja i dosta disciplinovan u defanzivi. Okosnica tima je ipak u rukama veterana Nikite Kurbanova, Vitalija Frizdona i Andreja Voronceviča od kojih će dosta da zavisi.

Nedostaci Rusije

Povrede su pokosile Zbornaju.

Nedostatak Alekseja Šveda definitvno ostavlja Rusiju bez elitnog organizatora igre.

Tokom proljeća povvrijedio se i rezervni plej reprezentacije, Dmitrij Hvotsov koji je pokidao ligamente tokom utakmice sa Himkijem.

U Italiji se na povredu žalio i Mihail Kulagin, pa bi „Zbornaja“ mogla da ima problema sa organizacijom igre u Kini. Upitan je i nastup i povratnika u Evropu, Timofija Mozgova.

Bonus video: