Samo jedan čovjek u Kini zna kako se pobjeđuju Amerikanci: Grčka ima tajnog aduta za derbi

Panajotis Vasilopulos bio je član slavnog tima, koji je te 2006. šokirao košarkaški svijet
7226 pregleda 1 komentar(a)
Panajotis Vasilopulos, Foto: INTIMEsports
Panajotis Vasilopulos, Foto: INTIMEsports

Posljednji poraz na velikim takmičenjima, košarkaška reprezentacija SAD doživjela je 2006. godine, u polufinalu Mundobasketa u Japanu.

Od tada - osvojila je zlatne medalje, uz maksimalan skor na Olimpijskim igrama u Pekingu, Londonu i Riju, te Svjetskim prvenstvima 2010. i 2014.

Grčka će sjutra pokušati da napravi isto što je generacija Spanulisa, Dijamantidisa, Skorcijanidisa... uradila prije 13 godina, mada poraz kombinovanog američkog tima ovoga puta ne bi bila senzacija, kao što je bila tada.

Uostalom, u tom sastavu su bili Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Karmelo Entoni, Dvajt Hauard, Kris Boš...

Na kraju, Grčka sada ima najboljeg NBA igrača, Janisa Adetokumba.

Ima, međutim, i jednog koji zna kako se dobija "drim tim" - Panajotis Vasilopulos bio je član slavnog tima, koji je te 2006. šokirao košarkaški svijet.

Vasilopulos je tada bio mladi 23-godišnji krilni igrač, jakih odbrambenih karakteristika, uz Dijamantidisa i najbolji defanzivac u timu.

Sada je najstariji igrač u ekipi, njegova uloga nije velika na parketu, ali je njegov nastup na kineskom Mundobasketu podvig...

Zašto podvig? Zato što je Vasilopulosova karijera prije pet godina bila praktično gotova, zbog niza povreda i operacija - koljena, leđa, svega...

Te 2014. je igrao u amaterskoj ekipi Ermis iz Pireja, niko ga nije želio, niko nije želio igrača krhkog "zdravlja"...

Malo po malo se vraćao, borio se sa povredama i godinama, dokazivao da može da bude koristan u Kifisiji, Koroivosu, Kolososu, Aris, AEK-u, Peristeriju - naravno, nije bio isti igrač, ali je ostao isti borac.

Čuveni FIBA prozori su mu otvorili vrata nacionalnog tima, on je šansu zgrabio i izborio mjesto u timu za Mundobasket.

Sjutra će zatvoriti krug - ko zna, možda još jednom pobjedom nad "nepobjedivim timom"...

Bonus video: