Šampion traži majstoricu, Budućnost poker i titulu

Barani žele prvu pobjedu nad najvećim rivalom ove sezone u „Topolici”, a Podgoričani da izbjegnu dramu odlučujućeg duela i večeras podignu 12. šampionski pehar u Crnoj Gori
2032 pregleda 1 komentar(a)
Da li će se finale večeras završiti ili će se igrati majstorica u srijedu: Sead Šehović šutira preko Vukote Pavića, Foto: Filip Roganović
Da li će se finale večeras završiti ili će se igrati majstorica u srijedu: Sead Šehović šutira preko Vukote Pavića, Foto: Filip Roganović

Pehar namijenjen šampionu Crne Gore u subotu veče je stajao tik uz klupu košarkaša Budućnost Volija, ali se bar na dva dana vratio tamo gdje je bio prethodnih 12 mjeseci - u Bar.

Mornar je u trećem meču finala Erste Superlige iznenadio Podgoričane, slavio drugi put u četiri duela u „Morači” ove sezone (76:68) i ostao u igri za titulu. Da bi drama dostigla vrhunac, tj. majstoricu u srijedu u Podgorici, tim Mihaila Pavićevića konačno mora da riješi rebus i pobijedi najvećeg rivala u „Topolici” ove sezone.

Na trijumf nad najtrofejnijim crnogorskim klubom pred svojim navijačima čekaju od istorijskog 31. maja prošle godine, kada su podigli šampionski pehar, a od tada su gubili u ABA ligi (95:99), Superligi (96:95) i drugoj utakmici finala (74:84).

- Kada smo rekli da idemo u Podgoricu da damo sve od sebe, malo je ko mislio da to zaista možemo da uradimo, naročito nakon poraza u „Topolici”. Iskoristili smo, međutim, sve greške koje je Budućnost napravila i uz agresivnu odbranu, koju je tokom cijele sezone forsirao trener Pavićević, napravili brejk - istakao je Strahinja Mićović.

Jedan od trojice srpskih internacionalaca u Mornaru je odigrao odlično treći meč. Često je, zbog problema sa rotacijom, morao da igra krilo, a ne svoju standardnu poziciju krilnog centra, ali mu to nije smetalo da upiše 18 poena, devet skokova i iznudi čak devet faulova. Bivši igrač Radničkog, OKK Beograda, FMP-a, čačanskog Borca i Igokee je ubijeđen da će Mornar imati veliku podršku sa tribina.

- Publika je i u drugom meču finala bila sjajna. Davala nam je vjetar u leđa, a ubijeđen sam da će sada biti još bolji ambijent. Cilj nam je da pokušamo da preslikamo duel iz Podgorice i da se u majstorici borimo za još jednu titulu prvaka Crne Gore - poručio je Mićović. Petar Mijović, treći trener Budućnosti ove sezone, bio je nezadovoljan nakon poraza u Podgorici.

- Zaslužena pobjeda Mornara po svemu što je pružio. Bili smo dekoncentrisani i imali manjak energije za utakmicu koja je mogla da nam donese titulu. Promašili smo važna slobodna bacanja, kao i šuteve koje naši glavni igrači uglavnom pogađaju. Sve je to rezultiralo porazom. Bili smo uspavani rezultatom 2:0, a mekoćom u odbrani na početku smo dozvoli da Mornaru poraste samopouzdanje za period utakmice koji dolazi. Barani su imali i 15 razlike, uspjeli smo da se vratimo na jednu loptu, ali smo nezagrađivanjem omogućili Mićoviću, Mugoši i Lukoviću da ofanzivnim skokovima stignu do poena.

Mladi stručnjak se nada da će njegov tim odigrati kao na prve dvije utakmice finala.

- Moramo da izvučemo pouke i pripremimo se da četvrti meč odigramo na potrebnom nivou, jer se utakmica sama od sebe ne može dobiti. Koliko god da smo bolji, moramo 40 minuta da radimo. Čeka nas težak teren i teška utakmica, neophodno je da imamo maksimalnu energiju i fokus. Već dva puta smo dobili u Baru, nadam se da možemo i treći put - naglasio je Mijović.

Na trećoj utakmici su nerješiva enigma bili Mićović i Nikola Rebić.

- Rebić je jako dobro iskoristio nedostatak naše agresivnosti, a Mićović je dosta dobar napadač. U „Morači” je od prvog šuta bio siguran, a kasnije je nam je pravio veliki problem ofanzivnim skokovima i realizovanim bacanjima - zaključio je Mijović.

Zbog otvaranja Igara malih zemalja i TV prenosa na RTCG, četvrta utakmica će početi ranije nego prethodne tri - u 19 časova.

Pavićević još ima šansu da gleda budućeg zeta

Mihailo Pavićević je nakon trećeg čina finala u šali priznao da nije vjerovao da serija može da se vrati u Bar, da je već kupio karte za Pariz, gdje je trebalo da gleda svog budućeg zeta Lasla Đerea. Doduše, možda će i imati šansu da vidi srpskog tenisera na Rolan Garosu, jer je juče izborio plasman u 2. kolo...

- Mislio sam da je izdanje koje smo prikazali u drugom meču bio naš trenutni maksimum. Nisam očekivao da ćemo se podići poslije poraza u Baru. Momci su me, međutim, ubijedili u suprotno. Nisam ljut na njih što su mi odložili put u Pariz - našalio se iskusni stručnjak.

Bonus video: