Šehović pred Zvezdu: Kada igramo raznovrsno, teško nas je zaustaviti

Košarkaši Budućnost Volija u petak veče (19 sati) u Beogradu igraju prvu utakmicu finala plej-ofa ABA lige, kapiten Suad Šehović optimista
1651 pregleda 6 komentar(a)
Suad Šehović na ovosezonskom meču sa Zvezdom u “Morači”, Foto: Filip Roganović
Suad Šehović na ovosezonskom meču sa Zvezdom u “Morači”, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.04.2019. 11:18h

Košarkaši Budućnost Volija su prošle sezone već na startu napravili brejk u Beogradu, u prvom meču finala plej-of ABA lige, što se na kraju ispostavilo da je bila ključna pobjeda.

“Plavi” su, naime, nakon izjednačenja Crvene zvezde, iskoristili prednost domaćeg terena i u “Morači” sa dvije pobjede stigli do prve titule u regionalnom takmičenju.

Zato bi za konačan uspjeh u ovogodišnjem finalu, između istih rivala, od krucijalne važnosti mogao da bude barem jedan trijumf u prve dvije utakmice u Beogradu.

Prva šansa je sjutra veče (19 časova), kada i kreće trka za šampiona.

"Idemo utakmicu po utakmicu, spremamo se za prvu utakmicu u petak. Tu ćemo dati sve od sebe. Teško je prognozirati šta će biti nakon prva dva meča, idemo korak po korak. Važno je da smo svi na okupu, da smo svi zdravi, da smo se odmorili i povratili, jer je bila velika fizička i mentalna potrošnja tokom sezone", kaže kapiten Podgoričana Suad Šehović, ističući da nema nepoznanica između dva tima.

Budućnost je prošle sezone došla do titule u ABA ligi kroz plej-of, ali je i u ligaškom dijelu oba puta savladala Zvezdu. Ove sezone je situacija drugačija, “crveno-bijeli” su dobili oba ligaška duela, kao i onaj u finalu ABA Superkupa, i sva tri prilično ubjedljivo.

"Za nas je sigurno motiv više što ih nijednom nismo savladali ove sezone, čak smo i kući izgubili. Posljednji meč u Beogradu, u decembru, došao je tokom turbulentnog period za nas, koji je obilježilo dosta poraza, promjena trenera. Ali na tom meču smo do sedam-osam minuta prije kraja igrali odličnu košarku. Znamo šta nas i kakva atmosfera očekuje u „Pioniru“, gdje je težak i vruć teren. Tako će, sigurno, biti i kod nas. Očekujem dobro finale, dobru košarku, u igri je trofej i igranje u Evroligi", dodaje stariji od braće Šehović.

Nakon poraza u prvom polufinalnom duelu sa Cedevitom, za izabranike Jasmina Repeše su naredna dva duela sa Zagrepčanima bila sa prefiksom “bili ili ne biti”. U oba su “plavi” bili na visini zadatka.

"Da nismo preskočili tu prepreku, sezona bi otišla u drugom smjeru. Protiv Cedevite je bila zahtjevna polufinalna serija, svaka utakmica je mogla da vodi na drugu stranu, srećni smo i zadovoljni što smo prošli. Ali sada slijedi teži zadatak, koji iziskuje još više koncentracije i borbe sa najkvalitetnijom ekipom u regularnom dijelu sezone, koja je imala samo jedan poraz. Mi ćemo u svakoj utakmici tražiti svoju šansu, počev od prve dvije u Beogradu", rekao je Šehović.

Budućnost je od drugog meča protiv Cedevite počela da igra onako kako to treba i da radi šampion ako želi da odbrani titulu. Prije svega, čvrsto u odbrani, jer je Cedevitu u dvije pobjede svela na 72, odnosno 73 poena.

"Napredak u našoj igri je evidentan, posebno raduje druga utakmica sa Cedevitom, u kojoj je igra bila raznovrsna, u kojoj smo imali šest igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom. Kada igramo u tom ritmu, tako raznovrsno, teško nas je zaustaviti. Očekujem da tako igramo protiv Zvezde, sada je ono glavno, borba za trofej. Siguran sam da u finalu možemo više da prikažemo nego što smo to uradili u polufinalu", kazao je Šehović.

Za razliku od prethodnih mečeva, Budućnost će u finalu biti oslobođena utakmica u Evroligi.

"I to je bitno. Tokom čitave sezone smo imali dvije do tri utakmice nedjeljno, i u tom ritmu su se izdešavali i neki porazi koji su nas ostavili na trećem mjestu na tabeli ABA lige. Ali izvukli smo to polufinale, iako nismo imali prednost domaćeg terena", poručio je kapiten Budućnosti.

Za titulu će, kaže Šehović, biti potrebna koncentracija tokom svih 40 minuta.

Zvezda će igrati bez Džoa Reglanda, Budućnosti već duže vrijeme nedostaje Nikola Ivanović.

"Protivnik je zahjevan i kvalitetan, na svim pozicijama, u rosteru ima 14 ili kvalitetnih 15 igrača. Već u prvoj utakmici kada se povrijedio Regland vidjelo se da su ga dobro zamijenili Čović i Davidovac, uskakao je i Dobrić. Radi se o mladim, agresivnim momcima, željnim igre i dokazivanja. Mislim da izostanak Reglanda nije veliki hendikep, oni imaju dugačku klupu. S obzirom da se igra na svaka dva dana, svaki igrač će biti potreban da unese svoju dozu agresivnosti i svježine, ispuni svoj zadatak", zaključio je Suad Šehović.

Trudimo se da što manje čitamo i slušamo...

Prošle sezone su igrači Budućnosti uspjeli da ostanu “isključeni” od dešavanja van terena, medijskih istupa prije svega Nebojše Čovića.

Predsjednik Crvene zvezde se oglasio i uoči ovog finala, između ostalog je zatražio pomoć države i navijača, jer je Budućnost "državni projekat".

"Čuo sam, nisam čitao. Pokušavam i ja da se distanciram od svega toga. Biće vruća atmosfera u Beogradu. Koliko više budemo mogli da se distanciramo od toga, da držimo svu koncentraciju na teren, to ćemo izgledati bolje. Iskreno, nije lako, ali se trudimo da što manje slušamo, čitamo, skoncentrisani smo na košarku i da se što bolje spremimo za prvu utakmicu", kaže Šehović.

Bonus video: