Simonović: Veoma je važno da krenemo pobjedom

Još dva dana do starta kvalifikacija za Eurobasket, crnogorski košarkaši u petak u “Morači” dočekuju Veliku Britaniju
1824 pregleda 1 komentar(a)
Marko Simonović na treningu u “Bemax areni”, Foto: KSCG/Saša Matić
Marko Simonović na treningu u “Bemax areni”, Foto: KSCG/Saša Matić

S obzirom na trenutni rejting na Fibine rang-listi, Crna Gora (26. na svijetu) je favorit protiv Velike Britanije (41) na startu kvalifikacija za Eurobasket. Međutim, izabranici Boška Radovića će to morati da potvrde i na terenu, u petak u “Morači”, u prvom kolu kvalifikacione grupe G, u kojoj su rivali još Francuska i Njemačka. Kao domaćini EP, Njemci su već u završnici, traže se još dva putnika.

- Bilo bi veoma važno da krenemo pobjedom, jer u narednom meču gostujemo ozbiljnoj Francuskoj. Ne smijemo da dozvolimo kiks protiv Britanije, moramo da zabilježimo pobjedu u prvoj utakmici - rekao je mladi centar “crvenih” Marko Simonović.

18,47 je prosječan indeks korisnosti Simonovića u dosadašnjem toku ABA lige, po čemu je naš centar drugi u regionalnom takmičenju. Prvi na listi je njegov saigrač Kendrik Peri, s tim da je Amerikanac odigrao samo osam, a Simonović 19 mečeva. Simonović je prvi skakač lige (7,95 po meču), četvrti bloker (1,21), a šesti strijelac (16,47)

Simonović je jedan od igrača mlađeg talasa crnogorskih košarkaša, na koje novi selektor računa u ovim kvalifikacijama.

- Ovo je novi sastav, sa dosta mladih igrača. Ukazala se šansa nama mlađim igračima da dobijemo poziv od novog selektora. Vidjećemo kako će to da izgleda.

Ne krije da u ovim kvalifikacijama očekuje “veću ulogu nego ranije”.

- Zasada iza sebe imam dobru sezonu, dosta sam napredovao individualno.

Priznaje da će biti i malo treme, ali ga to ne brine.

- Meni je to već vjetar u leđa, to iskustvo koje stičem igrajući sa starijim igračima.

Simonović je ove sezone jednostavno eksplodirao u dresu Mega Bemaxa, postao je jedan od najdominantnijih centara u ABA ligi, u igri je za MVP-ja sezone.

- Prava stvar je bila dolazak u Megu. Dobio sam veliku minutažu, iskoristio sam je, dosta sam napredovao radeći sa Dejanom Milojevićem. Trudim se da budem bolji svaki dan, nadam se samo najboljem - kazao je Simonović, koji je nakon matičnog Gorštaka igrao u Italiji, za Sijenu i Rozeto, te za ljubljansku Olimpiju.

Mega je proteklog vikenda zamalo iznenadila Crvenu zvezdu u polufinalu Kupa Srbije, presudila je trojka Bilija Berona sekund prije kraja (80:79).

- Protiv Zvezde smo odlično odigrali timski, iako na kraju nismo baš imali sreće, primili smo taj koš u posljednjoj sekundi. Bila bi velika stvar i veliko slavlje da smo ušli u finale i dobili ekipu kakva je Crvena zvezda - zaključio je Simonović, koji je protiv Zvezde upisao 13 poena, 11 skokova i tri blokade.

Nadam se da na ljeto mogu da se nađem na draftu

Kako igra ove sezone, ne bi bilo iznenađenje da se Marko Simonović nađe na narednom draftu i tako priključi Nikoli Vučeviću. Takvu mogućnost ne isključuje ni centar Mege.

- Zasada gledam da završim sezonu sa Megom, da ostanemo u ligi. To je najvažnije. O draftu kad dođe vrijeme. Ali, kako sezona odmiče stvari dobro stoje, tako da se nadam da bi to moglo da se dogodi ovog ljeta - rekao je Simonović.

Bonus video: