Škerović: Napravile smo veliki uspjeh

"Sigurno da nismo svjesne koliko smo uspjeh napravile, jer nije mala stvar opet se naći u konkurenciji najbolji selekcije iz Evrope", kaže Jelena Škerović
0 komentar(a)
Jelena Škerović, Foto: Zoran Đurić
Jelena Škerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.07.2012. 14:50h

Košarkašice Crne Gore će drugi put uzastopno igrati na Evropskom prvenstvu. To je epilog kvalifikacija u kojima su “crvene” posao odradile perfektno i zasluženo su osvojile prvo mjesto u grupi.

Ostavile su izabranice Miodraga Baletića iza sebe Srbiju i Poljsku, koje su prije starta možda i bile blagi favoriti za plasman u Francusku. Međutim, naša selekcija je pokazala da ništa ne znači uloga favorita, već da se kvalitet mora pokazati i dokazati na terenu.

A tu je Crna Gora pokazala da vrijedi i zasluženo je izvadila vizu za kontinentalni šampionat koji s eigra naredne godine.

"Napravile smo veliki rezultat plasmanom na Evropsko prvenstvo iako smo imali dosta problema sa povredama, posebno u posljednje dvije, tri nedjelje. Ipak, uspjele smo da sve to prevaziđemo, da odigramo dobro sve mečeve i da kvalifikacije okončamo na najbolji mogući način. Sigurno da nismo svjesne koliko smo uspjeh napravile, jer nije mala stvar opet se naći u konkurenciji najbolji selekcije iz Evrope", kaže za "Vijesti" kapiten Jelena Škerović.

Premijerna pobjeda i dobra igra protiv Srbije na Cetinju, bila je injakcija stimulansa za sve igračice.

"Mnogo je bitno da svako takmičenje počnete pobjedom. Sigurno da nam je mnogo značila na psihološkom planu premijerna pobjeda protiv Srbije. Ekipa je tada još više dobila na samopouzdanju, sigurnosti, dobila je još više vjere u sopstveni kvalitet. Poslije je bilo mnogo lakše igrati, znale smo da imamo kvalitet, što smo na kraju i dokazale osvajanjem prvog mjesta u grupi".

U odnosu na ekipu sa šampionata iz Poljske, u timu nije bilo Ane Deforž i Milke Bjelice, dok se Ana Baletić tek oporavila od teške povrede koljeno. To je bio veliki hendikep, ali se nije osjetio na terenu.

"Iskreno, ja sam očekivala da uspješno okončamo kvalifikacije, bez obzira na probleme koje smo imali sa sastavom. Igračice koje su sada dobile veću minutažu - Snežana Aleksić, Milica Jovanović, Ana Turčinović, Jasmina Bigović, pokazale su da imaju kvalitet i šansu su iskoristile na pravi način. Dale su veliki doprinos uspjehu. One su imale uspjeha u mlađim kategorijama, tu su dokazele da talenat. Mislim da Crna Gora ne treba da brine za budućnost, samo ove mlađe igračice treba usmjeriti na pravi način".

Osim teških rivala, “crvene” su za protivnika imale i izuzetno naporna putovanja.

"Kako je bila nama, tako je bilo i ostalim timovima. Međutim, nije lako putovati praktično na svak tri, četiri dana. Najlakše je putovanje bilo do Srbije,a na ostala su putovale po 12 ili 13 sati. Nije lako doći u hotel ujutro u tri, četiri sata, a potom se oporaviti i odigrati meč. Uspjele smo i to da prebrodimo, svaka igračica je dala sve od sebe, pa je na kraju kao nagrada stigao plasman na Evropsko prvenstvo", ističe Škerović.

Rano je da pričamo o Francuskoj

Prije dvije godine u Poljskoj, Crna Gora je imala vatreno krštenje na velikim takmičenjima. Sada Jelena Škerović i saigračice znaju šta ih čeka u Francuskoj.

"Rano je pričati o Evropskom prvenstvu u Francuskoj jer ima dosta do tada. Stekle smo, međutim, određeno iskustvo u Poljskoj i sa te strane biće nam lakše igrati, jer smo tada igrale po specifičnom sistemu takmičenja koje je tada prvi put uvedeno. Najvažnije je da budemo zdrave kada krene takmičenje, a trudićemo se da napravimo najbolji mogući rezultat. U Poljskoj nismo imali ni sreće, a nadam se da će nam se to vratiti u Francuskoj", optimista je iskusni organizator igre.

Bonus video: