Skromni superstar: Amerika se poklonila velikom Njemcu

Dirk Novicki, legendarni Njemac i najbolji Evropljanin koji je igrao u najjačoj ligi na svijetu, završio karijeru
744 pregleda 0 komentar(a)
Dirk Novicki, Foto: AP
Dirk Novicki, Foto: AP

U noći kada je gotovo svu pažnju američkih medija na pomalo holivudski način “kupio” Medžik Džonson odlukom da napusti mjesto predsjednika LA Lejkersa, u Teksasu je bilo suza iz sasvim drugog razloga - Dirk Novicki je odigrao posljednji meč u karijeri u domu Dalasa, “Amerikan erlajns centru”.

Pored nesporne klase, veličina legendarnog Njemca se tokom 21-godišnje karijere u NBA ligi ogledala i u skromnosti, a baš bi u tom skromnom tonu prošla i njegova posljednja utakmica pred Dalasovim navijačima da Mark Kjuban, prvi čovjek Meveriksa, nije bio riješen da svom ljubimcu pokloni magičnu noć i zahvali mu se za šampionski prsten koji mu je donio 2011. godine.

Nakon meča sa Finiks Sansima, u kojem je Novicki dao 30 poena u trijumfu 120:109, uslijedila je ceremonija koja je iznenadila Dirka, jer su se na parketu pojavili njegovi idoli iz djetinjstva i legende ovog sporta - Leri Bird, Čarls Barkli, Šon Kemp, Skoti Pipen i zemljak Detlef Šremf. -

Pokušavam, ali ne uspijevam da sakrijem kako se sada osjećam. Ovaj momenat je super, izuzetno emotivan za mene. Tu su i moji idoli, nedostaje samo Majkl Džordan - poručio je Novicki nakon što su sva petorica bivših asova imali šta da kažu o njegovoj karijeri i životu.

Novicki, vjerovatno najbolji Evropljanin koji je ikada igrao u NBA ligi, ljetos je najavio da će mu ovo biti posljednja sezona u karijeri, tokom koje je na svim gostovanjima, koliko god vremena proveo na terenu, dobijao ovacije.

One valjda i najbolje govore kakav je trag ostavio u najjačoj ligi na svijetu. Nisu samo scene po završetku meča u Dalasu bile emotivne, jer je između prve i druge četvrtine prikazan kratak film o humanitarnom radu Novickog, o kojem se nije znalo ništa u javnosti do prije nekoliko godina.

Njemac je u jednom momentu klonuo, stavio je ruke na koljena i zaplakao...

- Nakon te pauze sam šutnuo ka košu, a iskreno nisam ni vidio obruč od suza u očima. Bio je ovo težak put, ali vrijedilo je - istakao je Novicki.

Riječ je imao i Kjuban, vlasnik Dalasa još od 2000. godine.

- Šta god da kažem neće imati mnogo smisla. Ne postoje riječi koje mogu da opišu koliko sam ti zahvalan što ti je ova organizacija (Dalas Meveriksi) uvijek bila na prvom mjestu. Ono što mogu je da obećam da će se sve što si stvorio ovdje nastaviti, da ćeš, ma šta god odlučio da radiš u životu, uvijek imati posao...Obećavam ti i da ćemo povući dres s tvojim brojem, mada to nije teška odluka. I na kraju, obećavam ti statuu, Prljavi - obratio se Kjuban Novickom nadimkom “Dirty”.

Novicki je zaključio:

- Šta ću sada raditi? Želim da putujem i da budem s porodicom, koja je mnogo žrtvovala zbog mene. To će me ispuniti, onda ću pronaći neku novu strast i siguran sam da ću na neki način ostati blizu Meveriksa - poručio je Novicki.

Čarls Barkli je kroz karijeru, potom i kao košarkaški analitičar, uvijek bio bez dlake na jeziku. Priznao je, ipak, da ga je karakter 40-godišnjeg košarkaša iz Vircburga odavno razoružao.

- Dirk je naprijatniji čovjek kojeg sam ikada upoznao - poentirao je Barkli.

201

saigrača u Dalasu od 1998. godine do danas promijenio je Dirk Novicki. Među njima je i jedan košarkaš rođen u Crnoj Gori - Baranin Aleksandar Pavlović, koji je dres Meveriksa nosio u januaru 2011. kada je dva puta potpisivao desetodnevni ugovor

31.540

poena postigao je Dirk Novicki u NBA karijeri i šesti je na vječnoj listi najboljih strijelaca svih vremena. Njemac je i najbolji strani strijelac u istoriji najjače lige na svijetu

Bonus video: