Španci dominantno do zlata

"Ovo je nezaboravno iskustvo. Prvenstvo je bilo teško, pogotovo za mene, jer mi je bilo prvo. Što se mene tiče, igrao sam tri takmičenja u dresu Španije i osvojio tri medalje. Ne može bolje", rekao je Nikola Mirotić za španske medije
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2015. 18:58h

Najdominantnija evropska košarkaška sila XXI vijeka se vratila na tron - Španija je opet šampion Starog kontinenta.

U finalu na fudbalskom stadion „Pjer Moroa” u Lilu, „crvena furija” nije dozvolila Litvancima ni da pomisle da mogu do iznenađenja.

Od prvog do posljednjeg minuta je sve bilo u znaku izabranika Serđa Skariola, koji su slavili sa 80:63 i popeli se na najviši stepenik pobjedničkog postolja, kao i 2009. i 2011. godine.

Ovo je „crvenoj furiji” bilo jubilarno, 10. odličje u XXI vijeku, a 16. ukupno.

"Ovo je nezaboravno iskustvo. Prvenstvo je bilo teško, pogotovo za mene, jer mi je bilo prvo. Moramo da se zahvalimo Gasolu na svemu što je uradio za nas i čitavu Španiju. Nevjerovatno je posvećen svojoj zemlji, on je živa legenda. Što se mene tiče, igrao sam tri takmičenja u dresu Španije i osvojio tri medalje. Ne može bolje", rekao je Nikola Mirotić za španske medije.

Meč pred rekordna 27.372 gledaoca nije ponudio bilo kakva uzbuđenja. Španci su košem rođenog Podgoričanina već poslije dva minuta i 22 sekunde stigli do plus šest (8:2), da bi Pau Gasol sa četiri vezana poena donio dvocifrenu prednost (15:5) na polovini prve četvrtine.

U drugom kvartalu je bilo i 16 razlike, ali se tračak nade pojavio kada je selekcija sa Baltika trojkama Renaldasa Seibutisa i Jonasa Mačiulisa na veliki odmor otišla sa svega minus osam (33:41).

Nakon 15-minutne pauze, uslijedila je serija Španaca 11:2, kojom su otklonjene sve dileme. Mada ih, realno, nije bilo ni u najavi... Španci su i zaslužili titulu, jer su došli oslabljeni, a i Rudi Fernandes je igrao na svoju ruku, jer vuče povredu.

"Ova godina je bila fenomenalna za nas iz Real Madrida. Znam, ipak, da u klubu neće biti srećni što sam igrao završne mečeve, jer je svima koji me znaju dobro poznato koliko sam se loše osjećao. Ali, morao sam da se pojavim na terenu", naglasio je bek „kraljevskog kluba”.

Stariji od braće Gasol je u najvažnijim utakmicama preuzeo odgovornost na sebe i bio ubjedljivo najbolji igrač i finala, koje je završio sa 25 poena, 11 skokova, četiri asistencije i tri blokade. Dvocifren učinak su imali i Serhio Ljulj (12) i Fernandes (11), dok su kod Litvanaca najbolji bili Mantas Kalnijetis i Seibutis (po 13).

"Žao mi je što nismo osvojili zlato, ali moramo da shvatimo da je i ovo veliki uspjeh. Loše smo počeli meč, poslije nismo mogli da dostignemo rivala", rekao je Jonas Kazlauskas.

Selektor Litvanije je opravdao nadimak „vječiti drugi” - ovo mu je bilo drugo uzastopno evropsko srebro, a poražen je i u finalu Evrolige 2012. godine, kada je vodio CSKA. Uzgred, ima i srebro kao selektor Grčke 2009. u Poljskoj.

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

Do kraja je tri minuta i 13 sekundi, Španci vode 71:54. Sve je gotovo...

Dilema više nema, novi evropski prvak će biti Španija.

Prvak iz 2009. i 2011. godine šest minuta prije kraja vodi 62:49, a Litvanci nemaju nikakav odgovor na njihovu igru. Ostalo je samo da se odbrojava do kraja...

3. ČETVRTINA

Litvanci su prišli na 54:42, ali to je samo bio uvod u seriju 6:0 i novu rekordnu prednost Španije - 60:42.

Novi evropski prvak se nazire, jer su Španci stekli rekordnih plus 17 (52:35), a Litvanci ne stižu ni da upute loptu ka košu.

Špnaci su bolje počeli drugo poluvrijeme i dva puta stekli 12 poena prednosti (45:33 i 47:35).

2. ČETVRTINA

I na poluvremenu je osam razlike za "crvenu furiju" (41:33), nakon trojke uz zvuk sirene Jonasa Mačiulisa.

Konačno je proradio i šut Litvanaca, Seibutis daje dvije vezane trojke za 37:29.

A onda je opet stvari u svoje ruke uzeo Gasol i donio rekordnih plus 16 (34:18).

Litvanci su prišli na 27:16, ali je Mirotić odgovorio trojkom za 30:16.

Raspucao se i Rudi Fernandes, Španija je na plus 15 (25:10). Istu razliku donosi i Felipe Rejes (27:12).

1. ČETVRTINA

Gasol je nastavio šou, doveo Špance do 19:6, da bi Mindaugas Kuzminskas zakucavanjem smanjio na 19:8. To je rezultat nakon 1. četvrtine.

Četiri vezana poena najboljeg igrača "crvene furije" Paua Gasola za ogromnih 15:4.

Renaldas Seibutis je pogodio za 4:8, a Fernandes trojkom povećava na plus sedam (11:4). Već četvrta izgubljena lopta za Litvance.

Pogađaju Ljulj i njegov saigrač iz Reala, Rudi Fernandes, a zatim je precizan i momak iz Grbavaca, Nikola Mirotić - 8:2 za Španiju.

Prvi koš na utakmici je dao Serhio Ljulj, ali je Jonas Valančunas izjednačio nakon ofanzivnog skoka.

Španija i Litvanija će odlučiti o novom prvaku Evrope.

Selekcije koje su iz drugog plana čekale svoju šansu i dočekale.

„Crvena furija” je pokušati da osvoji treće najsjajnije odličje (2009, 2011), a Litvanci će juriti četvrto zlato (1937, 1939, 2003).

Pau Gasol i drugovi su u blagoj prednosti, imali su dan više za odmor, jer su svoj polufinalni duel igrati u četvrtak.

“Svako zlato je specijalno i različito. Nikada nije bilo lako osvojiti Evropsko prvenstvo, mi ćemo pokušati da to učinimo, od prvog minuta ćemo ući spremni u duel. Imali smo vremena da se oporavimo, okrenuli smo list i mislimo o finalu”, rekao je najbolji igrač Španaca.

Za centra Reala Felipea Rejesa idealna prilika da se titulom prvaka Evrope oprosti od dresa nacionalnog tima.

“Poslije mnogo godina i finala EP 2003. u Švedskoj, sastaćemo se sa Litvanijom. Imaćemo težak duel protiv veoma opasnog tima koji igra dobro i pobijedio je obje ekipe koje su pobijedile nas (Italija, Srbija)”, rekao je Rejes.

Selektor Serđo Skariolo izuzetno cijeni Litvance i najavljuje veliku borbu za trofej.

“Litvanija je zaslužila da stigne do finala pobijedivši dvije ekipe koje su pobijedile nas. Poštujemo svog narednog protivnika. Moramo da budemo pametni, maksimalno koncentrisani i da se što bolje pripremimo za meč. Oni su ekstremno opasni. Ako je Ltvanija izbacila najbolji tim na šampionatu, a to je Srbija, to znači da je ona sada bolja od Srbije”, jasan je Skariolo.

Za one koji slabije prate košrku, plasman Litvanije u finale je iznenađenje.

Ipak, treba napomenuti da je to selekcija koja se godinama nalazi u smaom vrhu evropske i svjetske košarke.

Od 2001. propustili su samo Svjetsko prvenstvo u Indijanapolisu.

Osvajali su zlato (EP 2003), srebro (EP 2013), bronze (EP 2007, SP 2010), dok su među četiri bili 2014. (SP), 2004. i 2008. (OI).

Četvrtfinale im nije izmicalo 2005, 2011 (peti na EP), 2006. (sedmi na SP) i 2012. (osmi na OI).

“Napravili smo veliki uspjeh plasmanom u finalu, ali se time ne zadovoljavamo. Idemo na zlato, imamo kvalitet za to. Momci su pokazali da imaju kvalitet i siguran sam da ćemo odigrati dobar meč. Španija je sjajan tim, a Gasol dominira. Prosjek od 26 poena najbolje govori o tome. Naš prvi zadatak će biti da ga zaustavimo. Dobro smo se pripremili za meč, snimili smo Špance i nadam se da možemo do zlata”, optimista je Jonas Kazlauskas, selektor Litvanije.

Mindaugas Kuzminskas je protiv Srbije odigrao perfektno i u odbrani i u napadu.

“Pokazali smo da je litvanska košarka i dalje sjajna, iako nam nedostaju dobri igrači, možemo da ostvarimo dobar rezultat. I to pokazuje našu snagu. Španci su opasan rival, pokazali su to pobjedom nad Francuskom. Imamo, međutim, i mi šta da pokažemo. Nismo slučajno u finalu. Siguran sam da možemo da odigramo još jedan dobar meč i da našim navijačima i čitavoj naciji podarimo zlatnu medalju. To nam je dodatni motiv”, zaključio je Kuzminskas.

Galerija

Bonus video: