Španija - Furija želi da sačuva identitet

Iako nema Paua Gasola i Hosea Kalderona, kao ni Nikole Mirotića i Serža Ibake, tim Serđa Skariola jedan je od favorita za medalje
2525 pregleda 0 komentar(a)
Gasol predvodnik "Furije", Foto: BETA AP
Gasol predvodnik "Furije", Foto: BETA AP
Ažurirano: 30.08.2019. 09:14h

Pau Gasol, Huan Karlos Navaro, Felipe Rejes, Hoze Kalderon, deceniju i po su činili dio ekipe pred kojom je i najjača postava SAD znala da zadrhti.

Velikani svjetske i evropske košarle, gotovo polovina će završiti u Kući slavnih, uvijek spremni da se odazovu na poziv reprezentacije, uz Jugoslaviju vjerovatno jedna od najboljih timova u istoriji evropske košarke.

Španci su, prije ove generacije, uvijek bili pri vrhu na evropskim prvenstvima, što svjedoči čak šest srebrnih medalja. Na Olimpijskim igrama su imali dobra izdanja (srebro iz Los Anđelesa 1984. godine).

Prvo zlato desilo se ipak tek 2006. godine u Japanu na Svjetskom prvenstvu.

Trenerskoj legendi Estudijantesa, Pepu Hernandesu povjerena je bila ekipa, i on je napravio tim koji je protutnjao prvenstvom bez ikakve milosti.

Gotovo da se ne pamti takva dominacija neke ekipe, svih pet pobjeda u grupi, onda pobijeđena Srbija i Crna Gora sa 13 razlike, pa u četvrtfinalu Litvanija sa 22 poena razlike.

Meč sa Argentincima u polufinalu spada u klasike, jer su obije ekipe tada bile u naponu snage, na kraju bacanje Kalderona i promašaj Noćionija su kumovale tijesnoj pobjedi.

U finalu su Grčku ostavili samo na 47 poena za svoje prvo zlato na velikim takmičenjima.

Interesantno ekipa koja je kasnije vezala nekoliko zlata na Evropskim i dva srebra na Olimpijskim igrama, nikad se više neće popeti na postolje Mundobasketa.

Iz ove ere treba izdvojiti i dva finala OI (2008. i 2012.) sa američkim „Dream Teamom“ u kojima se tada najbolja ekipa Amerike, sastavljena od samog „krema“ NBA igrača, oba puta dobro namučila sa Gasolom i drugovima.

Na Evropskim prvenstvima su osvojili tri zlata (2009, 2011, 2015.).

Sada nikog od pobrojanih velikana sa početka nema više u tim „Crvenih“, ili kako su Špance tih godina zvali „La NBA“.

Serđo Skariolo ipak smatra da ima tim koji može da se suprostavi svakom.

Trener koji je bio minule sezone pomoćnik Niku Nursu u Torontu, sa kojim je i uzeo titulu, želi i na igrača da prenese ponovo taj pobjednički mentalitet.

Mark Gasol koji je takođe igrao za Reptorse smatra da i ako nema njegovog brata u ekipi, to ne znači da Španija nema dobar roster u Kini. Naprotiv.

Pau, koji se povrijedio, biće kao i 2010. godine (kada je takođe propustio zbog povrede Mundobasket u Turskoj) prvi navijač tima.

Špance je pogledala sreća, pa su apsolutni favoriti u svojoj grupi pored Tunisa, Portorika i Irana.

Prva zvijezda tima: Mark Gasol

Centar Toronta posljednju deceniju predstavlja jednog od najboljih na svojoj poziciji u cijeloj NBA ligi.

Dovoljno je bilo pogledati ovogodišnji plejof NBA lige, gdje je prvo propisno namučio našeg reprezentativca Nikolu Vučeviča, a onda totalno iz igre izbacio centra Filadelfije Džoela Embida.

Gasol je vjerovatno jedan od najboljih defanzivaca na svijetu, ali i u napadu je takođe sjajan, pogotovo što je svom repertoaru dodao šut za tri poena, koji zna da pogađa u nizu.

Prednosti:

„Naša glavna prednost je što nismo tim, nego familija“, kazao je Hunaćo Ernangomes prije okupljanja reprezentacije. Momci su na ovaj, ili onaj način proveli zajedno dosta godina nastupajući za „furiju“.

Prva petorka i dalje izgleda sjajno sa majstorima kakvi su Rubio, Ljulj, Fernandes, Klaver i Gasol (vjerovatno uz SAD, Srbju i Grčku najbolja na prvenstvu).

Sa klupe tu su braća Ernangomez, par iskusnijih igrača iz ACB lige, ali i naturalizovani Senegalac Ilmane Diop.

Od Španaca možemo očekivati prije svega lijepu timsku košarku,sa tečnim napadom sa jedne i sa dobrom odbranom sa druge strane.

Mane

Otkazi i povrede dosta su oslabile konačan potencijal Španije. Serž Ibaka ili Nikola Mirotić (jedna od njih dvojice umjesto Diopa) da su pristali vjerovatno bi unijeli dodatnu dubinu u ekipu, svaki na svoj način.

Nedostajaće i Serhio „El Ćaćo“ Rodriges koji je nakon osvajanja Evrolige sa CSKA, i prelaska u Milano, odlučio da se malo posveti porodici kao i da dodatno zaliječi povredu.

Šteta za sladokusce košarkaške jer „El Ćaćo“ je žmureći mogao da nađe lob pasom Rudija Fernandesa, koji bi potom zakucao „za špice“.

Možda nije nedostatak sada na prvenstvu, ali Španija zadnjih godina ima „sušu talenata“. Tako se teško može naći neki novi Rubio, il braća Gasol iz ovoga s čim sada raspolažu mlađe španse selekcije.

Bonus video: