Šta će biti sa ABA ligom?

Kada će se i da li će se nastaviti takmičenje, smije li da se proglasi šampion, ko će plaćati igrače koji ne mogu ni da treniraju... Nedoumica je mnogo, rješenja nema ni na vidiku
3551 pregleda 0 komentar(a)
Možda odu u SAD, ali je pitanje da li bi mogli da se vrate: Džastin Kobs i Derik Nidam, Foto: Savo Prelević
Možda odu u SAD, ali je pitanje da li bi mogli da se vrate: Džastin Kobs i Derik Nidam, Foto: Savo Prelević

Litvanija i Bosna i Hercegovina su prve zemlje u Evropi koje su proglasile šampione u košarci - Žalgiris, odnosno Igokeu.

Svi ostali čekaju razvoj situacije sa pandemijom koronavirusa, a potencijalno najviše vatre može da bude u ABA ligi. Ulog je ogroman, jer bi šampion trebalo da dobije specijalnu pozivnicu za Evroligu.

Ako pandemija potraje i sezona ne bude mogla da se završi, postoje dvije opcije - jedna je da se sezona proglasi nevažećom, da nema prvaka ni ispadanja, te da uđu dvije ekipe iz ABA 2 lige, a druga da se titula dodijeli lideru Partizanu.

Takva odluka bi izazvala tektonske poremećaje, jer su se već tome snažno usprotivili predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan i Crvena zvezda.

Predsjednik lige Domagoj Čavlović je uputio klubovima molbu da dostave predloge kako da se razmrsi situacija, a narednih dana bi mogla da se održi i Skupština, ali telefonskim putem. Jedna od opcija je da se kao konačni proglasi sadašnji plasman, po kojem bi i Mornar ušao u razigravanje za titulu, a da se onda igra plej-of ili fajnl-for, zavisno od toga kada se steknu uslovi.

Ako bi se igrao završni turnir četiri najbolje ekipe, logično bi bilo da domaćin bude Partizan. Ali, pitanje je kako bi Budućnost pristala na to, jer bi morala da igra sa Crvenom zvezdom u Beogradu, iako je bolje plasirana.

Postavlja se, međutim, i pitanje kako će klubovi finansijski da „prežive” pandemiju? Kao što je poznato, crnogorski predstavnici su sa većinom inostranih košarkaša potpisali ugovore do kraja regionalnog takmičenja. To je, po prvobitnom planu, trebalo da bude najdalje do kraja aprila, a gotovo je sigurno da liga do tada ne može da se nastavi. Ako se uđe u jun ili jul, što je u ovom trenutku realno, budžeti bi bili uveliko premašeni.

Budućnost i Mornar su, shodno odluci Vlade Crne Gore, prekinuli treninge, ali zasada niko od stranaca nije otišao. Džastin Kobs, Skot Bamfort, Šon Kilpatrik, Hasan Martin, Martinš Mejers i Kim Tili su sa suprugama i djecom u Podgorici i odlučeno je da bar do ponedjeljka ostanu u glavnom gradu Crne Gore. Letovi između Evrope i SAD su obustavljeni, ali američki državljani mogu da se vrate kući, što znači da bi kvartet „plavih” mogao da ode ako se procijeni da se liga neće uskoro nastavljati. Isti status imaju i Letonac, Francuz i Hrvat Luka Božić.

Svi stranci su ostali i u Baru. Odsutan je Milko Bjelica, koji je tokom pauze uz saglasnost kluba otišao u Beograd zbog privatnih obaveza, ali sada je u vakuumu. Ako bi se vratio, morao bi da provede bar 14 dana u karantinu, pa mu je možda i bolje da ostane u rodnom gradu i individualno trenira, koliko je to moguće tokom vanrednog stanja.

Damir Markota je dobio dozvolu da se vrati u Hrvatsku, ali ne bi da ode i provede 28 dana u karantinu, a zbog istog razloga se nećka i Uroš Luković. Amerikanci Derik Nidam, Džejkob Pulen, Antabija Voler, Lens Heris, Ajzea Vajthed i Dario Hant, kao i sunarodnici iz Budućnosti, čekaju razvoj situacije u ABA ligi. Ako odu „preko bare”, teško da bi mogli da se vrate...

Bonus video: