Svi kao jedan - za prolaz

"Znamo šta nas čeka, ali za razliku od svih koji su nas otpisali, ja vjerujem u svoju ekipu", jasan je Hasan Rizvić
0 komentar(a)
Budućnost Voli, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Budućnost Voli, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Ažurirano: 27.03.2012. 06:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Valensija - Kad si u najboljem društvu, onda moraš da radiš i ponašaš se isto. A boriti se za ulazak u polufinale Evrokupa, drugog najjačeg evropskog takmičenja, kao i obezbijeđen plasman na fajnl-for ABA lige, govore da Budućnost Voli jeste velika.

Još kada se zna da su “plavi” u Morači savladali favorizovanu Valensiju i da im večeras od 20.30 časova u dvorani “La Fonteta” za prolaz u polufinale treba da ne izgube sa više od četiri koša.

Zato su Embraer 195 sa podgoričkim košarkašima, napunili medijski radnici, prijatelji kluba, ali i “varvari”, koje je nova uprava vratila na tribine.

I predsjednik kluba Dragan Bokan je u avionu Montenegro erlajnza posebno pozdravio predstavnike navijača.

Za razliku od crnogorskih rukometašica, kojima su put uljepšali stjuarti nacionalnog avioprevoznika i one se vratile sa tek golom minusa, o letu kojim su savršeno upravljali piloti Janko i Đođe, a za ugodnost su bile zadužene graciozne, spretne i lijepe stjuardese, put od dva i po sata je proletio u nadi da ni naši momci neće izgubiti sa više od koša razlike.

Ali neće biti lako... Zato se ništa ne prepušta slučaju, pa je trener Dejan Radonjić posljednje instrukcije dao na treningu u “La Fonteti”, baš u terminu odigravanja utakmice.

"Valensija je ekipa za Evroligu, spoj sjajnih i iskusnih košarkaša, čvrstih u duelima. Zato znamo šta nas čeka, ali za razliku od svih koji su nas otpisali, ja vjerujem u svoju ekipu. I pripremili smo se za tešku utakmicu, osjetili smo kako igraju, ali i oni sada imaju informacije za taktiku protiv nas. Po meni, najbitnije je da zaustavimo njihov fantastični šut spolja. Opasni su na tim bočnim pozicijama, brzi u rotaciji, ali i jaki u duel igri. Samo poletnom i borbenom igrom možemo da im odgovorimo. Pokazali smo to u “Morači” i vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti", kazao je neposredeno po slijetanju centar Hasan Rizvić.

U holu hotela “Puerta Valensija” klupsko jedinstvo potvrđuje i prisustvo sjajnog beka Bojana Krstovića, koji zbog povrede primicača neće moći da pomogne drugovima.

"Mi i ne razmišljamo o tome da ga neće biti, tako smo se i spremali. Svi koji budu igrali daće maksimum. I u to ne treba sumnjati", zaključio je Rizvić.

A da ne može biti lako,tačnije da je čudo što Budućnost uopšte igra u ovoj fazi Evrokupa, potvrđuju brojke – budžet Valensije je 11 miliona i niti jedan igrač ne prima ispod 400.000 eura godišnje, dok “plavi” računaju na 1,8 miliona.

"Imaju sjajne igrače na svim pozicijama, ali smo uprkos tome uspjeli da dođemo sa prednošću od četiri poena. Da bismo sačuvali prednost, moramo od prvog minuta da utakmicu uvedemo u ritam koji nama odgovara. Maksimalno angažovano i borbeno moramo pokušati da održimo rezultatski priključak i ako se ukaže prilika dati sve od sebe da je iskoristimo. Naravno, niko se od nas ne zavarava, jer znamo potencijal De Koloa, Martineza, Pjetrusa… Isti taj kvalitet su, međutim, imali i u “Morači”, pa smo mi slavili. Za prolaz svi moramo da dišemo kao jedan", rekao je Vladimir Mihailović.

Večerašnju utakmicu sudiće: Luis Lopes (Portugal), Boris Šulga (Ukrajina) i Panajotis Anastopulos (Grčka).

"Plavi” žele da pokvare "faljes”

Nakon besprekornog slijetanja “embraera”, crnogorsku ekspediciju dočekali su vozači autobusa sa kojima je bilo nemoguće sporazumjeti se…

Sve do dolaska Saše Radunovića, nekadašnjeg igrača Budućnosti ali i legende Valensije, koji je na tečnom španskom jeziku uputio šofere ka hotelu.

Radunović se pokazao i kao sjajan vodič, doduše ne za večernje sate.

"Za dvije godine u Valensiji nijesam izašao u noćni provod, zato sam i pružao najbolje igre baš u tom klubu. I najljepši osjećaj doživio sam na ovim ulicama kada nas je nakon prvog, senzacionalnog osvajanja pehara Kupa kralja u Valjadolidu, dočekalo 50.000 frenetičnih navijača. Uspješno sam, doduše, igrao i u Tau keramici, gdje sam takođe dao doprinos osvajanju prvog pehara Kupa kralja. Ipak, u Valensiji me posebno cijene, i kada sam došao kao igrač Budućnosti doživio sam ovacije. Zato sam ovdje, na poziv predsjednika Budućnost Volija Dragana Bokana i Valensije koji grade sportsko prijateljstvo.

Ima li Budućnost šansi?

"Lopta je okrugla! Mada za mene je i ovo čudo, pazi samo razliku u budžetu i sve je jasno. Zaista, nova uprava u Budućnost Voliju, te sportski direktor, trener i igrači čine čuda. Nadam se da će pokvariti tradicionalni “faljes”, odnosno vatromet, jer je Valensija grad sa najspektakularnijim vatrometima u svijetu. I najbolje su im kobasice, sušeno meso. Oni su vjekovima bili kolonijalisti i morali su naći načina da sačuvaju meso koje donose. Uz to, treba probati njihovu jagnjetinu, lećago, ukusniju od naše, i naravno, bika sa koride. Samo morska krupna so dolazi u obzir kao začin. Ovdje žive Valensijani, čiji se jezik razlikuje od španskog, ljubazni su i za razliku od Katalonaca i Baska svi prihvataju Španiju, ali ipak naglase da imaju svoj jezik i identitet. Imaju i fantastičan akvarijum, u koritu isušene rijeke. To je, u stvari, čitav grad kojeg je napravio čuveni arhitekta Kalatrava", kazao je Radunović i dodao da očekuje između osam i devet hiljada gledalaca koji, ipak, neće biti prebučni.

Cijena ulaznice je 10 eura.

Perasović: Znamo da je odlučujuća utakmica

Od dolaska Velimira Perasovića, Valensija igra daleko bolje.

Trenutno je na četvrtom mjestu u Endesa ligi, a hrvatski stručnjak se nada da će sa svojim izabranicima uspjeti da izbori plasman na završni turnir Evrokupa, koji će se održati u Moskvi.

Španci su maksimalno fokusirani na meč sa našim šampionom, uz želju da se anuliraju minus od četiri poena iz prvog meča.

"Znamo da je odlučujuća utakmica, odnosno da nema popravnog ako ne slavimo sa više od četiri poena. Sve to stvara drugačiju emociju. Mi znamo šta je u pitanju, a pokušaćemo da se plasiramo na finalni turnir Evrokupa. Međutim, za sada je samo ova utakmica protiv Budućnosti u našim glavama. Nik Medli i Serhij Liščuk juče nisu trenirali i ne znam da li će biti spremni da igraju. Mislim da oni mogu biti među 12, ali ne i na nekom nivou. Ali, znamo sve o mogućnosti ekipe Budućnosti. Oni igraju čvrsto, u prvoj utakmici je bilo dozvoljeno dosta kontakta. Bili smo previše mekani u tom meču, a ako smo favoriti, moramo to da pokažemo na terenu. Moramo da mislimo o tome kako da izvučemo maksimum od tima koji imamo, a nadamo se da ćemo imati podršku navijača. To će biti veoma važno i nadam se punoj areni", rekao je Perasović, koji je juče izabran za trenera mjeseca u Endesa ligi.

Tokom marta je uknjižio četiri pobjede i poraz.

Bonus video: