Tanjević: Košarka je igra u kojoj uvijek pobjeđuje Srbija

"Srbija je veoma utrenirana, ali i odlično vođena ekipa", rekao je Tanjević
137 pregleda 22 komentar(a)
Tanjević, Foto: FIBA
Tanjević, Foto: FIBA
Ažurirano: 15.09.2017. 10:59h

Proslavljeni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević kazao je da je došlo vrijeme da se povuče sa pozicije selektora Crne Gore i da je odlučio da svoju poziciju prepusti mlađima.

"Dosta je bilo... Razmislio sam o životu, o košarci i vrijeme je da se povučem. Već 57 godina se bavim ovom prelijepom igrom, na Eurbasketu sam bio najstariji i odlučio sam da svoju poziciju prepustim mlađima. Igri pod obručima sam se davao bez ikakve rezerve, naprijed sam išao srcem, ali ne mogu ni ja 100 godina da budem trener bez obzira što i dalje imam dobru energiju. Ostaću na čelu trenerske organizacije" kazao je Tanjević za Blicsport.

On se osvrnuo na rezultate Crne gore. Reprezentacija je na Eurobasketu eliminisana u osmini finala od Letonije reezultatom 100:68.

"Napravili smo dobar rezultat, ali nije veliki. Moja ekipa je ispratila fantastične podvige mladih selekcija. Vjerujem da smo mogli i korak dalje, ali su nam zapali neugodni Letonci. Na Eurobasketu smo dobili na iskustvu i sigurno ćemo na narednom prvenstvu biti bolji.

Tanjević je na šampionatu kažnjen sa 2.000 eura zbog pušenja.

"Nikada nijesam pušio u svlačionici, jer je ona za mene svetinja, ali zato konzumiram cigarete na svakom dozvoljenom mjestu. I nakon silnih hemoterapija nijesam prestao da pušim, to sam radio i u sali poslije treninga. Nije tačna informacija da sam pušio u svlačionici", kazao je Tanjević za "Blicsport"

Nekadašnji selektor Jugoslavije pohvalno je govorio i o reprezentaciji Srbije.

"Košarkaši Srbije uvijek odlučujuće mečeve igraju kao da su hirurzi koji moraju uspješno da odrade operaciju na mozgu. To je kod “orlova” uvijek precizno i tačno, ma nema greške. Srbija je veoma utrenirana, ali i odlično vođena ekipa. Smatram da je košarka igra u kojoj uvijek pobjeđuje Srbija, to je jedino objašnjenje za nevjerovatne uspjehe uprkos svim otkazima igrača i povredama sa kojima se selektor Đorđević suočavao prije šampionata. Savladati Italiju na način na koji je Srbija učinila je za svaku pohvalu. Nikada se ne kladim, ali bih momentalno stavio novac da će Srbija pobijediti Rusiju u polufinalu", kazao je Tanjević.

On je govorio i o Bogdanu Bogdanoviću.

"Ružno je potcijeniti fantastičan rad svih ostalih igrača u dresu Srbije, ali Bogdan Bogdanović je nešto posebno, srce Đorđevićeve ekipe. Taj momak je univerzalac, pokazao je protiv Italije da može i fantastičan plej da bude. Sviđa mi se što je ekstremno skroman kao čovjek, a igračke sposobnosti su mu nevjerovatne. Mnogo doprinosi ekipi i ubjeđen sam da će biti presudna karika protiv Rusije u polufinalu, a potom i u finalu", rekao je Tanjević.

Bogdan Tanjević je posljednje dvije godine bio selektor Crne Gore, a to mu je bio četvrti angažman neke reprezentacije nakon što je vodio Jugoslaviju, Italiju i Tursku. Jugoslovensku selekciju predvodio je do srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 1981, sa Italijom je osvojio kontinentalno zlato 1999, a sa Turskom srebro na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Velike uspjehe bilježio je i na klupskoj sceni, sa Bosnom je bio prvak Evrope, a trenirao je i Kasertu, Trst, Olimpiju iz Milana, Limož, podgoričku Budućnost, Asvel, Virtus iz Bolonje i Fenerbahče sa kojima je osvajao titule šampiona Jugoslavije, Italije, Francuske i Turske.

Bonus video: