Tauns prvi pik, Hezonja peti

0 komentar(a)
NBA draft 2015, Foto: Reuters
NBA draft 2015, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2015. 09:43h

Minesota je, očekivano, kao prvog pika na NBA draftu u "Barklaj centru" u Njujorku izabrala 19-godišnjeg centra Univerziteta Kentaki, Karla Entonija Taunsa.

On je u proseku po utakmici igrao 21 minut, postizao 10,3 poena i imao 6,7 skokova za Kentaki.To je treći put u posljednjih šest godina da Univerzitet Kentaki ima prvog pika na draftu, poslije Entonija Dejvisa 2012. i Džona Vola 2010. godine.

Tauns je prošle sezone u prosjeku po utakmici igrao 21 minut, postizao 10,3 poena i imao 6,7 skokova za Kentaki.

Drugi pik je bek Ohajo stejta D'Anđelo Rasel, koga su izabrali Los Anđeles Lejkersi, dok je centar Djuka Džalil Okafor treći pik, a izabrala ga je Filadelfija, iako se spekulisalo da će ga uzeti Lejkersi.

Tauns i Okafor su nedjeljama smatrani za najbolja dva izbora, ali Lejkersi nisu izabrali Okafora, već su se odlučili za D'Anđela Rasela, za koga vjeruju da može da igra zajedno sa Kobijem Brajantom.

"Kobi je sjajan momak. Zastrašujuće je to što ne znamo koliko je ostavio u 'svom rezervoaru'. Radujem se što će me uzeti pod svoje okrilje i naučiti me sve što može", rekao je Rasel.

Od evropskih igrača najbolje plasirani an draftu je Letonac Kristaps Porzingis, član Sevilje, koga je kao četvrtog pika izabrao Njujork, uz negodovanje gledalaca u dvorani u Bruklinu.

Što se tiče igrača sa Ex-YU prostora, najbolje je prošao Hrvat Marija Hezonja, koga je kao petog pika na draftu izabrao Orlando, pa će naredne sezone igrati sa našim Nikolom Vučevićem.

"Srećan sam što me Orlando izabrao. Srećan sam i novim trenerom, generalnim menadžerom i saigračima. Moje samopouzdanje? To sam ja. Ono me gura naprijed da svaki dan radim što jače i priprema za velike utakmice. Pokušavam da dam sve od sebe, da i najmanje detalje dovedem do savršenstva”, rekao je Hezonja, član Barselone..

Među 60 igrača, po 30 u prvoj i drugoj rundi, bilo je 15 igrača koji nijesu iz Sjedinjenih Američkih država, od čega trojica iz Srbije. Košarkaša Partizana Nikolu Milutinova izabrao je San Antonio kao 26. pika, i to na dan kada je prije tačno 18 godina izabrao Tima Dankana.

"Čast je i privilegija biti izabran od strane Sparsa. Uzbuđen sam što idem u Teksas", napisao je Milutinov na Tviteru, koji će najvjerovatnije još neko vrijeme ostati u Evropi prije nego što pređe u San Antonio.

"Uzbuđeni smo što smo dobili Nikolu. On je mlad i visok igrač, koji je pokazao veliki napredak prošle sezone. Daćemo mu priliku da se razvija i pokaže šta može da uradi", rekao je generalni menadžer Sparsa Er-Si Baford.

Košarkaš Sevilje Nikola Radičević je kao 57. pik pripao Denveru, dok je košarkaša Crvene zvezde Luku Mitrovića kao 60. draftovala Filadelfija.

Šampion NBA lige Golden Stejt je kao 30. pika, posljednjeg u prvom krugu, izabrao Kevona Lunija sa Univerziteta UCLA.

Bonus video: