"Trikolori” pišu istoriju, Litvanci za četvrto zlato

Francuzi u riznici trofeja sa šampionata Evrope imaju sedam odličja (dva srebra, pet bronzi), ali nikada u istoriji nisu osvojili zlato
7 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 10:26h

Nakon dvije vezane titule Španije (2009, 2011), Evropa će dobiti novog vladara.

Dilema je samo Francuska ili Litvanija , a odgovor ćemo dobiti večeras oko 23 sata.

“Trikolori” su preksinoć sa trona svrgnuli “crvenu furiju” u meču koji je obilježio fenomenalni Toni Parker, dok su Litvanci lako izašli na kraj sa Hrvatskom.

Francuzi u riznici trofeja sa šampionata Evrope imaju sedam odličja (dva srebra, pet bronzi), ali nikada u istoriji nisu osvojili zlato.

To je veliki motiv za ovu generaciju da konačno prekine “prokletstvo”.

Do sada su ove dvije selekcije na šampionatima Evrope odigrali 10 mečeva, a skor je 5-5.

"Pokazali smo karakter protiv Španije, ali nas sada čeka isto tako težak meč protiv Litvanije, koja je veliki tim. Biće veoma teško, ali ako želimo da postanemo prvaci Evrope, onda moramo da slavimo i protiv najjačih. Moramo sa obje noge biti čvrsto na zemlji, imamo ogroman motiv da donesemo prvo zlato za francusku košarku i nadam se da ćemo zlatnim slovima ostati upisani u istoriji", ističe Antoan Dio, plej Strazbura, koji je protiv Španije ubacio dvije bitne trojke.

Za francusku selekciju ovo će biti četvrto finale u istoriji. Dva puta su izgubili na Olimpijskim igrama (1948, 2000) i prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

"Već smo osvojili medalju i to je dobar rezultat, ali mislim da je ovo velika prilika za nas da konačno osvojimo zlato. Prije dvije godine u Litvaniji nismo uspjeli, sada nam se pruža nova šansa i nadam se da je nećemo propustiti. Siguran sam da smo bolji nego prije dvije godine i da ćemo konačno postati prvaci Evrope", optimista je Floran Pjetrus, krilni centar “trikolora”.

Litvanci su već jednom na ovom takmičenju savladali Francusku (76:62). Bilo je to na startu druge faze, ali od tada je ekipa Vensana Kolea podigla nivo igre.

"Imamo veliki motiv, ovakve utakmice se igraju rijetko u karijeri i to dovoljno govori. Igrali smo već sa njima, dobili smo ih, ali će ovo biti sasvim drugi meč. Nema sumnje da je njima poraslo samopouzdanje nakon pobjede protiv Španije, imaju priliku da prvi put u istoriji postanu šampioni, što će ih, nema sumnje, dodatno motivisati. Imamo kvalitet da igramo sa njima, imamo iskusne igrače i vjerujem da uz kvalitetnu igru u odbrani možemo do pobjede", kaže najbolji strijelac Litvanije Mantas Kalnietis.

Posljednje zlato na EP Litvanci su osvojili u Švedskoj 2003. godine, a tada je u timu bio centar Kšištof Lavrinovič, koji je i sada važan šraf u igri Jonasa Kazlauskasa.

Interesantno je da je i tada u stručnom štabu bio Gintaras Krapikas.

"Biće veoma težak meč, očekuje nas velika borba. I mi i oni imamo iskustvo, a titulu će osvojiti ekipa koja bude više vjerovala u pobjedu. Francuska je odigrala težak meč sa Španijom, ali sigurno će biti maksimalno motivisani za meč. Ja imam poseban motiv, ovo je prvo veliko finale za mene i daću sve od sebe da trijumfujemo. Parker je ključni igrač, vođa Francuske, pokazao je to protiv Španije, ali oni imaju još kvalitetnih igrača. Vjerujem da ćemo odigrati dobro i da ćemo doći do pobjede", nada se centar Litvanije Jonas Valančunas.

Ako se gleda statistika, onda je Francuska u prednosti, pošto je bolja u broju poena po meču (77,9 - 73,7), sa linije penala (73 odsto - 71 odsto), šutu za dva poena (53 odsto - 49 odsto), asistencijama (14,6 - 13) i ukradenim loptama (5,8 - 3,8).

Litvanci samo imaju prednost u šutu iza linije 6,75 metara (34 odsto - 33 odsto) i skokovima (39,2 - 36,5).

Od 17.30 sati Španija i Hrvatska će odigrati meč za treće mjesto.

Galerija

Bonus video: