Trpi košarka: Šta najviše smeta igračima u sukobu Fibe i Evrolige?

Nema utakmice da se neko ne žali, a arbitri su „briljirali“ i na susretu Crne Gore i Mađarske, jer su često vidjeli nešto što niko nije, a nekad nisu ono što svi drugi jesu
1 komentar(a)
Francuska, Foto: FIBA
Francuska, Foto: FIBA
Ažurirano: 03.09.2017. 19:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sukob Fibe i Evrolige je prerastao u otvoreni rat, u kojem najviše ispašta košarka. Svjetska kuća košarke je odlučila da na 40. Eurobasketu ne mogu da sude čak 62 arbitra koja su na listi Evrolige i Evrokupa.

To za sudije nije veliki udar, jer FIBA plaća svega 2.000 eura za suđenje na šampionatu Starog kontinenta, a u Evroligi za sezonu mogu da inkasiraju gotovo 50 hiljada. Problem je što su šansu dobili drugorazredni djelioci pravde, koji iz meča u meč prave nevjerovatne greške.

Nema utakmice da se neko ne žali, a arbitri su „briljirali“ i na susretu Crne Gore i Mađarske, jer su često vidjeli nešto što niko nije, a nekad nisu ono što svi drugi jesu. Jedina dobra stvar je što nikoga nisu oštetili, za razliku od njihovih kolega na nekim drugim mečevima.

Zanimljivi su i arbitri koji su delegirani za prvi meč 2. kola grupe C - Roberto Vaskes je iz Portorika, Markos Mihaelides iz košarkaške „velesile“ Švajcarske, a Ukrajinac Sergej Zašćuk je odavno sklonjen sa Evroligine liste, jer je imao dosta kontroveznih odluka.

Među sudijama na 40. Eurobasketu su i oni sa drugih kontinenata - Australijanac Kristofer Rid, Argentinac Leandro Leskano, još jedan Vaskes iz Portorika - Horhe, Brazilac Kristijano Maranjo, Japanac Takaki Kato, Kanađanin Majkl Vejland i Filipinac Ferdinand Paskval.

Od crnogorskih sudija, tu je 42-godišnji Nikšićanin Radomir Vojinović, a nema „evroligaša“ Miloša Koljenšića, Igora Dragojevića i Zdravka Rutešića.

Bonus video: