Ubjedljiv poraz Podgoričana, još mali za elitu

Treba napomenuti da su sudije bile na strani domaćina. Podgoričani su "čašćeni" sa tri tehničke i namjernom za svega dva i po minuta posljednje četvrtine
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 20:06h

Budućnost VOLI je još zelena za Evroligu! Poražena je na startu kvalifikacija za Evroligu od Lietuvos ritasa u Viljnusu, ali, ruku na srce, naš šampion je imao loše suđenje u većem dijelu meča, posebno u posljednjih pet minuta.

To što su sudije svirale protiv crnogorskog šampiona, rijetko se viša na košarkaškim terenima.

Kod rezultata 65:52 za domaćina, naime, sudije su jedan običan faul Marka Popovića nad Bredom Njulijem na centru okarakterisale kao namjernu.

To je izazvalo negodovanje klupe Podgoričana, a sudije kao da su to jedva dočekale, tehničkom su “častili” goste.

Lietuvos je izveo četiri bacanja, ali to nije bio kraj. Nakon faula Alekse Popovića, krilo “plavih” je prigovorilo i dobilo tehničku.

Lietuvos je izveo nova četiri bacanja, ali se sudije time nisu zadovoljile.

Nikola Vučević je pod košem domaćina bio fauliran sudije se nisu oglasile, ali jesu dale tehničku centru Podgoričana za nova četiri bacanja za plus 25 (75:52) u 35. minutu i tu je bio kraj meča.

"Sam tok utakmice nije nagovještavao krajnju razliku. U prvoj četvrtini loš skok i realizacija bonus penala nijesu nam dozvolili da napravimo bolji rezultat. Došla je potom i ta posljednja četvrtina u kojoj se domaćin razigrao, ali, ponavljam, razlika na samom kraju ne odgovara zbivanju na terenu", rekao je nakon meča Radonjić.

Inače, Budućnost VOLI je odigrala dobro veći dio prve četvrtine. U nekoliko navrata imala je četiri poena viška.

Blistao je u tim trenucima Vučević, koji je ubacio čak 11 poena, i gosti su na kraju tog dijela igre imala minimalnu prednost (22:21).

Start druge četvrtine obilježio je Amerikanac Terejs Rajs, koji je vezao deset poena i domaćin je stigao do vođstva od 34:25.

Dejan Radonjić je zatražio minut odmora, ali to nije dalo rezultat. Lietuvos ritas je na veliki odmor otišao sa osam poena prednosti (40:32).

Nakon prvih 20 minuta gosti su imali svega 30 odsto šuta za dva poena (26-8), naspram 52 odsto domaćina (23-12).

U nastavku Podgoričani su pokušali da stignu prednost Litvanaca, ali kad god bi zaprijetili, izabranici Aleksandra Džikića bi odgovorili i održavali stečenu prednost.

U dva navrata imali su i dvociofrenu prednost, a u posljednju četvrtinu ušli su sa viškom od sedam poena (56:49).

I u prvom dijelu posljednjeg kvartala ništa se značajnije nije dešavalo.

Budućnost VOLI je nastojala da uhvati priključak, domaćin nije dozvoljavao.

Potom su uslijedila dva i po minuta u režiji sudija, tri tehničke i najmerna su sviran gostima.

Lietuvos je to znalački iskoristio, odlijepio se i rutinski meč priveo kraju.

Evropsku epizodu crnogorski šampion nastavlja u Evrokupu.

Lietuvos Ritas - Budućnost VOLI 83:64 (21:22, 19:10, 16:17, 27:15)

Viljnus - Dvorana: „Simens arena”. Gledalaca: 5.800. Sudije: Jungebrand, Mantila (Finska), Rizik (Ukrajina).

Lietuvos Ritas: Dambrauskas, Babrauskas 10 (4-4), Rajs 16 (7-5), Roberts 2, Jeretin, Seibutis 17 (6-4), Dilis, Samardžiski 7 (1-1), Katelinas 10, Valančunas 11 (6-5), Njuli 7 (2-2), Jomantas 3.

Budućnost VOLI: Mihailović 7 (2-2), M. Popović, Božović 2 (2-2), Vučević 18 (2-1), Đukanović, Krstović 9 (4-3), Radović, Vitkovac 4 (2-0), Dubljević 4 (4-4), M. Popović 2, Ivanović 14 (4-2), Anderson 4.

Bonus video: