Veliki derbi Španija - Francuska za zlato - Vijesti.me
EUROBASKET ZA KOŠARKAŠICE

Veliki derbi Španija - Francuska za zlato

Španija je prije četiri godine u Francuskoj savladala domaće u finalu sa 70:69, koje su se revanširale 2015. u polufinalu u Budimpešti (63:58), prije nego što su izgubile od Srbije u meču za zlato

Alba Torens
Alba Torens (Foto: FIBA.COM)

Dvije najdominantnije nacije posljednjih godina boriće se za titulu prvaka Evrope za košarkašice.

U reprizi finala iz 2013. i polufinala iz 2015. godine, u Pragu će se sjutra sastati Francuska i Španija.

Francuskinje su savladale Grčku sa, ali nije bilo tako lako kako bi se reklo po konačnom rezultatu.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja se držalo do 47:47, ali je do kraja Francuska dala 30, a primila svega osam poena.

Francuskinje su tako obezbijedile 11. medalja sa velikih takmičenja, uključujući petu uzastopnu na kontinentalnim šampionatima, a Grčka, kojoj je do sada najveći uspjeh bio 5. mjesto 2009. na Eurobasketu u Letoniji, boriće se za bronzu sa Belgijom.

Španjolke su veoma lako savladale do večeras neporažene Belgijanke (68:52) i osigurale medalju na petom uzastopnom velikom takmičenju.

Sjajan niz je počeo zlatom na Eurobasketu u Francuskoj 2013. godine, 2014. je bio vicešampion svijeta, 2015. treći na EP, a lani drugi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Pobjeda tima sa Pirinejskog poluostrva nijednog trenutka nije dovedena u pitanje. Blistala je Alba Torens sa 20 poena i 10 skokova, a u poraženom timu je potpuno podbacila Ema Meseman.

Zvijezda WNBA lige je u četvrtfinalu protiv Italije imala indeks 43, a danas je meč završila sa svega pet koševa (šut iz igre 7-2), šest skokova i pet asistencija.

Finale se igra sjutra u 20.30, a meč za 3. mjesto je od 18 časova.

Španija je prije četiri godine u Francuskoj savladala domaće u finalu sa 70:69, koje su se revanširale 2015. u polufinalu u Budimpešti (63:58), prije nego što su izgubile od Srbije u meču za zlato.