Venecuela - Prkos Latinske Amerike

U cijelom rosteru samo su četiri igrača viši od dva metra
4321 pregleda 1 komentar(a)
Venecuela, Foto: FIBA
Venecuela, Foto: FIBA
Ažurirano: 13.08.2019. 16:36h

Uspjeh košarke u Venecueli prati dovođenje američkog stručnjaka i bivšeg NBA trenera Erika Maslmana koji preuzima kormilo „Visokih Vitontina“ 2011. godine.

Maslman je posložio tada igru oko super-talentovanog Greivis Vaskeza, i u kvalifikacijama za OI u Londonu 2012. Venecuela je prosječno protivnicima davala skoro 95 poena po meču.

Uspjeh je došao i na prvenstvu Južne Amerike gdje je Venecuela na kraju osvojila srebro u finalu sa Argentinom.

Maslman je poslije godinu dana odlučio da se posveti NCAA košarci (SAD koledž košarka), a kormilo je preuzeo argentinski stručnjak Nestor Če Garsija, čovjek koji je upravo predvodio u finalu Argentinu protiv Maslmanove Venecuele.

Ako je Amerikanac odgovoran za temelj košarke u Venecueli, Garsia je onda to razradio na najbolji mogući način. Njegov period je ujedno i najtrofejniji period reprezentacije.

Pod njegovim vođstvom „Visoki Vitontini“ osvajaju dva puta prvenstvo Južne Amerike, a kruna generacije je osvajanje FIBA Američkog prvenstva.

Iako su prošli srećno grupu, pa čak i kasnije jedva upali u polufinale, Venecuela je uspjela da savlada super jak tim Kanade koji je bio nakrcan NBA igračima (Vigins, Olinik, Benez, Džozef...), a u finalu najjaču postavu Argentine (Skola, Noićioni, Kampaco...).

Garsijin boravak obilježo je i odlazak tima na OI u Rio de Žaneiru, gdje su jedinu pobjedu ostvarili protiv Kine (ekipe sa kojom se sastaju i u okviru grupe A)

Garsija se povukao sa mjesta selektora, njegov sunarodnik Fernando Duro je preuzeo tim ali je nastavio sa uspjesima pošto je u kvalifikacijama zauzeo drugo mjesto iza Kanade a ispred Brazila.

Prva zvijezda tima: Gregori Vargas

Iako je zašao u pozne košarkaške godine (33) Gregori i dalje predstavlja daleko najboljeg igrača Venecuele.

Najdublji trag je ostavio u Makabiju Haifi. gdje je u dva navrata bio proglašavan za najboljeg defanzivca lige, a 2017. godine je bio i prvi u asistencijama u Izraelskoj ligi.

U toj sezoni pomogao je svom klubu da u polufinalu izbace „biser Izraela“ Makabi iz Tel Aviva, ali su u finalu ipak poraženi od Hapoel Tel Aviva.

Tu 2017. Vargas je imao prosječno 15 poena, 5 skokova i 7 asistencija po meču.

PREDNOSTI:

Borbenost, prkos, ponos su svakako glavna odlika „Visokih Vitontina“ kada bi se gledale te (ne)košarkaške strane.

Što se igre tiče Venecuela gaji stil brze košarke, visokog tempa sa čestim „dizanjem“ na šut za tri poena. U posljednjih osam godina znali su da uzmu skalp ekipama koje su na papiru bolje od njih.

NEDOSTACI:

Iako ih zovu „Visoki Vintontini“, Venecuela najviše pati upravo u nedostatku visine.

U cijelom rosteru samo su četiri igrača viši od dva metra. Glavne zvijezde tima su u svojim poznim godinama (33+).

Bonus video: