Venecuela - Prkos Latinske Amerike - Vijesti.me
PREDSTAVLJAMO UČESNIKE MUNDOBASKETA U KINI (GRUPA A)

Venecuela - Prkos Latinske Amerike

U cijelom rosteru samo su četiri igrača viši od dva metra

Venecuela
Venecuela (Foto: FIBA)

Uspjeh košarke u Venecueli prati dovođenje američkog stručnjaka i bivšeg NBA trenera Erika Maslmana koji preuzima kormilo „Visokih Vitontina“ 2011. godine. 

Maslman je posložio tada igru oko super-talentovanog Greivis Vaskeza, i u kvalifikacijama za OI u Londonu 2012. Venecuela je prosječno protivnicima davala skoro 95 poena po meču. 

Uspjeh je došao i na prvenstvu Južne Amerike gdje je Venecuela na kraju osvojila srebro u finalu sa Argentinom.  

Maslman je poslije godinu dana odlučio da se posveti NCAA košarci (SAD koledž košarka), a kormilo je preuzeo argentinski stručnjak Nestor Če Garsija, čovjek koji je upravo predvodio u finalu Argentinu protiv Maslmanove Venecuele. 

Ako je Amerikanac odgovoran za temelj košarke u Venecueli, Garsia je onda to razradio na najbolji mogući način. Njegov period je ujedno i najtrofejniji period reprezentacije. 

Pod njegovim vođstvom „Visoki Vitontini“ osvajaju dva puta prvenstvo Južne Amerike, a kruna generacije je osvajanje FIBA Američkog prvenstva. 

Iako su prošli srećno grupu, pa čak i kasnije jedva upali u polufinale, Venecuela je uspjela da savlada super jak tim Kanade koji je bio nakrcan NBA igračima (Vigins, Olinik, Benez, Džozef...), a u finalu najjaču postavu Argentine (Skola, Noićioni, Kampaco...).  

Garsijin boravak obilježo je i odlazak tima na OI u Rio de Žaneiru, gdje su jedinu pobjedu ostvarili protiv Kine (ekipe sa kojom se sastaju i u okviru grupe A) 

Garsija se povukao sa mjesta selektora, njegov sunarodnik Fernando Duro je preuzeo tim ali je nastavio sa uspjesima pošto je u kvalifikacijama zauzeo drugo mjesto iza Kanade a ispred Brazila. 

Prva zvijezda tima: Gregori Vargas

Iako je zašao u pozne košarkaške godine (33) Gregori i dalje predstavlja daleko najboljeg igrača Venecuele. 

Gregori Vargas
Gregori Vargas(Foto: FIBA)

Najdublji trag je ostavio u Makabiju Haifi. gdje je u dva navrata bio proglašavan za najboljeg defanzivca lige, a 2017. godine je bio i prvi u asistencijama u Izraelskoj ligi. 

U toj sezoni pomogao je svom klubu da u polufinalu izbace „biser Izraela“ Makabi iz Tel Aviva, ali su u finalu ipak poraženi od Hapoel Tel Aviva. 

Tu 2017. Vargas je imao prosječno 15 poena, 5 skokova i 7 asistencija po meču. 

PREDNOSTI:

Borbenost, prkos, ponos su svakako glavna odlika „Visokih Vitontina“ kada bi se gledale te (ne)košarkaške strane. 

Venecuela
Venecuela(Foto: FIBA)

Što se igre tiče Venecuela gaji stil brze košarke, visokog tempa sa čestim „dizanjem“ na šut za tri poena. U posljednjih osam godina znali su da uzmu skalp ekipama koje su na papiru bolje od njih. 

NEDOSTACI:

Iako ih zovu „Visoki Vintontini“, Venecuela najviše pati upravo u nedostatku visine. 

U cijelom rosteru samo su četiri igrača viši od dva metra. Glavne zvijezde tima su u svojim poznim godinama (33+).


Vidi sve komentare