Veterani Dalasa spremaju osvetu

Pet godina nakon finala u kojem je slavio Majami, Dalas sada dobio priliku da ispravi stvari
0 komentar(a)
Majami, Foto: REUTERS
Majami, Foto: REUTERS
Ažurirano: 30.05.2011. 21:52h

Pet godina nakon istorijskih okršaja, Majami i Dalas se vraćaju u veliko finale NBA lige. U okršaju debitanata, šampionski prsten je tada pripao timu sa Floride, koji je poražen u prva dva meča, u trećem gubio 13 razlike šest minuta prije kraja, ali je na kraju slavio sa 4:2.

„Vrelina” i „divlja telad” su dobili novu priliku da se bore za status najbolje košarkaške ekipe na svijetu, a sudbina je htjela da opet igraju jedni protiv drugih. Prvi meč na programu je sjutra u Majamiju, tri sata nakon ponoći po našem vremenu, a od igrača koji su nastupali i 2006. godine, na parketu će se naći samo četvorica - Dvejn Vejd i Judonis Haslem, odnosno Dirk Novicki i Džejson Teri.

Spolstrina prekretnica u Dalasu

Dalas ima dužu klupu, više opcija u napadu, ali Majami sa pravom ima prednost. Prošlog ljeta je u najuzbudljivijoj potjeri za slobodnim agentima ugrabio Lebrona Džejmsa i Krisa Boša i zadržao Dvejna Vejda. Svi su odmah proglasili „vrelinu“ favoritom, ali stvari nisu krenule sjajno.

Erik Spolstra nikako nije mogao da nađe balans na startu sezone, mediji su javljali da je pitanje dana kada će Pet Rajli ponovo preuzeti ulogu trenera, ali se sve promijenilo upravo u Dalasu. U 17. utakmici sezone, Majami je u srcu Teksasa ubjedljivo gubio, a Spolstra je u trećoj četvrtini pozvao tajm-aut i nervozno krenuo ka terenu. Džejms je naletio na njega i namjerno ga odgurnuo ramenom. Novinari su odmah tu aferu nazvali Bampgejt (bamp znači udar), po uzoru na čuveni Votergejt.

Od te noći, međutim, Majami je do kraja sezone upisao najviše pobjeda i iz utakmice u utakmicu igrao sve bolje.

- Čuveni Bampgejt - prisjeća se Spolstra. - To je bio dobar početak za Lebrona i mene, jer smo shvatili da je to bizarno i da se samo o tome priča. Ukapirali smo da smo u ovom poslu zajedno i da moramo da budemo na istoj strani ako želimo uspjeh.

Osim Džejmsa, koji u ovom plej-ofu igra najbolju košarku karijere, šef stručnog štaba Majamija velike nade polaže u Vejda. A kako i ne bi - Fleš je u finalu prije pet godina, kada je Spolstra bio pomoćnik Rajliju, prosječno bilježio 34,7 poena!

Novicki: Ne postoji drugo mjesto

Glavni adut Maveriksa u pohodu na prvi prsten će svakako biti Dirk Novicki. Fenomenalni Njemac je nezaustavljiv u plej-ofu, ali sve što je do sada urađeno za njega neće vrijedjeti ništa ukoliko on i saigrači ne sruše i posljednju prepreku. Već je bio u NBA finalu, proglašen je za MVP 2007. godine, nosio je zastavu Njemačke na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu, ali poručuje da mu nedostaje ono najvažnije - titula

- U ovoj ligi ne postoji drugo mjesto. Ne dobijete ništa ukoliko izgubite u finalu - naglasio je po mnogima najbolji evropski košarkaš svih vremena.

Novicki je fenomenalan u ovom plej-ofu. Protiv Portlanda (4:2), LA Lejkersa (4:0) i Oklahome (4:1) bilježio je 28,4 poena po utakmici, a dva puta je prebacio cifru od 40 koševa. Uzgred, u posljednjim čevrtinama ubacuje 9,7 pogodaka, što je najbolji skor u doigravanju od 2006. godine.

- On je velika prijetnja i kada je u reketu i kada je daleko od koša. Dirk je kompletan igrač, možda je i najbolji košarkaš u ovom plej-ofu - istakao je Haslem, koji ga je čuvao te 2006. godine.

Posljednja šansa za ekipu staraca

Po kladionicama, favorit je Majami, na čije osvajanje titule se daje kvota 1,50, dok Dalas „vrijedi“ 2,60. Ali, mora se računati na želju staraca iz Teksasa - Novicki, Teri, Džejson Kid, Šon Merion, Predrag Stojaković, Tajson Čendler, Brendan Hejvud i Dešon Stivenson su u ligi makar 10 godina, zaradili su „brdo para“, ali nikada nisu bili prvaci. Želja da to napokon urade ih je i okupila, jer niko nije zahtijevao da ima veliku minutažu, da šutira kad hoće...

- Ovo je grupa veterana koji žele da igraju bez trunke sebičnosti. Mislim da nas to čini specijalnim, jer se svi žrtvujemo jedni za druge zbog samo jednog cilja - pobjede. Bilo je zabavno igrati sa ovim momcima tokom cijele sezone, nadam se da ćemo i u ovom finale biti veliki - poručio je Novicki.

Zanimljivo, ko god da bude prvak, „Amerikan erlajns“ će biti u plusu. Naime, ime aviokompanije koja je četvrta po veličini u svijetu nose obje dvorane, samo sa različitim sufiksom - u Majamiju se zove „Amerikan erlajns arena“, a u Dalasu „Amerikan erlajns centar“!

Raspored

1. jun 3.00 Majami

3. jun 3.00 Majami

6. jun 2.00 Dalas

8. jun 3.00 Dalas

10. jun 3.00 Dalas *

13. jun 2.00 Majami *

15. jun 3.00 Majami *

* ako bude potrebno

Bonus video: