Vitkovac: Dobro smo se spremili, idemo na pobjedu

"Moramo na minimum svesti njihov napadački kvalitet", objasnio Dejan Radonjić, trener "plavih"
79 pregleda 1 komentar(a)
Čedomir Vitkovac, Foto: Savo Prelević
Čedomir Vitkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2013. 10:28h

Budućnost Voli je ušla u fantastičnu seriju, vezala je četiri trijumfa (Igokea, MZT Skoplje, Trijumf, Solnok) i sa puno samopouzdanja otputovala je za Bandirmu.

U gradu na Mramornom moru Podgoričane čeka novo iskušenje, a rival je Banvit, koji ove sezone igra u sjajnoj formi.

Ekipa Orhuna Enea u domaćem šampionatu u stopu prati Anadolu Efes i Fenerbahče, a bez problema je izborila vizu za nastavak takmičenja u Evrokupu.

Turski tim je na startu poražen od Budiveljnika, pa večeras nema pravo na poraz ako želi da ostane u trci za četvrtfinale. To još više otežava zadatak “plavima”.

"Pred start ove faze, bez obzira na rezultate prije toga, evidentno je da je Banvit najkonkretniji. Posebno na domaćem terenu igra dobro, jedan je od najjačih timova u Evrokupu. Jasno nam je da moramo biti kvalitetni u fazi odbrane, mnogo bolji nego, posebno u prvom poluvremenu, protiv Trijumfa. Ako budemo odradili taj dio posla kako treba i budemo mirni, sa samopouzdanjem koje imamo, možda i dođemo u situaciju da ih iznenadimo", objašnjava Dejan Radonjić, trener Budućnost Volija.

U odnosu na prošlu sezone, Banvit je ostao bez tri igrača - Klifa Hamonda, Lensa Vilijamsa i Ermisa Barisa, a stigli su Kalin Lukas (Olimpijakos), Vladimir Štimac (Ojak Reno), Sami Mehija (CSKA Moskva) i Dušan Čantekin (Mega Vizura).

"Ostanak trenera Enea donio je kontinuitet u radu, sistemu igre i rezultatima. Napravili su bolji tim nego prošle sezone, a podatak da su na diobi prvog mjesta u Turskoj govori u prilog toj činjenici. Mehija je došao iz CSKA, gdje je imao kvalitetnu sezonu. Lukas je bio član Olimpijakosa, sa kojim je postao prvak Evrope. Čarls Dejvis je već godinama u toj ekipi, što je atipično za američke igrače da ostaju duže u istom timu. Tu je i iskusni Kenan Bajramović ispod koša, kao i Štimac, koji igra kvalitetno. Radi o kompaktnom timu, koji uz domaće igrače Izeta Turkilmaza, Serkana Erdogana i Čentekina, predstavlja respektabilnog rivala i u Evropi".

Banvit je indivindualno jak sastav (prosječno daje 84,4 poena),pa je jasno da će odbrana, najjači adut Podgoričana, biti na ispitu.

"Moramo na minimum svesti njihov napadački kvalitet. Moćni su toliko da i igrači sa klupe mogu da ubace veliki broj poena. Na domaćem terenu to kvalitetno rade, a ako budemo na visokom nivou u tom segmentu, mirni u fazi napada, iskoristimo neke naše atipičnosti u igri u odnosu na njih, možemo doći u poziciju da ih savladamo, a to bi bilo zaista prijatno iznenađenje", jasan je Radonjić.

Čedomir Vitkovac je blistao protiv Trijumfa. Imao je učinak od 40 indeks poena, pa će i večeras u dvorani ”Kara Ali Akar Spor” biti adut “plavih”.

"Idemo u goste ekipi koja u domaćem prvenstvo ima samo dva poraza. Imaju odličan domaći teren, ali je to prava prilika za nas da pokažemo da i na gostujućem terenu može da odigramo kvalitetno. Uvijek sami sebi namećemo obavezu da igramo dobro, da dižemo igru, tako će biti i protiv Banvita. Dobro smo se pripremili, igramo da dobijemo meč bez obzira na ime rivala, pa ćemo vidjeti šta će biti. Odbrana bi mogla da odigra važnu ulogu, jer su dobra napadačka ekipa, jaki su indivindualno i samo jakom odbranom možemo doći u situaciju da ih dobijemo", zaključio je Vitkovac.

Banvit je bio rival Podgoričana i prošle sezone, takođe u ovoj fazi.

“Plavi” su izgubili u gostima (68:61), da bi slavili u “Morači” (83:73).

Duel počinje u 18 sati, a pravdu će dijeliti Paolo Taurino (Italija), Tomas Jasevičius (Litvanija) i Are Haliko (Estonija).

U drugom meču grupe I, sastaju se Trijumf i Budiveljnik (16.30).

Ene: Važan meč za oba tima

Orhun Ene, strateg Banvita i bivši selektor Turske, očekuje pobjedu svog tima, iako cijeni crnogorskog šampiona.

"Izgubili smo prvi meč u Ukrajini, a Budućnost je dobila ekipu Trijumfa. Ovaj meč biće veoma važan za oba rivala. Ovo je jedna od grupa u kojoj će se rivali boriti za četvrtfinale do posljednje sekunde posljednje utakmice. Znamo da će svaka utakmica biti teška, a želimo da koristimo prednost domaćeg terena i da slavimo pred našim navijačima", istakao je Ene.

Bonus video: