Vlado Šćepanović za "Vijesti": Crna Gora može da iznenadi u Kini

Bivši proslavljeni crnogorski košarkaš govori o šansama naših košarkaša na Mundobasketu
10139 pregleda 3 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Savo Prelević
Vlado Šćepanović, Foto: Savo Prelević

Vlado Šćepanović ima iskustvo igranja na Svjetsko prvenstvu. Bivši proslavljeni crnogorski košarkaš je 1998. godine u dresu reprezentacije SR Jugoslavije osvojio zlato na Mundobasketu u Grčkoj.

Crna Gora će u Kini debitovati na ovom takmičenju, što je, kako ističe Šćepanović, ogroman uspjeh...

"Na Svjetskom prvenstvu nastupaju sve najbolje ekipe, a Crna Gora je plasmanom na Mundobasket već napravila fenomenalan rezultat. S obzirom na to da smo zemlja sa najmanjim brojem stanovnika koja je u istoriji igrala na Svjetskom prvenstvu, to samo po sebi govori koliki je to uspjeh", kaže Šćepanović na početku razgovora za „Vijesti“.

Bivši trener Budućnosti ističe da Crna Gora, zbog već napravljenog uspjeha i rasterećena,ipak, može da iznenadi u Kini.

"Prolazak grupe bi bilo stvarno veliko iznenađenje i ogroman rezultat. Sigurno je da neće biti lako u konkurenciji Grčke, Novog Zelanda i Brazila, radi se sve o ozbiljnim reprezentacijama. Ali Crna Gora je i do sada pokazala da može da se nosi sa svima. U tim mečevima će odlučivati nijanse i određeno iskustvo kod pojedinih igrača. Ponavljam, učešće na Svjetskom prvenstvu je već ogroman uspjeh, pa Crna Gora može maksimalno rasterećeno da igra u tim utakmicama, bez imperativa pobjede", dodaje Šćepanović.

U našoj selekciji ima iskusnih igrača, koji su igrali na evropskim prvenstvima, imamo i igrača u NBA ligi (Nikola Vučević). Šćepanović ističe da se Mundobasket razlikuje od Evropskog prvenstva.

"Svjetsko prvenstvo je kvalitetnije takmičenje, jer učestvuju veoma kvalitetne reprezentacije iz Južne Amerike, kao što su Brazil i Argentina. Australija je fenomenalna, tu je Novi Zeland, Kina je u usponu, ne treba zaboraviti Japan, zatim Kanadu... O Sjedinjenim Američkim Državama da ne govorim. Dakle, ogroman kvalitet je skoncentrisan na Svjetskom prvenstvu, što plasmanu Crne Gore na SP još više daje na značaju. Crna Gora ima iskusne igrače, a to može da pomogne da se prođe grupa".

Šćepanović kaže da poraz Crne Gore od Brazila, na turniru u Lionu, ne znači ništa.

"Pripremne utakmice su jedno, mečevi na SP nešto sasvim drugo. Brazil je pokazao svoju klasu, ne samo protiv nas, nego i protiv Argentine i drugih reprezentacija. To je jedna veoma ozbiljna reprezentacija, neki od igrača su igrali u NBA ligi, u ozbiljnim evropskim timovima, i daje im za pravo da budu favoriti protiv Crne Gore. Ali iako je Brazil za nijansu igrački kvalitetniji, to ne znači da će na terenu biti bolji. Ko više pokaže kao tim, ko više igra kao ekipa, imaće veće šanse. Crna Gora svoju šansu treba da traži u mečevima sa Novim Zelandom i Brazilom. Protiv Grčke, apsolutnog favorita grupe, treba da odigra rasterećeno, i nikad se ne zna ko u tom meču može da ima dobar, a ko loš dan".

Srbija i Australija su najbliže Amerikancima

Vlado Šćepanović ističe da su „Amerikanci prvi favorit na Mundobasketu, u kakvom god sastavu da igraju, iako se pokazalo u dosta situacija da ima reprezentacija koje mogu da ih pobijede“.

"Oni su, svakako, najkvalitetnia ekipa, ali ima još selekcija koje su u uskom klubu za osvajanje medalje. Tu je Australija, koja je napravila iznenađenje savladavši Amerikance, a posljednjih godina im je košarka u strašnom usponu. Imaju dosta NBA igrača, a nalaze se u sličnoj vremenskoj zoni sa Kinom, što će imati veliku ulogu. Tu je, svakako, i Srbija, iako oslabljena neigranjem Teodosića i Milosavljevića, ali ima respektabilnu reprezentaciju sa vrhunskim igračima, nosiocima i u NBA ligi i vrhunskim evropskim klubovima. U krugu favorita je i Francuska, a veliko iznenađenje, po meni, može da bude čak i Njemačka. U tom krugu su i Brazil i Argentina. Ipak, mislim da su Amerikancima najbliže Srbija i Australija, mada uvijek može biti iznenađenja", kaže Šćepanović.

ABA liga će biti jača nego prethodnih sezona

Vlado Šćepanović je drugu sezonu prvi pomoćnik Andree Trinkijerija na klupi Partizana i ističe da će „predstojeća ABA liga biti jedna od jačih u posljednjih nekoliko godina“.

"Crvena zvezda, Budućnost, Mornar, Cedevita Olimpija i Partizan su napravili respektabilne timove, tu bih dodao Igokeu, koja je dovela Aleksandra Trifunovića i napravila sasvim solidnu ekipu. Nikoga neće biti lako pobijediti na strani, u gostima su uvijek nezgodni i Cibona i Zadar, u ligu je ušla i Primorska, koja će imati veliki motiv, Železnik je uvijek nezgodan, tu je i Mega. Liga je mnogo jača nego prošle sezone. Što se tiče Partizana, radi se o velikom klubu, koji uvijek ima najveće ambicije, i ove sezone je to osvajanje ABA lige. Čeka nas veliki posao, a svako će da traži neku svoju šansu. Mislim da će publika moći da uživa, da će biti mnogo dobre košarke, bolje nego prošle sezone", zaključio je Šćepanović

Bonus video: