Vučević: Bio sam spreman za mnogo više

"Jesam kasnio u odnosu na ostale, ali sam stigao spreman i imao dovoljan period da se dodatno pripremim za EP", kaže Vučević za "Vijesti"
68 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2013. 09:48h

Kada je i definitivno postalo jasno da će Nikola Peković preskočiti i drugo reprezentativno ljeto, očekivalo se da će ulogu apsolutnog lidera u centarskoj liniji Crne Gore, o kojoj je govoreno kao o jednoj od najjačih u Evropi, imati njegov imenjak i suparnik iz NBA lige, Nikola Vučević.

Jedan od najperspektivnijih centara najkvalitetnije košarkaške lige na svijetu, međutim, na Eurobasketu je igrao prosječno tek 15 minuta. Drugi skakač NBA je upisivao sedam poena i četiri skoka po utakmici i nema navijača „crvenih” koji se ne pita šta bi bilo da je Vučević igrao više. I bolje...

Selektor Luka Pavićević je naglasio da je igrač Orlanda na pripreme 1. avgusta došao „nedovoljno fizički spreman” i da je u razgovoru sa njim došao do dogovora „da ga može koristiti sa klupe 10 do 15 minuta”.

Baranin rođen u Švajcarskoj je u intervjuu za „Vijesti” prokomentarisao nastup na Evropskom prvenstvu i poručio da je na pripreme došao fizički spreman da pruži apsolutni maksimum u dresu reprezentacije.

"Jesam kasnio u odnosu na ostale, ali sam stigao spreman i imao dovoljan period da se dodatno pripremim za EP. Nemam zamjerku na rad. Svi su vrijedno radili, uklapali se u zamisli selektora i smatrali da imamo kvalitet za ostvarenje cilja", rekao je rekorder Orlanda, koji je na meču protiv Majamija imao čak 29 skokova.

Da li je cilj bio prolazak u drugu fazu, i ako je tako, da li onda ovaj rezultat znači da je reprezentacija doživjela neuspjeh?

"Naravno da je cilj bio druga faza, i da nismo napravili rezultat koji smo željeli i očekivali. Ali želim da istaknem da nam niko ne može osporiti želju, borbenost i volju da obradujemo naciju. Gledali ste utakmice. Neke smo i nesrećno izgubili. Bile su to utakmice na jednu loptu, ali sada je to gotova priča", ističe 22-godišnji Vučević.

Nacija je velike nade polagala upravo u tebe u odsustvu Nikole Pekovića. Kako ocjenjuješ tvoj učinak, ali i situaciju sa Pekovićem?

"Prvo želim da kažem da razumijem mog druga Nikolu. Specifična je situacija u Americi sa ugovorima u fazi u kojoj je Peković bio. Savez nije mogao više da čeka. Dogodilo se da je Nikola brzo nakon te odluke napokon potpisao ugovor kojim je riješio svoju budućnost. Razgovarao sam sa njim odmah nakon toga. Moje je mišljenje da je moglo da se sačeka još da nam se on pridruži, jer bi samo njegovo prisustvo nama ostalima mnogo značilo. Bio je spreman čak i tada da pomogne, ali je već bilo kasno".

Drugi skakač NBA lige u tek drugoj sezoni u najjačoj ligi na svijetu smatra da je mogao da pruži više i žali zbog toga.

"Tokom priprema, ali i na utakmicama koje smo igrali pred start Eurobasketa, zaključio sam da neću imati baš veliku minutažu. Neposredno pred početak šampionata u Sloveniji, u prisustvu direktora Mitrovića, rekao sam selektoru da nisam zadovoljan mojim statusom. Naglasio sam da u odnosu na minutažu koju ću očigledno imati, neću moći da budem na nivou koji se od mene očekuje i da neću moći da pružim maksimum i na taj način pomognem ekipi na putu ka ostvarenju cilja. Rečeno mi je da će biti rotacija, u kojoj ću ja imati minutažu sličnu onoj na pripremnim utakmicama. Samim tim, to nije bio naš dogovor, već odluka selektora. Povinovao sam se takvom stavu, iako nisam iskreno bio zadovoljan. Smatram da sam mogao mnogo više, a bio sam i spreman za više. To sada odgovorno tvrdim", kategoričan je Vučević.

Šta to sada onda znači? Da li si razočaran i hoćeš li više nastupati za Crnu Goru?

"Da sam malo razočaran, jesam, jer smatram da sam mogao više da pružim da sam više igrao. A što se mene lično tiče, biću precizan i jasan. Ja sam uvijek na raspolaganju reprezentaciji, bez obzira na to ko je selektor. Ali od sada, biće vrlo bitne okolnosti pod kojima ću igrati za nacionalni tim. Žao mi je zbog reprezentacije, momaka koji su se odrekli ljetnjeg odmora i dali sve od sebe da se što bolje spreme da napravimo dobar rezultat koji je, nažalost, izostao. Žao mi je svih koji su naporno radili što se sve ovako završilo", zaključio je za "Vijesti" Vučević.

Ne smije se zaboraviti da je Nikola Vučević suvo blago košarkaške Crne Gore. Dokazao je to za samo dvije godine u Americi. A zna se kako se prema takvim talentima treba odnositi. Najbolji primjer su susjedi. Bilo da je u pitanju Šarić, Tomić, Teletović ili bilo ko drugi...

Galerija

Bonus video: