Vučević: Najvažnije je da smo se vratili gdje pripadamo

"Lijepo je ponovo biti u reprezentaciji, igrati pred domaćom publikom, posebno u Baru. Drago mi je i da sam igrao u Podgorici, gdje sam proveo tri sjajna mjeseca dok sam igrao u Budućnosti", rekao je centar Orlanda
2 komentar(a)
Košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Košarkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2016. 20:39h

Ljeto 2016. bilo je posebno u karijeri Nikole Vučevića. Nakon tri godine ponovo je obukao dres nacionalnog tima, a konačno dočekao da u svom Baru odigra utakmicu u seniorskoj konkurenciji.

I sve je bilo onako kako je poželio - u gradu u kojem je proveo djetinjstvo i napravio prve korake proslavio je plasman na Eurobasket.

Priznaje da je emotivno doživio utakmice pred sugrađanima, posebno na meču sa Gruzijom.

"Bilo je možda i previše emocija. Prevelika želja da se pokažem prerasla je u nervozu i krivo mi je zbog toga. Događaju se, ipak, i takve stvari. Sve su to greške iz kojih učim i napredujem. U svakom slučaju, lijepo je ponovo biti u reprezentaciji, igrati pred domaćom publikom, posebno u Baru. Drago mi je i da sam igrao u Podgorici, gdje sam proveo tri sjajna mjeseca dok sam igrao u Budućnosti. I na kraju, uz podršku navijača ostvarili smo cilj, tako da je ovo ljeto bilo veoma, veoma lijepo", rekao je Vučević za "Vijesti".

Crna Gora će ponovo biti dio evropskog košarkaškog krema. Može li biti možda i potencijalno iznenađenje turnira?

"Ne bi sada trebalo da ulazimo u euforiju za naredno ljeto. Prvo je potrebno sačekati da vidimo hoćemo li biti kompletni. Bitno je da smo na Eurobasketu, gdje nam je i mjesto. Mislim, naravno, da možemo da iznenadimo, ali idemo korak po korak, ne treba očekivati čuda", kaže Vučević.

Vučevića sada čekaju klupske obaveze sa Orlandom, već 26. septembra počinje trening kamp, pred njegovu šestu sezonu u NBA ligi, a petu u dresu tima sa Floride.

Magični su tokom ljeta mijenjali mnogo. Došao je novi trener Frenk Vogel, a Vučević dobio pojačanja u reketu - Serža Ibaku i Bizmaka Bijomba.

"Pojačali smo se malo u reketu, mislim da nam je to bilo i potrebno, to je pozicija gdje smo imali manjak igrača. To neće uticati na moju ulogu i minutažu u ekipi. U svakom slučaju, uprave je napravila dobar potez, jer ćemo imati veću rotaciju za dugu sezonu", smatra Vučević.

Kada su u pitanju lične ambicije, one se ne mijenjaju, Vučević uvijek teži višim ciljevima...

"Želim da imam bolju sezonu nego prošlu. Uvijek je moj cilj da napredujem iz godine u godinu - da pomognem ekipi da stignemo do plej-ofa, a da dobrim igrama izborim i poziv za Ol-star", ističe Vučević.

NBA šampionat kreće krajem oktobra, a jedan tim već se izdvojio kao glavni kandidat za prsten. Golden stejt je dolaskom Kevina Djurenta, uz Stefa Karija i Kleja Tompsona, favorit broj jedan...

"Već ih svi vide kao šampione, ali nikad se ne zna, treba sve to da se posloži, da oni odigraju kako treba. Imaju stvarno sjajan tim, ali tu je još dosta ekipa - Klivlend sa Lebronom Džejmsom, koji brani prsten. Biće zanimljivo, Golden Stejt je i prošlih sezona bio glavna atrakcija, tek sada će biti u centru pažnje. Međutim, biće i njima sada teže, jer će svi željeti da ih dobiju. U svakom slučaju imaju dobar tim i favoriti su za titulu", kaže Vučević.

Amerikancima niko ne može da parira

Sjedinjene Američke Države su na košarkaškom turniru Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru potvrdile da su mnogo ispred evropskih reprezentacija.

Amerikanci su do zlata stigli i bez najvećih zvijezda, uz apsolutnu dominaciju, a igrajući često samo onoliko koliko im je bilo dovoljno da lagano privedu utakmice kraju.

"Teško može da im se parira. Srbija ih je malo namučila u grupi, ali kada je došao meč za zlato oni su ubacili u petu brzinu i bilo je gotovo. Fizički su dominantni, tehnički superiorni u svim aspektima igre. U Riju nisu bili u najjačem sastavu, igrali su po FIBA, a ne NBA pravilima i opet su dobili sve. Zamislite da se igra po NBA pravilima, tako tek niko ne bi imao šansi. Što se tiče košarke, ubjedljivo su najbolji", nema dileme Vučević.

Bonus video: