Vučević: Ovo može biti moja najbolja sezona

Crnogorski košarkaški as za “Vijesti” govori o startu nove sezone u NBA ligi, o Budućnosti, Mornaru...
96 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Beta-AP
Nikola Vučević, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.10.2018. 05:34h

Nikola Vučević počinje sedmu NBA sezonu u Orlandu. Reklo bi se još jedna u nizu u istom klubu, istom gradu, pred istim navijačima...

Ipak je, na neki način, posebna, jer je posljednja po važećem ugovoru, koji mu ističe narednog ljeta.

"Ne želim da razmišljam o tome. Iskreno, u sezonu ulazim kao i u sve prethodne. Želim da se fokusiram i dam maksimum za tim. Svi znaju moje kvalitete i koliko donosim ekipi. Ovu sezonu želim da odigram još bolje, da podignem igru na još veći nivo", kazao je Vučević za „Vijesti“.

Orlando je u predsezoni odigrao pet mečeva, dobio dva, a doživio tri poraza. Vučević je bio na nivou na kome je svih ovih godina – prosječno 17,4 poena i 9,8 uhvaćenih lopti.

"Zadovoljan sam kako je prošla predsezona i kako sam igrao.Važno mi je bilo da se vratim u ritam s obzirom na to da nismo igrali od aprila. Dobro sam radio tokom ljeta i osjećam se spremnim i mislim da ovo može biti moja najbolja sezona", nastavlja Vučević.

Vučević je lider Orlanda, sa kojim, međutim, još čeka na plej-of. “Magični” su posljednji put u doigravanju bili prije šest godina. Novi pokušaj vodiće novi trener Stiv Kliford, koji je došao iz Šarlota, a koji je od 2007. do 2012. bio u stručnom štabu tima sa Floride, kao saradnik Stena van Gandija.

"Novi je trener, ima i novih igrača...Trebaće vremena sigurno da se uklopimo. Za ovaj kratak period koji smo imali sa novim stručnim štabom, možemo biti zadovoljni nivoom sadašnje forme. Mislim da će nam novi trener dosta pomoći u odbrani, što je za nas mnogo bitno s obizrom da smo tu imali problema u prošlosti, a bez odbrane se teško dolazi do dobrih rezultata."

Orlando otvara sezonu u noći između srijede i četvrtka, duelom sa Majamijem...

"Već treću godinu zaredom sezonu otvaramo protiv Majamija. S njima su uglavnom teške utakmice. Majami ima odličnu ekipu, predvođeni su Goranom Dragićem, Vejdom i Vajtsajdom...Neće biti lako, ali nadam se da ćemo sezonu početi pobjedom."

U Istočnoj konferenciji, koja je prošlih godina bila manje kvalitetna od Zapadne, ali koja je bila neizvjesna i prilično izjednačena, sada se izdvojio jedan tim. Boston je i glavni konkurent Golden stejtu za titulu.

"Boston je među najboljim ekipama u NBA ligi. Veoma su jaki, popunjeni su na svim pozicijama. Vratili su im se Gordon Hejvord i Kajri Irving, koji su bili povrijeđeni. Tu su još Džejlen Braun, Džejson Tejtum, Al Horford, koji im donosi veliko iskustvo. Odlično su vođeni, Bred Stivens je jedan od najbolji trenera u ligi. Zaista imaju odličan tim, koji je najozbiljniji rival Golden stejtu za NBA prsten."

Na Zapadu, sada već tradicionalno, Golden stejt se izdvaja, jer je šampionski sastav pojačan moćnim centrom Demarkusom Kazinsom.

"Golden stejt je napravio osnovu tima kroz draft - Kari, Tompson i Grin, nakon toga je stigao Iguadala, pa Durent, koji je poslije Lebrona Džejmsa najbolji igrač u ligi, a sad i Kazins. I pored takvih imena i individualnih kvaliteta, njihova najveća snaga je što uspijevaju da igraju nesebično i kao pravi tim. Spremni su da se odreknu individualnih nagrada zarad glavne nagrade, a to je NBA titula. Igraju stvarno najljepšu košarku."

Golden stejt je atrakcija, ali Lejkersi tim u fokusu. Glamurozna franšiza iz Los Anđelesa dobila je ljetos superstara - Lebrona Džejmsa.

"Šta god Lebron da napravi uvijek izazove euforiju. Njegova popularnost je enormna. Očekivanja su porasla njegovim dolaskom - Lejkersi su velika franšiza, dugo su bez velikih rezultata, ove sezone se očekuje da se umiješaju za borbu za visok plasman na Zapadnoj konferenciji. Biće zanimljivo, jer će i Lebron prvi put u karijeri igrati na Zapadu, nakon dugogodišnje dominacije na istočnoj obali", zaključio je Vučević.

Drago mi je da se Evroliga vratila u Podgoricu

Nikola Vučević tokom lokauta 2011. godine igrao je za Budućnost u ABA ligi i Evrokupu. Ove sezone „plavi“ nastupaju u Evroligi nakon 15 sezona.

"Drago mi je da se Evroliga vratila u Podgoricu poslije toliko godina. Sigurno da Budućnosti neće biti lako u Evroligi, ali će to biti veliko iskustvo za klub i igrače da budu dio krem takmičenja. Dosta je novih igrača stiglo i trebaće vremena da se ekipa uklopi. Ne treba im stvarati pritisak, jer je i ovo veliki uspjeh za klub. Meni je posebno drago, jer sam u Budućnosti proveo tri mjeseca i to mi je jedan od najljepših perioda u karijeri", kazao je Vučević.

Mornar se razvija na pravi način

Crna Gora osim u Evroligi ima predstavnika i u Evrokupu ove sezone, barski Mornar, klub u kome je Vučević igrao u mlađim kategorijama.

"Mornar raste iz godine u godinu. Đoko i Pajo Pavićević i ostatak stručnog štaba prave odlične rezultate sa klubom, a igranje u Evrokupu je velika stvar za Mornar i grad Bar."

Vučević je ovog ljeta organizovao Kamp u Baru, koji je okupio 60 talentovanih dječaka, uzrasta od 12 do 15 godina. Specijalni gost bio je Goran Dragić.

"Planiram da nastavim sa kampom. Stvarno sam prezadovoljan kako je sve prošlo – zapravo, djeca su bila prezadovoljna, a kada su oni zadovoljni onda sam i ja. Cilj kampa je da se djeca druže, upoznaju nove drugare i da zavole još više košarku."

Ronaldo se dobro uklopio

Fudbal je neizbježna tema razgovora sa Nikolom Vučevićem. Nikada nije krio da je navijač Crvene zvezde i Juventusa. “Crveno-bijeli” su u Ligi šampiona, a torinski “crno-bijeli” kandidati za osvajanje elitnog takmičenja. Sa Kristijanom Ronaldom – to je moguće...

"Za sada ide odlično u Seriji A. U Ligi šampiona takođe, dvije pobjede u dva kola. Čini mi se da se Ronaldo dobro uklopio. Drugačiji je stil igre u Španiji, nego u Italiji. Ronaldo je moj omiljeni fudbaler i posebno mi je drago što je došao u Juventus. Nadam se da će ove sezone konačno da se osvoji Liga šampiona", rekao je Vučević.

Bonus video: