Za pobjedu je falilo tako malo

Gran Kanarija je u posljednjem meču prve faze drugog po kvalitetu evropskog takmičenja savladala šampiona Crne Gore sa 62:60
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 22:29h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Las Palmas - Bez kapitena i svog najboljeg igrača Vladimira Dragičevića, koji je zbog lakše povrede ramena utakmicu posmatrao sa klupe, košarkaši Budućnosti su imali veliku šansu da četvrtom pobjedom u šest utakmica završe nastup u Evrokupu. Nažalost, u dramatičnoj završnici se vidjelo da im nedostaje iskustva, ali i autoriteta kod sudija - Gran Kanarija je u posljednjem meču prve faze drugog po kvalitetu evropskog takmičenja savladala šampiona Crne Gore sa 62:60...

- Igrali smo odlično svih 40 minuta. U završnici smo imali mogućnost da savladamo odličnu špansku ekipu, koja je imala više sreće i stigla do minimalne pobjede. Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim nastupom u Evrokupu, a to smo potvrdili i u ovoj utakmici, iako smo bili znatno oslabljeni neigranjem kapitena Dragičevića. Dostojanstveno smo reprezentovali crnogorsku košarku, ali sada treba da zaboravimo na sve i okrećemo se meču sa Partizanom - kazao je Dejan Radonjić, trener Budućnosti.

Tim sa ostrvskog arhipelaga u Atlantiku je bolje počeo meč i odmah poveo 6:0. Tada se razmahao Bojan Dubljević, koji je u seriji 10:2 postigao osam poena za prvu prednost na meču (10:8). Do kraja prve četvrtine Budućnost je dobrom igrom pod košem održavala minimalnu prednost, ali je domaćin na startu nastavka vezao pet koševa za 21:17.

Gintaras Kadžiulis (prvi poeni bekova) i Marko Šćekić su pogodili za novo izjednačenje (21:21), da bi u narednih nekoliko minuta Gran Kanarija pokazala zašto je najbolja ekipa u grupi C - agresivnom odbranom i zonskim presingom je potpuno zaustavila Podgoričane, pa je prednost rasla do rekordnih 36:24 u 20. minutu, kada je Džejsi Kerol zaključio svoj niz od šest vezanih pogodaka. Svemogući američki bek je pogađao iz svih pozicija, a prošao je nekažnjeno i kada je sudiju gađao loptom!

Nakon odmora, šampion Crne Gore je izašao na teren odlučan u namjeri da se ne preda bez borbe, iako se znalo da je prolazak u Last 16 fazu Evrokupa nemoguć (bila mu je neophodna pobjeda od 20 razlike). I uspio je da sa devet uzastopnih pogodaka na startu priđe na 38:35, a imao je nekoliko prilika da potpuno izjednači rezultat ili čak preokrene. Tri puta se zaustavljao na minus dva u trećoj četvrtini, u posljednjem periodu u dva navrata imao i minimalni zaostatak, ali je konstantno falio jedan precizan šut da se preokrene tok susreta.

„Plavi“ su uporno gađali trojke, ali lopta nije htjela u koš, jer je samo jedna od 17 prošla kroz obruč. Tako je bilo sve do 38. minuta, kada je prvo iza linije 6,75 metara pogodio Bojan Dubljević, a potom i njegov prošlogodišnji saigrač iz Lovćena Aleksa Popović i Budućnost je napokon stigla do vođstva (58:57).

Ćavi Rej je vratio prednost „kanarincima“, da bi minut i sedam sekundi prije kraja Vladimir Mihailović sa dva bacanja preokrenuo na 60:59. Kerol je izgubio loptu, a nakon promašaja Nikole Otaševića, Šćekić je sjajnim skokom izborio novi napad.

Tada su na scenu stupili arbitri - Otašević je nepunih 10 sekundi prije kraja krenuo u prodor, dobio jak udarac po ruci, ali su sudije pokazale da je lopta od njega izašla u aut! Kerol je iskoristio poklon - nakon faula Marka Simonovića je realizovao dva penala za 61:60, a Mihailović se spetljao u narednom napadu. Taurin Grin je potom iskoristio prvo bacanje, a drugo namjerno promašio, pa su Podgoričani dobili novu priliku da za 3,6 sekundi izbore produžetak ili stignu do pobjede. Simonović je krenuo u napad, ali mu je dosuđena nošena lopta...

Januarsko kupanje

Na aerodrom u Las Palmasu svakih pet minuta slijeću avioni iz Velike Britanije, skandinavskih zemalja, Njemačke, Holandije... Iz zime koja je okovala taj dio Evrope dolaze u raj na zemlji, gdje su plaže prilično dobro popunjene. Temperatura od 25 stepeni Celzijusa je omogućila nekima i da se okupaju u Atlantskom okeanu. Juče je bio 4. januar, ali narod se oblači kao usred ljeta - japanke ili sandale, te bermude i majice kratkih rukava nosi većina turista i stanovnika jednog od sedam ostrva na Kanarskim ostrvima.

Izjave

Dejan Radonjić, trener Budućnosti: Igrali smo odlično svih 40 minuta. U završnici smo imali mogućnost da savladamo odličnu špansku ekipu, koja je imala više sreće i stigla do minimalne pobjede. Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim nastupom u Evrokupu, a to smo potvrdili i u ovoj utakmici, iako smo bili znatno oslabljeni neigranjem kapitena Dragičevića. Dostojanstveno smo reprezentovali crnogorsku košarku, ali sada treba da zaboravimo na sve i okrećemo se meču sa Partizanom. Pedro Martines, trener Gran Kanarije: Igrali smo dobro u prvom poluvremenu, a loše u drugom. Promašili smo dosta trojki, nismo imali dobar procenat šuta i to nam je stvaralo probleme u napadu. U odbrani smo uglavnom bili solidni, iako smo se slabo branili u situacijama jedan na jedan. Budućnost je bila veoma dobra, agresivnom igrom, sa puno promjena igrača, odlično je držala ritam i moram da priznam da smo srećno došli do pobjede. Drago mi je, ipak, što sa pet trijumfa idemo u drugu fazu.

Bonus video: